Cu dr. Monica Raluca Corcoz, șefa secției Cardiologie, una din secțiile care se bucură și de atenția sponsorilor
“Mesagerul de Neamț” își propune să prezinte săptămânal câte o secție a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Demersul vine în ideea în care considerăm că este momentul unei apropieri între cei care produc actul medical și beneficiari. Se vorbește foarte mult despre spital, dar de multe ori doar la nivelul instituției sau al Consiliului Județean. De aceea vrem, în măsura în care există deschidere, un dialog cu șefii de secție, cei care gestionează direct activitatea medicală.
Aflată la etajul V în pavilionul chirurgical, secția Cardiologie are în structură 54 de paturi, din care 10 pentru terapia intensivă a pacienților cu afecțiuni coronariene, un număr relativ mic față de câți bolnavi sunt în zona Piatra-Neamț. După pensionarea dr. Carmen Martin și concursul organizat în 2021, noul medic șef este dr. Monica Raluca Corcoz. Cu toate neajunsurile care există în această secție, una destul de conformă față de altele din spitalul județean, medicul șef declară că este mulțumit.
***** ***** ***** ***** *****
– Sunt secții în spital, care încă au mare nevoie de personal, este cel puțin o situație dramatică la hematologie, unde este doar un medic, la Cardiologie cum stau lucrurile?
Stăm bine pentru o secție cu 54 de paturi și în jur de 120 internări lunar, o cifră nu foarte mare, având în vedere pandemia din care am ieșit mai greu, faptul că trebuie să avem paturi pentru pacienți cu Covid. Am mai avut câte un caz, în ultima vreme nu. Avem, însă, doar 37 de paturi pentru pacienții negativi și adresabilitate mare, totuși bolile cardiovasculare predomină în topul afecțiunilor și sunt principala cauză de mortalitate în județ. Suntem 10 doctori angajați, doi sunt acum în concediu de maternitate și o colegă face în policlinică. Anul acesta echipa noastră s-a întregit cu doctorița Roxana Sună-Dumitriu, care a terminat la Târgu Mureș. Avem angajați 27 de asistenți medicali, 14 infirmiere și două îngrijitoare. La asistenți deja am transformat două posturi, pentru colegele care au terminat facultatea de asistenți medicali și vin cu un plus de pregătire. Unul din aceste posturi este pentru asistenta șefă, urmează să se organizeze concurs, după ce fosta asistentă șefă a dat concurs pe alt post. Îmi doresc să rezolvăm cât mai repede și această problemă. Mă bucur că suntem un colectiv închegat, oameni bine pregătiți și dornici de perfecționare. Eu și dr. Răzvan Presură avem competențe de ecografie transesofagiană și am început să facem investigații pentru pacienții din județ. În plus, sunt trei doctori care se pregătesc în această competență. Ecografia transesofagiană este o investigație specială, prin care cavitățile cardiace se văd mai bine și ajută la diagnosticarea endocarditei infecțioase, cu vegetații mici pe valve, a bolilor de aortă, a unor posibile surse de embolie.
– Este o secție importantă, dat fiind numărul mare de bolnavi, cu medicamentele și materialele sanitare cum vă descurcați?
La materiale sanitare stăm bine, primim și din donații. La medicamente au fost câteva sincope. Furosemid, de exemplu, fusese făcută achiziția, dar producătorii nu livrau. Vreau să vă spun că pacienții n-au avut de suferit din cauza lipsei acestui medicament, pentru că am cumpărat noi și am primit donația făcută de managerul Alexandru Filimon și de doamna director medical, dr. Maria Chirița. Din acest punct de vedere, vreau să remarc faptul că secția s-a bucurat de sprijinul conducerii, inclusiv când am solicitat o terapie costisitoare, pentru insuficiența cardiacă acută. Este vorba de levosimendan, un medicament mai rar utilizat, pe care l-am administrat unui pacient destul de tânăr, a reușit să depășească episodul acut și a fost direcționat la spitalul de boli cardiovasculare din Târgu Mureș. Noi asigurăm tratamentele noi apărute, conform protocoalelor, atât în cadrul internării, cât și pe bază de rețete compensate. Suntem sprijiniți de Centrul Universitar Iași, cu care colaborăm foarte bine pentru completarea investigațiilor coronarografie și montarea de stenturi și defibrilatoare adecvate patologiilor. Împreună cu conducerea avem un proiect pentru spital, să putem face aceste coronarografii aici, deocamdată în colaborare cu o clinică privată, pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să ajungă la Iași. În acest moment proiectul nu este foarte avansat, întrucât avem nevoie și de echipă de medici specializați în cardiologie intervențională. Dar îmi doresc să oferim și astfel de investigații nemțenilor și sper ca acest proiect să se concretizeze în anul ce vine. Nu țin să-l laud pe domnul manager sau să-mi sfidez colegii, dar Cardiologia s-a bucurat mereu de sprijinul conducerii. Este foarte receptiv și ne-a ajutat ori de câte ori am semnalat o problemă legat de aparatura medicală – știți foarte bine incidentul cu stația de monitorizare din Unitatea de terapie intensivă, tot din luna decembrie, anul trecut, care s-a defectat și domnul manager a reușit să achiziționeze una nouă cu bani din donații, foarte rapid. Pentru că, practic, tot acest efort a fost făcut nu doar pentru că este o datorie legală, ci pentru a veni și în sprijinul pacienților, ca secția să poată funcționa în condiții optime.
– Că tot ați pomenit de stația de monitorizare nouă, ce echipamente mai sunt necesare, în perspectiva acreditării?
Avem un holter EKG, o donație de anul acesta, de la o firmă la care am făcut demersuri. Avem două ecocardiografe performante, avem aparatură pentru testarea la efort, avem acum două aparate de monitorizare holter EKG și ABPM pentru monitorizarea tensiunii arteriale. Am avea nevoie de un ecocardiograf portabil, pentru că suntem solicitați la multe consulturi în spital și aparatele din dotare sunt destul de mari, dificil de transportat prin lifturi. Și injectomate ne-ar mai trebui, am făcut referate, poate vor intra anul viitor pe lista de achiziții. Dacă intru în amănunte, trebuie să menționez că este necesară și amenajarea unei toalete la salonul 11, singurul care nu are grup sanitar, așa a rămas în structura secției. Acreditarea este un proces dificil, sunt și multe documente de făcut, și pentru asta am nevoie de o asistentă șefă. Noi ne preocupăm să ne facem treaba, să îmbunătățim indicatorii secției. De asta mă bucur că eu și doctorul Răzvan Presură am dobândit în primăvară competența și putem asigura ecografia transesofagiană, pentru că, până acum, trebuia să trimitem pacienții noștri cu ambulanța la centru universitar, fie se duceau la clinică privată. Este o explorare care se face și la spitalul din Piatra-Neamț din vară și pot spune că avem mulți pacienți, colaborăm și cu alți colegi din spital care ne trimit pacienții când au suspiciuni.
– Cardiologia este o secție care se bucură de multă atenție, din câte observ.
Stăm foarte bine, într-adevăr. Pacienții noștri sunt mulțumiți, să știți că nici reclamații nu prea există. Poate și datorită echipei, a medicilor noștri, unii tineri, dar toți muncitori și dedicați profesiei.
– Spuneați că sunt mulți pacienți în secție, printre ei sunt și tineri?
Sunt mai mulți pacienți tineri față de ultimii ani. Mulți sunt postcovid, au rămas cu o oarecare afectare pulmonară mai mult sau mai puțin severă, sunt mulți care nu aveau probleme cardiace și au complicații, miocardită și cardiomiopatii dilatative, după Covid. Anul acesta am avut și pacienți în vârstă de 28 de ani, dar și de 92 de ani. Mai sunt și familii nemulțumite, fiindcă ei cred că, dacă sunt internați în Cardiologie, spitalul trebuie să le rezolve și alte afecțiuni, iar de aici poate să apară conflictul. Dar, personalul secției este receptiv și se străduiește să împace toți pacienții, în limitele legii și a competențelor.
– Ce vă doriți cel mai mult pentru 2023?
Cea mai mare dorință a mea este să văd secția acreditată, asta va fi în luna februarie. Vreau să avem o colaborare cel puțin la fel de bună cu celelalte secții, noi răspundem prompt la solicitările colegilor, în general. În rest, vreau să fim sănătoși cu toții, să putem munci, să fim la fel de uniți și să ne putem face treaba.
***** ***** ***** ***** *****
Echipa secției Cardiologie
– dr. Monica Raluca Corcoz medic primar, medic șef
– dr. Daniela Enea medic primar
– dr. Răzvan Presură medic primar
– dr. Lyana Bararu medic specialist
– dr. Alexandru Diaconu medic specialist
– dr. Dan Mihai Alexandrescu medic specialist
– dr. Manole Andreea David medic specialist
– dr. Siminela Bulugheană medic specialist
– dr. Roxana Sună-Dimitriu medic specialist
– dr. Alexandra Andreea Popa medic specialist
Cristina IORDACHE