Audiată în Parlament pe tema bugetului propus pentru 2023, Ligia Deca, ministrul Educației a declarat că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar ar urma să crească, în medie, cu 7,31%. Cadrele didactice la început de carieră au cele mai mici venituri, iar în grila salarizării unitare a bugetarilor pentru această categorie salariul de bază este 3.916 lei – fără studii superioare și cu un an vechime, 3.961 lei pentru cei care au între 1 și 5 ani vechime, 4.098 lei pentru institutor cu studii superioare de lungă durată, 4.007 lei pentru profesor cu studii superioare de scurtă durată și 4.098 lei profesor cu studii superioare de lungă durată. „Vizavi de profesorii din învățământul preuniversitar debutanți, avem o creștere pe medie a salariului de 7,31%. Creșteri mai mari sper să obținem din nou odată cu adoptarea noilor legi, dar, sper eu, să avem creșteri în funcție de discuția pe care sindicatele din educație le vor avea cu prim-ministrul României, discuție programată mâine. Poate și mai repede, în funcție de anvelopa bugetară de care dispunem. Cu siguranță, Ministerul Educației va susține profesorii în acest demers”, a declarat ministrul Ligia Deca, care însă nu a răspuns unei întrebări prin care i se solicita cu cât efectiv creste salariul unui debutant, potrivit edupedu.
În același context, ar urma ca personalul nedidactic să beneficieze de cea mai mare creștere salarială – 24% în medie, personalul didactic auxiliar de o medie de 9,86% și cadrele didactice de 6,7% în medie. Totuși, ministrul Educației nu a precizat dacă și de când s-ar aplica aceste creșteri, mai ales că personalul nedidactic nu figurează în legea salarizării unitare.
„În ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86 %, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%. În ceea ce privește creșterile salariale, un subiect de interes, pentru că, într-adevăr, cea mai bună investiție pe care o putem face este investiția în resursa umană din educație. Discutăm despre o creștere de 4,36% a bugetului total pentru salarii. Creșterile salariale sunt moderate, însă vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare, prevăzut în PNRR”, a precizat Ligia Deca, adăugând și că „în 2023, vom respecta prevederile legii 153 din 2017, asigurându-ne în același timp că sunt bani pentru a asigura plata tuturor salariilor la timp. Concret, în ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86%, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%, pentru funcțiile didactice din învățământul universitar discutăm despre o creștere de 4,5%”.
Bugetul Educației pe 2023, așa cum este propus de ministru, a provocat nemulțumiri în sistem și sindicaliștii au anunțat proteste la Parlament mâine, când se dezbate în plen proiectul de buget pe anul viitor (detalii aici).
C.I.
3 comentarii
Zero educatiei,și ne mai miră umilința Austriei și a Europei întregi,SPECIALI sunt educatorii,învățătorii,profesorii,EI pot SALTA TARA ASTA BLESTEMATĂ….
Nu Țara este blestemată, o parte dintre noi este blestemată!
În învățământ ÎNTOTDEAUNA SE FACE ULTERIOR SAU NU
LA ALTE CATEGORII CUM ESTE IN SĂNĂTATE, CONSTRUCȚII, TRANSPORTURI, ETC.. TOTUL SE FACE IMEDIAT
SĂ VA FIE RUȘINE POLITICIENI CORUPȚI.. am ajuns bătaia de joc a femeilor de serviciu și a puturoși lor fără carte…. Desființați universitățile ca nu au nici un rost… Înveți carte degeaba. Dar ce ne miram ca cei care ne conduc sunt plagiatori, infractori și corupti
O TARA lada de gunoi uman
JALNIC!!!