La mijlocul lunii ianuarie, la Girov, în incinta Centrului Cultural local, a avut loc primul mare eveniment din acest an. În prezența mai multor oficialități județene, a primarului Vasile Ciubotaru și foarte multor invitați, printre care și Adrian Niță, prefectul județului Neamț, s-a desfăşurat inaugurarea Muzeului ”Casa bunicilor”.
Acest muzeu reprezintă munca de o viață a bibliotecarului Constantin Olariu, care a adunat una dintre cele mai mari colecții de covoare și straie țărănești, obiecte de uz casnic, gospodărești și meșteșugărești din județ, toate din comuna Girov. Alături este și o interesantă colecție de aparate de radio românești, unele de o rară frumusețe. La inaugurare, alături de obiectele adunate de pasionatul girovean s-au aflat și operele unor artiști plastici din țară și din Grecia, în frunte cu Laurențiu Dimișcă, binecunoscut publicului nemțean.
Remarcabil este că pasionatul colecționar, care a adunat o viață obiecte de patrimoniu, a reușit o performanță uluitoare. Dacă ar exista astfel de oameni dedicați acestei munci în fiecare comunitate rurală, zestrea culturală a poporului nostru ar fi cu totul alta. Cu această ocazie, Constantin Olariu se alătură altor împătimiți din localitățile județului, precum Târpești, Mădei, Borca, Dreptu, Grințieș, Borlești, Țibucani, Tupilați, Timișești, Bozieni, Mărgineni, etc, unde sunt adunate adevăratele comori ale acestui neam. Poate nu întâmplător acest lucru s-a reușit la Girov, comună cu o istorie veche, cu atestări documentare de la trecerea dintre secolele XIV și XV, cu biserici frumoase, unele foste schituri sau metoace ale mănăstirilor nemțene.
Cu acest prilej, a fost oficiată și o slujbă religioasă de mulțumire, iar elevii de la Școala Gimnazială ”Prof. Gheorghe Dumitreasa” au oferit un încântător spectacol folcloric, în care s-au remarcat elevele Amalia Ciofoaia și Cezara Olariu.
Merită apreciat fiecare efort depus pentru pregătirea spațiului expozițional, de la cel al administrației locale – primar, viceprimar, dar și al tuturor celor care au dat o mână de ajutor.
Vasile CIUBOTARU, primar: ”Data de 17 ianuarie 2023 face parte din luna Culturii românești. Alături de dvs. este domnul Costel Olariu, împreună cu reprezentanții mai multor instituții din județul Neamț. Totul se poate traduce astfel: cultură și tradiție românească, trecut, prezent și viitor, prin copiii care sunt astăzi alături de noi. Din păcate, în secolul în care trăim, un secol al informaticii, uităm cine suntem, de unde ne tragem, ce istorie avem. A dat Bunul Dumnezeu ca astăzi, aici, să putem deschide oficial Muzeul Casa bunicilor de la Girov. Ca un paradox, în ziua inaugurării s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a satului Girov. Bunul Dumnezeu a vrut ca astăzi să avem lumină, pentru că acest centru este legat de rețeaua fostului sat Conțești. Probabil, puteam să ținem activitatea fără microfon, fără curent electric, la fel ca în casa bunicilor. De asemenea, salut prezența reprezentanților instituțiilor județene, a școlii din comună, a reprezentanților Consiliului Local și a Primăriei Girov. Mulțumesc artiștilor plastici, care au venit astăzi la noi”.
Constantin OLARIU, bibliotecar: ”Mă bucur că invitații au venit alături de noi, la o activitate culturală, unde nu toată lumea se înghesuie. Recunosc, am dorit să facem această activitate de Dragobete, dar am organizat-o acum, ca să fie aproape de Ziua Culturii Naționale. Acest muzeu se bazează pe două colecții principale: colecția radio, care este constituită din ceea ce am achiziționat și câteva radio-uri valoroase din familie. Cel mai drag mi-a fost unul care funcționa la o baterie de 90 w și se numea Ciocărlie. Era foarte frumos. Așa s-a născut această pasiune pentru electronică și telecomunicații. În partea etnografică am avut mai mult noroc. Aici, familia, bunici, străbunici, după mamă și după tată, au țesut și au cusut. Au făcut bundițe, tâmplărie, olărit, etc. Aici nu am reușit să aduc toate uneltele de tâmplărie și multe altele. Numai că muzeul trebuie înființat în spațiul în care au viețuit strămoșii noștri. Sper ca în timp să reușim în comuna noastră să adunăm un număr de case tradiționale și vom avea cu ce să le echipăm pe toate. Ele trebuie să fie tematice: casă de tâmplar, de olar, cizmar, de țesător. Abia atunci muzeul este exact la locul care trebuie. Inițial, am vrut să dau numele de Suflet de bunic. Până la urmă a rămas Casa bunicilor, fiind gândit ca un serviciu secundar al bibliotecii”.
Laurențiu DIMIȘCĂ, pictor: ”Am ocazia să fiu invitat de un colecționar etno-românesc și am rămas surprins că există un asemenea om, domnul Olariu. Este binevenită invitația din partea primăriei, deținând și eu o expoziție de artă populară contemporană și de artă naivă. Mă aflu aici cu exponate din galeria mea, Dimișcă Art Galery. Se află la Gura Văii, comuna Girov. Aici veți descoperi și tablourile mele, inspirate din arta populară românească. Eu am venit cu artă naivă, cu icoane în stilul meu. Am mai venit și cu un coleg, Grama, din Grecia, cu niște măști, apoi, Cara Eduard, un coleg din Cluj, cu exponate din iconografia bizantină și câteva repere de artiști naivi din România”.
Adrian NIȚĂ, prefectul județului Neamț: ”Vreau să vă felicit pentru această expoziție de covoare și obiecte tradiționale. Este o plăcere pentru mine, pentru că eu am copilărit în zonă, am avut bunici aici. Mi-am hrănit forța spirituală a ființei mele de aici, din această zonă, a Girovului. Pentru că vorbim de Casa bunicilor, pentru mine ei sunt tot aici, pentru că îi am în inimă și în minte. Vă felicit pentru acest eveniment. Vă urez să aveți un an deosebit, să fiți sănătoși, să aveți spor în viață. Doamne ajută!”
Constantin AFRĂSILOAEI, preot: ”Aici, nu poate fi vorba de casa bunicilor, în felul tradițional, în care au trăit ei, dar au avut și ne-au transmis-o fără biserica din mijlocul comunității. Pentru aceasta apreciez răbdarea pe care asistența a avut-o la rugăciunea noastră. Întrucât, mai ales după sinodul de la Niceea, din 325, Europa s-a clădit pe adevărul că Dumnezeul nostru s-a făcut OM. S-a născut din Fecioară și ne dă prin cruce și Înviere acces la mântuire. Adică, la viața de-a pururea cu Dumnezeu și cu sfinții. Slujba a avut două părți, sfințirea apei, pentru că prin aceasta chemăm harul lui Dumnezeu, apa fiind și un mediu al sfințeniei. Dacă toate lucrurile pe care le facem sunt binecuvântate de Dumnezeu, acestea vor dăinui, iar pruncii de astăzi vor ajunge și ei bunici, de care să-și aducă aminte și alți copii. Al doilea aspect al slujbei a fost pomenirea celor care au fost înainte de noi. Bunicii noștri ne-au transmis acest adevăr că nu am început noi să fim primii pe pământ, ci au venit alții înaintea noastră. Dacă păstrăm această rânduială, cu rugăciuni și cu sufletul deschis pentru toți cei care au fost înainte de noi, vom avea șansa să dăinuim”. (Rep.)