Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț și vicelider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ declară că propunerea de buget pentru Educație nu este așa de acoperitoare pe cât susține ministrul Ligia Deca. Este concluzia la care s-a ajuns la ședința Consiliului Național al Liderilor de aseară, 7 decembrie, când s-a decis declanșarea protestelor. „Miercuri vom picheta Parlamentul, este ziua când se va dezbate legea bugetului pe 2023. Am primit aprobare pentru 200 de oameni, vom fi acolo în primul rând din cauza bugetului. Într-adevăr, e un pic mai mare decât cel din acest an, cu un miliard lei, adică doar 5,1%, ceea ce nu acoperă nevoile din sistem, nici salariale, nici de infrastructură. Dacă va fi adoptat acest buget, înseamnă o alocare de doar 2,1% din PIB, cel mai scăzut nivel. Protestăm și față de creșterea de 10% ca să se ajungă la salariul maxim prevăzut în grilă, o creștere medie de 4,3% practic, dar noi ar fi trebuit să avem salariile din grilă mai demult!”, declară Gabriel Ploscă.
În viziunea ministrului Ligia Deca, proiectul de buget al Educației pe anul viitor este suficient, urmând ca pe măsură ce vor fi adoptate noile legi ale Educației, promise pentru anul 2023, să solicite fonduri în plus. „Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege. În momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”, a declarat ministrul Educației citată de edupedu. Afirmația se bazează pe cifrele care compun tot bugetul învățământului, prezentate în comunicatul de presă de aseară, în care detaliază absolut toate finanțările, nu doar strict bugetul estimat al Ministerului Educației, care este de de 32.529,5 milioane de lei, adică doar 2,1% din PIB.
Publicăm mai jos comunicatul ME integral:
„Bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.
În aceste condiții, bugetul învățământului pentru anul 2023, pe toate sursele de finanțare, este mai mare cu 6.032 milioane de lei față de execuția preliminară pentru anul 2022.
Astfel, în anul 2023, cheltuielile cu educația vor avea o pondere de 8,14% în Bugetul General Consolidat (în creștere față de 2022), ponderea raportată la PIB fiind, de asemenea, în creștere: 3,2%, față de execuția preliminară de 3,12%.
Finanțarea învățământului se realizează din mai multe surse, respectiv:
– Bugetul de stat: 34.098 milioane de lei (dintre care prin bugetul Ministerului Educației este cuprinsă suma de 32.529,5 milioane de lei). Celelalte sume sunt cuprinse în bugetele altor ministere care desfășoară acțiuni de învățământ.
Din sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației se asigură:
– Cheltuieli de personal: 23.000 milioane de lei, pentru plata salariilor personalului din învățământul preuniversitar și alte instituții;
– Bunuri și servicii: 95,4 milioane de lei, pentru funcționarea unităților din subordine;
– Transferuri între unități ale administrației publice: 5.948,8 milioane de lei, pentru finanțarea instituțiilor de învățământ superior și altor unități;
– Asistență socială: 427 milioane de lei, sume din care se asigură transportul elevilor și studenților, manuale, competiții școlare și alte acțiuni sociale;
– Proiecte cu finanțare europeană: 750 milioane de lei;
– Burse studenți, burse bani de liceu, bursă profesională și alte acțiuni: 1.187 milioane de lei;
– PNRR: 758,5 milioane de lei;
– Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă: 160 milioane de lei;
– Cheltuieli de capital: 200,2 milioane de lei;
– Alte transferuri: 2,6 milioane de lei.
– Bugetul de stat – sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, respectiv 5.850,4 milioane de lei, dintre care:
- 101,7 milioane de lei: bunuri și servicii;
- 605,3 milioane de lei: burse elevi (bursa socială, de merit și de performanță);
- 500 milioane de lei gratuitate transport local elevi;
- 262,2 milioane lei: programul-pilot de suport alimentar („masa caldă”) în cele 450 unități de învățământ incluse;
- 370,2 milioane de lei: Programul pentru școli (lapte, corn, fructe);
- 523,1 milioane de lei: învățământ particular;
- 419,8 milioane de lei: drepturi copii cu cerințe educaționale speciale din învățământ de stat;
- 68,1 milioane de lei: stimulent educațional copii grădinițe.
III. Venituri proprii ale intituțiilor de învățământ superior: 5.356 milioane de lei.
– Bugetele locale din venituri proprii: 4.205 milioane de lei, sume asigurate pentru finanțarea învățământului preuniversitar.
Sumele prevăzute în buget asigură:
➢ plata salariilor personalului din învățământ;
➢ cheltuielile cu bunuri și servicii pentru funcționarea unităților și instituțiilor de învățământ;
➢ plata burselor pentru elevi și studenți;
➢ plata transportului elevilor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu, cât și plata transportului studenților;
➢ subvenții cămine/cantine studențești;
➢ finațarea programelor din PNRR;
➢ cheltuieli de capital pentru unitățile/instituțiile din subordinea și coordonarea Ministerului Educației;
➢ finanțarea unităților și instituțiilor din subordine/coordonare.”
Cristina Iordache