Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei (PNL), a iniţiat un proiect de hotărâre prin care cere rezilierea contractului cu Compania Judeţeană Apa Serv SA Neamţ, “din culpa operatorului” şi retragerea municipiului Roman din ADI Aqua Neamţ. Proiectul se va afla în mapa consilierilor locali pentru şedinţa ordinară de joi, 15 decembrie. Pretextul promovării noului proiect îl reprezintă raportul unei Comisii de negociere a Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice nr. 28/2019, raport încheiat pe 7 decembrie anul acesta, unde se constată eșecul oricărei negocieri.
Raportul vorbeşte despre toate demersurile făcute de municipalitate în încercarea de a renegocia, dar şi de a rezilia contractul cu Apa Serv. Tot aici sunt informaţii despre procesul pe care compania Apa Serv l-a iniţiat la Tribunalul Neamţ împotriva unei hotărâri a Consiliului Local Roman din 2020 prin care fusese aprobată iniţierea rezilierii contractului din culpa exclusivă a operatorului. Magistraţii au apreciat că reprezentanţii municipalităţii nu au făcut dovada întreruperii furnizării apei şi au dat dreptate Apa Serv (fiind invocată seceta drept cauză a întreruperilor), printr-o decizie definitivă în 3 februarie anul acesta. În cadrul aceluiaşi proces, compania de apă a cerut suspendarea executării actului administrativ, adică suspendarea rezilierii contractului, care însă a făcut obiectul unui alt dosar ce a fost respins atât de Tribunalul Neamţ, cât şi de Curtea de Apel Bacău. Aşadar, în acest moment hotărârea de consiliu local prin care se rezilia contractul cu Apa Serv este nulă. De aici şi necesitatea iniţierii unei noi hotărâri a consiliului local, municipalitatea romaşcană fiind decisă să renunţe la serviciile Apa Serv şi să le contracteze pe cele ale operatorului ieşean Apa Vital.
În acest sens,raportul arată că s-au făcut demersuri pentru intrarea municipiului Roman în ADI ARSACIS Iaşi şi delegarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare către operatorul SC Apa Vital Iaşi, în baza unei alte HCL nr. 97 din 27.07.2018. Totodată, se vorbeşte despre demersurile făcute de municipalitate pentru a afla cuantumul despăgubirilor către compania Apa Serv ca urmare a rezilierii contractului. Pe 9 octombrie 2018, Apa Serv comunica suma de 141.658.618,25 lei ca şi despăgubiri. Comisia calculează însă 46,6 de milioane de lei, sumă ce ar reprezenta produsul dintre numărul de ani rămaşi de la data răscumpărării până la data normală de expirare a contractului şi media profitului net, potrivit contractului. De menţionat este faptul că Apa Serv cerea iniţial, în august 2018, despăgubiri de 79.631.932, 69 lei pentru rambursarea unui împrumut şi investiţiile efectuate în Roman.
În acelaşi proiect se cere aprobarea achiziţionării de servicii juridice prin care să fie identificate şi iniţiate procedurile de reziliere. Soluţia juridică ce va fi identificată va face obiectul unei alte hotărâri de consiliu local.
Între timp, mulţi dintre romaşcani tot nu au apă!
Raportul vorbeşte despre faptul că “începând cu anul 2018, operatorul nu a asigurat continuitatea serviciului de alimentare cu apă în municipiul Roman, constatându-se la nivelul întregului municipiu sincope grave care au constat în întreruperea totală a apei pe timp de noapte şi livrarea apei la presiune redusă pe timp de zi, ceea ce a făcut ca zone extinse din oraş să nu aibă acces la apa potabilă nici ziua, motivat de faptul că în zonele mai înalte ale oraşului şi la etajele superioare ale blocurilor apa nu ajungea, iar noaptea era întreruptă prin declaraţia asumată a operatorului”.
Raportul vorbeşte despre mai multe întâlniri între reprezentanţii primăriei Roman şi cei ai ADI Aqua Neamţ, la care au participat primarul Achiriloaei şi directorul general Apa Serv, Bogdan Muşat. Aceste întâlniri au avut drept scop renegocierea clauzelor contractuale. Comisia acuză, în documentul citat, faptul că operatorul a manifestat “un dezinteres total faţă de utilizatorii din municipiul Roman, cât şi faţă de autoritatea publică locală prin refuzul constant al acestuia de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale”.
Potrivit documentului citat, Bogdan Muşat şi-ar fi asumat prezentarea unui plan de investiţii pentru Roman, în vederea asigurării serviciilor de alimentare cu apă la parametri normali, plan care ar fi fost prezentat pe 18 noiembrie anul acesta. Comisia punctează însă “Operatorul a înţeles că prezinte public un raport, un istoric al sistemului de alimentare cu apă al oraşului care cuprinde şi o listă de necesităţi privind investiţiile, pe care l-au numit în mod formal plan de investiţii, deşi nu este un plan real asumat, care să indice termene de realizare şi indicarea sursei de finanţare”.
Comisia care semnează raportul este formată din primarul Leonard Achiriloaei, trei consilieri locali, directorii Direcţiilor Juridice şi Tehnice din primărie, şeful Serviciului Monitorizare Servicii de Utilităţi Publice şi un reprezentant al Serviciului Achiziţii Publice din primărie.
Dacă proiectul va fi aprobat şi Apa Serv nu va contesta ( lucru puțin probabil), din nou, în instanţă şi această hotărâre, următorul pas logic ar fi începerea unui demers anevoios care să ducă la stabilirea despăgubirilor și ruperea efectivă a contractului.
Dar până atunci sigur va mai curge multă apă pe Moldova și Siret , cu sau fără secetă.
Angela Croitoru