Până pe 19 martie 2023 se pot depune proiectele prin care școlile se pot dota cu bani europeni. Apelul a fost lansat în 19 decembrie, bugetul disponibil prin PNRR fiind de peste 977 milioane euro fără TVA.
Finanțarea se împarte pe trei capitole. Peste 377 milioane euro sunt pentru dotarea cu echipamente digitale și a laboratoarelor de informatică din școli gimnaziale, licee și școli profesionale, 300 milioane euro sunt pentru achziția de mobilier în minim 75.000 săli de clasă și dotarea laboratoarelor din școli, inclusiv cele de învățământ tehnic și profesional, iar restul de 300 milioane euro pentru dotarea cu mobilier a minim 10.000 laboratoare de științe, cabinete.
La acest apel competitiv de proiecte se pot înscrie nu doar școli din urban și rural, ci și cluburi sportive, palate și cluburi de copii, cabinete de asistență psihopedagogică. Solicitantul poate depune o singură aplicație de finanțare pentru dotarea unităților de învățâmânt pe care le administrează. Cele din mediul rural și zone defavorizate primesc punctaj suplimentar. Solicitantul eligibil este consiliul județean sau consiliul local, potrivit Ministerului Educației. Ghidul solicitantului a fost publicat în dezbatere pe 21 noiembrie.
Reperele pentru cele trei tipuri de investiții stabilesc ca 5.200 laboratoare de informatică să fie dotate până la 31 martie 2025, același termen și pentru 3.600 de școli cu învățământ primar, gimnazial și licee care vor aplica pentru echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare. Pentru modernizarea a 909 laboratoare de informatică din școlile de educație și formare profesională, Implementarea investiției va trebui încheiată până la 30 septembrie 2023.
Pentru cele 75.000 de săli de clasă sau sală pentru activități extrașcolare ori sportive, dotarea cu mobilier se va finaliza până la 30 iunie 2024, ca și dotarea celor 10.000 de laboratoare sau cabinete, inclusiv de asistență psihopedagogică.
C.I.