Cel mai amplu și ambițios proiect de reabilitare a unor unități de învățământ din Piatra Neamț va merge înainte fără două dintre școlile nominlizate deja. Este vorba despre Colegiul Național de Informatică și Școala Gimnazială Elena Cuza, dar motivațiile rezilierii contractelor au cauze – obiective și subiective – deosebite.
Dacă ne referim la cele obiective, țin de „odioasa” moștenire la nivelul proiectelor europene la Primăria Piatra Neamț unde documentațiile tehnice au dat și dau bătăi de cap, contractele fiind semnate în 2022 pe documentații din 2018. De aici o serie de întârzieri – proiecte tehnice nefinalizate și proceduri de achiziție nedemarate, cu riscul major de a nu finaliza lucrările în termen – 31 decembrie 2023 – cam la fel cum s-a întâmplat pe proiecte de la Consiliul Județean, dacă ne gândim doar la modernizarea UPU.
Din 2018, data întocmirii documentației, prețul materialelor de construcții a crescut vertiginous, la fel și al forței de muncă, așa că ar fi nevoie efectiv de proiecte noi.
În cazul Colegiului Național de Informatică lucrurile sunt foarte clare, de la început conducerea colegiului a manifestat disponibilitate la colaborare, căutând soluții de relocare a activității. Din această cauză, după discuții cu conducerea primărei s-a ajuns la o soluție care poate fi mai bună, reabilitarea Colegiului Național de Informatică va fi primul proiect depus pe noul exercițiu financiar 2021-2027, proiectul fiind dorit de conducerea unității de învățâmânt. Pentru Programul Operațional Regional 2021-2027, Municipiul Piatra-Neamț are o sumă prealocată de 10 milioane de euro. „Elevilor, părinților și profesorilor Colegiului Național de Informatică le dau asigurări că vom căuta finanțare imediată pentru un proiect mai bun și mai eficient”, dă asigurări primarul Andrei Carabelea.
Situația pare să fie cu totul alta la Școala Gimnazială Elena Cuza, unde conducerea școlii a considerat că nu este necesară o modernizare a școlii, mai ales după reușitele unor lucrări parțiale de reabilitare, cum a fost cea atât de cunoscută a unui grup sanitar inaugurat cu fast și tricolor de fostul primar Dragoș Chitic. În condițiile în care nu se dorește o reabilitare, primaria asigură că vor urma discuții pentru a se găsi cea mai bună soluție de continuare a activității în spațiile de acum, dacă toată lumea este mulțumită de cum arată și de confortul asigurat elevilor. Cu riscul ca un proiect să mai poată fi accesat după mulți ani, când actuala conducere a școlii va fi la pensie, nemaiavând grijile majore a unei lucrări și deranjul unei relocări.
În legătură cu acest aspect, dar și cu atitudinea altor directori de școli sau a altor autorități care ar fi trebuit să se bucure și să sprijine reabilitarea cât mai multor unități de învățământ, primarul Andrei Carabelea a declarat: „Conștientizez pe deplin nevoia de modernizare a unităților de învățamânt din oraș. De asta mi-am și asumat o decizie curajoasă de a semna contracte de finanțare, deși am știut de la bun început că implementarea devine o cursă contra-cronometru. Orice proiect înseamnă provocări și situații care necesită adaptare rapidă și rezistență la efort. Iar uneori cel mai greu lucru este să lupți cu rezistența la schimbare a unui întreg sistem. Pe principiul schimbare vrem, dar să nu se schimbe nimic. Pentru siguranța numeroaselor proiecte pe care le avem în lucru, trebuie să ne focusăm pe cele pe care le putem duce fizic, fără complicații.”
Reabiltarea unităților de învățământ din Piatra Neamț rămâne o provocare, atât pentru administrația locală, cât și pentru părinți și profesori. Oricum, reabilitare fără relocare nu se poate face, nici reabilitare pe perioda vacanțelor indiferent cât sunt de multe sau de mari.
(M.N.)