După 33 de ani de la evenimentele din 1989, Serviciul Român de Informații (SRI) a desecretizat documente ale fostei Securități, care ar trebui să lămurească rolul jucat de instituție în perioada respectivă. De la bun început trebuie precizat că aveam de-a face cu rapoarte întocmite la doi ani după evenimente, atent puse în pagină ca să transmită imaginea unui serviciu bine articulat, atent la tot ce ar fi putut însemna destabilizarea ţării. Este greu de crezut că, în isteria de după 1989 privind Securitatea, cineva ar fi așternut pe hârtie lucruri care să incrimineze colegi sau serviciul în integralitatea lui. De aceea, documentele publicate în mai multe volume trebuie citite cu discernământ și luate ca un punct de plecare într-o analiză cât de cât onestă. Nu vom vedea nici un document care să vorbească despre excesele vechii Securități sau despre o implicare directă în evenimentele din 1989.
Neamț, un raport cuminte și ușor hazliu
Județul Neamț este poate cel mai slab reprezentat la categoria documente, raportat la altele. Doar două foi într-un raport, fără nici un fel de analiză serioasă și un mesaj care transpare extrem de clar: noi nu am făcut mare lucru, două-trei acțiuni, la ordin, atât înainte, cât și după căderea lui Ceaușescu. Și nu putem pune la dispoziție nimic, nici sinteze, nici rapoarte operative, pentru că n-avem, au fost distruse! Evident că pentru orice om care a citit ceva despre activitate unor asemenea servicii, pare o glumă bună, mai ales că argumentul este și mai hazliu, ofițerii au trecut în rezervă și nu are cine să mai facă asta.
”La ordinul dv. Nr. 0313.331 din 25 10.1991, raportăm următoarele:
Referitor la sintezele și buletinele informative înaintate, în perioada 01-21 decembrie 1989, Serviciului Central de Analiză și Sinteză, Direcțiilor I, a II-a și a II-a, din fostul D.S.S., acestea nu pot fi valorificate deoarece au fost distruse, iar majoritatea ofițerilor care aveau astfel de atribuțiuni sunt în rezervă, neexistând posibilitatea refacerii lor. În ceea ce privește activitatea desfășurată de către fostele cadre de securitate în perioada 15-30 decembrie1989, pe linii de muncă, raportăm că s-au înscris în nota obișnuită și a circumstanțelor determinate de evenimentele din țară, fără însă a se releva aspecte deosebite care să determine măsuri, consecințe asupra unor cadre, fapte atestate și de verificările efectuate la timpul respectiv de factorii responsabili și ulterior din rapoartele prezentate de fiecare cadru.”
Să remarcăm că nu există posibilitatea refacerii sintezelor, pentru că au plecat oamenii în rezervă, dar nu înainte de a fi verificați și evaluați de factorii responsabili, care au zis că totul este în regulă, nu este cazul de consecințe asupra lor. Raportul pare a fi făcut cu un singur scop, al unei eventuale disculpări, pentru că mare lucru nu mai ai ce citi în el. Pentru cititori, publicăm continuarea integral, cu sublinieri pe aspectele care atrag atenția.
”Fostele cadre ale serviciului de informații interne în urma ordinelor primite în perioada de referință, și-au intensificat activitatea de culegere a informațiilor în domeniile stărilor de spirit în rândul autohtonilor și a cetățenilor străini prezenți pe raza de competență, cunoașterea activității și intențiilor celor semnalați și cunoscuți ca deținători de armament și muniții, cu intenții de atentat, evaziune.
După 22.12.1989, în cooperare cu cadre ale Ministerului Apărării Naționale, au fost întreprinse măsuri de verificare a unor zvonuri și sesizări referitoare la acțiuni și prezența unor elemente teroriste în zona Bicazului-Ardelean, Poiana Teiului și zona Almaș.
De asemenea, au fost obținute informații referitoare la stările de spirit care au fost furnizate noilor organe ale puterii.
Ca măsuri preventive întreprinse în luna decembrie, raportăm că la 10.12.1989 a fost atenționat un element, iar la 20 decembrie a fost avertizată o persoană, ambele fiind în atenție, fără a exista ulterior reacții deosebite vis-a-vis de măsurile luate.
Ofițerii din fostul serviciu de contrainformații economice au acționat în principal pentru prevenirea și cunoașterea unor stări de pericol, îndeosebi pe marile platforme industriale, la depozitele de armament, muniții, explozivi și substanțe toxice, concomitent cu măsurile de aplicare a prevederilor Decretului 400/981. S-a acționat pentru cunoașterea scopului prezenței unor specialiști ori cetățeni străini în obiectivele economice, în cooperare cu alte unități sau servicii interesate.
Ca măsură preventivă, la data de 10.12.1989 a fost atenționat un element, fără a exista motive ulterioare de reacții împotriva cadrelor.
Pe linie de contraspionaj au fost intensificate măsurile de cunoaștere a cetățenilor străini sosiți pe raza de activitate, rezultând prezența masivă ori tranzitarea județului de către cei din URSS, aspecte raportate zilnic și din care se releva tranzitarea județului către Ardeal – prin Bicaz Chei-Lacu Roșu-Borsec, precum și spre județul Bacău pe E85. S-a constatat, de asemenea, intensificarea prezenței turiștilor individuali și a vizitatorilor la rude din țări ca URSS, Germania, Franța și Israel. În conformitate cu ordinul fostei Direcții de Contraspionaj, au fost identificate persoanele care anterior au fost la studii, post asistență tehnică și specializare în străinătate și, în raport de suspiciunile existente, fiind luate în verificări în mod organizat.
De asemenea, cadrele fostului serviciu de contraspionaj au participat la verificarea unor sesizări și zvonuri privind prezența la locurile de cazare din județ a unor cetățeni străini pentru stabilirea eventualelor implicări în evenimentele din perioada respectivă, fără a se confirma astfel de date.
Menționăm că în perioada la care ne referim, cadrele întregului organ al fostei securități județene Neamț au executat, fără excepție, ordinele fostului Departament al Securității Statului și ale reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, fiind consemnate la sediul unității”.
Semnează șeful secției județene
Întrebare fără răspuns: în Neamț au fost distruse toate documentele?
Frazele cheie ale raportului sunt acelea în care se vorbește despre distrugerea unor rapoarte și sinteze, fără să se precizeze care anume și că toate cadrele și-au făcut treaba conform ordinelor, fie în regimul Ceaușescu, fie în noul regim. Consultând documentele desecretizate din țară, apare firesc întrebarea de ce cei din Neamț s-au grăbit să ”distrugă” documente? Au fost mai zeloși sau aveau în arhive lucruri extrem de delicate, care ar fi putut încurca socotelile unora dintre viitorii profitori ai ceea ce s-a numit Revoluție? Dacă ne raportăm la o serie de date privind oameni care au colaborat cu Securitatea și apoi au ajuns pe funcții înalte de decizie, ultima variantă ar putea fi o explicație, dar, să fim serioși, nu ține nici ea, deoarece copii ale dosarelor vor exista întotdeauna, iar unele au fost luate la ”purtător” de cei care știau că se vor putea folosi de ele. O mulțime de personaje din Neamț apar în scriptele Securității, de la Gheorghe Ștefan la Vasile Panaite, ca să nu amintim decât doi dintre cei mai importanți oameni din Neamț, raportat la funcțiile deținute, care au avut note informative sau au semnat angajament.
Raportul desecretizat confirmă distrugerea documentelor privitoare la Ionel Arsene
În septembrie 2018, „Mesagerul de Neamț” publica un material privind o serie de documente care făceau referire la Ionel Arsene și instituția securității.
”Primul document este unul oficial, o adeverință, și provine de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Ea a fost eliberată având în vederea calitatea de candidat a dlui. Arsene pentru Parlamentul României. Acolo, Arsene Ionel este menționat în dosarul fond rețea nr. R 2254467, care se referă la o serie de procese verbale de constatare de distrugere a unor acte în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Mai concret, este vorba de distrugerea unor dosare personale și mape ale fostului Inspectorat Neamț al Securității. Dosarul în care este menționat actualul deputat avea nr. 9159”, consemnam atunci, lucru confirmat acum de raportul desecretizat.
Avem și numele celor care au distrus dosarul, pe bază de proces verbal, lt.-maj. Valer Melinte, care a lucrat la secția 1 a Securității, și care mărturisea după apariția articolului că „Procesul verbal olograf, întocmit în condiții de presiune pe data de 22 decembrie 1989, este o eroare regretabilă. A fost întocmit conform ordinelor care erau în vigoare la acea dată. A se vedea că în procesul verbal lucrativ, cel bătut la mașină, specific că au fost distruse materialele privind pe numitul Arsene Ionel, nu dosarul și mapa anexă.”
Un proces verbal încheiat în 4 aprilie 1990, când deja se mai liniștiseră lucrurile, face trimitere la predarea în arhivă a ”proceselor verbale de distrugere a documentelor privind rețeaua informativă a fostului Serviciu de Informații Interne”. Evident, băieții erau meticuloși și atenți chiar și când distrugeau, așa că au întocmit un opis, o listă pe criterii pe care doar ei le cunoșteau. În respectiva listă, la poziția 31 apare Arsenie Ionel, cu data nașterii și referirea clară la dosar, iar CNSAS face precizarea că este vorba despre una și aceeași persoană cu Arsene Ionel.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Domnule Balanescu, foarte interesanta analiza, imi place cum incetul cu incetul,subtil, ne apropiem de dosar…
Toti cei din lumea intelligence-ului stiu ca orice dosar se distruge, este inainte microfilmat de minim 2-3 ori, deci dosarul dl “Arsenie” si altora ,inca exista!
Cat despre Melinte, domnule Balanescu, se poate verifica cine detine faimoasa companie Merlins Begevares, care produce Vitamin Aqua, Pop Cola… cum au avut acces la rezerve naturalen imense de apa(materia prima cea mai importanta… nu vitaminele din apa…) + multe alte conexiuni la fel de interesante.