Ecaterina Zaharia a reușit pariul cu viața pe care l-a făcut acum câțiva ani când a venit din Constanța în Piatra-Neamț și a pus bazele unei firme prin intermediul căreia acordă îngrijiri medicale profesioniste și de calitate persoanelor de vârsta a treia și nu numai. Ideea de bază de la care a pornit a fost înființarea unei firme de ambulanțe private pentru acele cazuri care nu pot fi deservite de ambulanțele de stat. De aici, în numai un an de zile, a deschis două centre medicale și urmează să-l inaugureze și pe cel de-al treilea, cel mai mare, în Dumbrava Roșie, pe strada Dumbravei, imediat după primărie.
Anul trecut, după o perioadă foarte zbuciumată, cu multe cazuri grele pe care a reușit să le managerieze cu succes, a înființat un alt sediu nou, o clinică medicală cu servicii de recoltare analize, fizioterapie și kinetoterapie. Noul centru medical este pe strada Petru Rareș, lângă Colegiul Tehnologic Spiru Haret. După ce, în februarie 2022, a inaugurat Centrul Salvcenter de pe Fermelor, în decembrie, tot anul trecut, a deschis Clinica Salvcenter, unde pacienții pot fi consultați de medici de prestigiu din Târgu-Mureș.
“Totul s-a întâmplat la cererea oamenilor, a aparținătorilor. Iar pentru clinica de pe Petru Rareș ideea a venit din partea medicilor la care tot apelam și care mi-au spus că ar fi mai simplu dacă ar veni ei, periodic, să ofere consultații într-un spațiu din Piatra-Neamț. La Dumbrava Roșie prinde contur visul meu pentru un spațiu generos, cu 40 de paturi de internare pentru pacienții aflați în perioada de refacere după intervenții chirurgicale, ortopedice, traumatologie sau neurochirugie. Mi s-a întâmplat de multe ori să vină la mine aparținători care să-mi spună: «Nu plec de aici până nu găsiți un loc pentru mama sau pentru tata!». Ți se rupe inima… Am avut cazuri în care pacientul venea pe targă, cu pareză, nu se putea mișca și am reușit să-l readucem la mobilitate în urma ședințelor de kinetoterapie. Aparținătorii lor ne consideră îngeri. Nu suntem îngeri, suntem oameni! Dar, noi lucrăm în echipă și punem mult suflet în tot ceea ce facem. Fiecărui om pe care l-am luat în echipă i-am spus: «Dacă tu crezi că poți privi omul pe care-l ai în grijă, imobilizat la pat, ca pe un membru al familiei tale, atunci rămâi!»… Și, în timp, noi și pacienții am devenit o mare familie. După câțiva ani de activitate s-au legat prietenii cu mulți pacienți și aparținători, după ce ne-am cunoscut și am trecut prin multe. Acum am foarte mulți prieteni, mulți oameni dragi”, ne-a spus Ecaterina Zaharia, vădit emoționată.
De la disperare la mulțumiri cu lacrimi
Fiecare caz care ajunge în centrul de pe Fermelor este preluat, după externarea din spital, de acasă sau chiar direct din unitățile medicale atât din Neamț, cât și din alte județe, pentru că familia nu-i poate acorda îngrijirea de specialitate de care are nevoie. Aparținătorii sunt, de cele mai multe ori, disperați că nu se pot descurca și nu au unde să-i ducă pe părinții sau bunicii lor care au nevoie de îngrijiri medicale profesioniste după externarea din spital sau după o criză puternică.
Pacienți după AVC, cu Parkinson, cu diabet și demență, Alzheimer, cu mai multe afecțiuni medicale grave și aflați la o vârstă înaintată ajung la Salvcenter. Aici au asigurate 3 mese și două gustări pe zi, apă, sucuri și fructe la discreție, sunt îngrijiți corporal, cei mai mulți dintre ei sunt în pampers, sunt spălați, îmbrăcați, primesc tratamentul medical de care au nevoie. Atunci când este cazul, le sunt recoltate probe care sunt duse la laborator. Se ține permanent legătura cu medicii de familie și cu medicii specialiști. Cei care au nevoie de RMN sau CT sunt transportați de la centru la laboratorul medical cu ambulanța privată Salvcenter. Primesc tratament perfuzabil, injectabil, pansamente pentru rănile de escare, sonde urinare, fizioterapie, cam tot ceea ce are nevoie un pacient grav cu probleme complexe de sănătate.
De la deschiderea centrului de pe Fermelor cererile au tot curs și atunci s-a ajuns la ideea că este obligatoriu să deschidă un centru mai spațios. Așa s-a ajuns la amenjarea centrului din Dumbrava Roșie care își va deschide porțile în curând. Aici va exista o recepție cu o sală de așteptare modernă, cabinete medicale, saloane cu câte două paturi, dar și saloane cu mai multe paturi, birou de protocol, sală de fizioterapie și de kinetoterapie. Bucătărie proprie mare, cu dotări ultramoderne unde se va găti doar bio, cu regim diferențiat în funcție de afecțiunile pacienților. Clădirea are peste 1.000 de mp, iar terenul 2.500 de mp, cu o curte generoasă, cu zonă de relaxare sau pentru mișcare în aer liber, foișoare, zonă spa cu piscină, ciubăr și tot ceea ce unii doar visează să aibă la dispoziție.
Pe lângă colaborarea cu medici specialiști cu expertiză și cu o carte de vizită demnă de invidiat, asistenții medicali, ambulanțierii și infirmierele care lucrează în centrele Salvcenter au 15-18 ani de experiență.
“Există posibilitatea pentru pacienții care vin la noi în stare gravă să-i ajutăm să obțină dosarul pentru persoane cu dizabilități de diferite grade. Într-o lună, o lună și ceva noi mergem cu ei la toate consultațiile, obținem referatele de care au nevoie și apoi comisia de evaluare vine și îl evaluează la noi. Pentru că sunt pensionari care au venituri de sub 1.500 de lei pe lună care au nevoie de ajutorul nostru și pot primi în jur de 2.000 de lei de la stat în funcție de gradul de handicap. Salvcenter încearcă să fie o nișă în acest domeniu, să acopere o mare necesitate neglijată, din păcate, de instituțiile medicale de stat. Există foarte multe cereri pentru îngrijri paliative, de exemplu și foarte puține locuri în spitale. Noi oferim și aceste îngrijiri paliative”, a subliniat Ecaterina Zaharia.
Mulți dintre aparținătorii care încearcă să ofere îngrijiri la domiciliu celor dragi au constatat că sunt costuri mult prea mari să angajezi pe cineva care să aibă grijă ziua și pe altcineva noaptea. Și au ajuns să apeleze tot la centrul Salvcenter, pentru că au constatat că sunt costuri mai mici aici și beneficiază de mult mai multe servicii și de îngrijiri medicale 24 din 24 de ore: EKG, montat holtere, monitorizare funcții vitale, ecograf, etc.
Mulțumirea cea mai mare a echipei de îngrijiri medicale de la Salvcenter este atunci când oamenii care au venit disperați să le ceară ajutorul, ușor-ușor își recapătă liniștea și zâmbetul. Vin cu ochii în lacrimi și, după un timp, nu știu cum să le mai mulțumească și se ajunge la îmbrățișări și la prietenii frumoase.
Între Crăciun și Revelion anul trecut, mai mulți pacienți de pe Valea Muntelui au apelat la Salvcenter, pentru că una dintre secțiile spitalului din Bicaz s-a închis și bolnavii au fost trimiși acasă. Se întâmplă să fie copiii plecați în străinătate sau altundeva în țară și atunci sună cu disperare la Salvcenter și roagă să le fie primiți părinții de care nu pot avea grijă. Indiferent că este vorba despre o săptămână sau câteva luni, pacienții sunt primiți, în limita locurilor disponibile. Și tocmai această limitare a dus la investiția de la Dumbrava Roșie.
“Este o muncă titanică care din exterior poate părea ușoară. Nu poți face asta dacă nu ești dedicat trup și suflet și dacă nu ești sănătos și puternic. Eu nu mi-am văzut mama de un an de zile, asta pentru că timpul nu-mi permite să plec de la Piatra-Neamț la Constanța, pentru că nu există zi lăsată de la Dumnezeu în care eu să nu fiu lângă patul pacienților mei. Nu mai am timp de familie. Este o responsabilitate enormă și nu poți să nu te implici, să nu empatizezi cu pacienții. Nu știu dacă există vreun spital de stat unde să meargă cineva la patul bolnavului și să-l întrebe ce ar vrea să mănânce, dacă îi este poftă de ceva anume, ținem cont de regimul și de obișnuințele culinare ale fiecăruia. Consider că valoarea unui om nu este dată de câți bani are în buzunar, ci de ceea ce face și de ceea ce are în suflet. Dumnezeu vede inima fiecăruia și răsplata vine mai devreme sau mai târziu!”, conchide Ecaterina Zaharia.
Și o dovadă a acestei răsplate a venit chiar în demersurile pe care le-a făcut pentru noul centru de la Dumbrava Roșie. Inițial pregătise o altă clădire, dar a fost nevoită să renunțe la acel spațiu în care investise foarte mult suflet, muncă și implicare. Atunci a avut un moment de răscruce în care a decis să renunțe. În zilele următoare însă, de câte ori suna telefonul, se gândea că nu mai are locuri, iar solicitările curgeau. În disperare de cauză a intrat pe site-urile de imobiliare și primul anunț pe care l-a văzut a fost cel prin care era scoasă la vânzare Pensiunea Octogon din Dumbrava Roșie, o clădire spațioasă, nouă și, cel mai important, aflată chiar peste drum de construcția inițială.
Așa că noul centru va fi inaugurat cât de curând și va fi la dispoziția celor care au atâta nevoie de îngrijiri de calitate. La Salvcenter îngerii coboară pe pământ și îmbracă halate albe pentru a veghea la sănătatea părinților și bunicilor noștri.
Angela CROITORU