Ceea ce a lipsit de pe fundalul dezbaterii de astăzi, 16 ianuarie, cu ONG-urile pe tema bugetului, la Primăria Piatra-Neamț, a fost melodia trupei Taxi “Comunitaru” . Versurile refrenului –“Castrați-mă, castrați-mă/ Sau dacă vreți eutanasiați-mă,/ Pentru că singura voastră problemă, e clar/ Sunt eu, câinele comunitar!”– ar fi fost foarte potrivite pentru subiectul adus în discuție de primarul Andrei Carabelea la finalul întâlnirii.
Edilul s-a arătat mirat de absența reprezentanților asociațiilor pentru protecția animalelor. “În fiecare an, cheltuim câte 200.000 de lei pe lună pentru activitatea de ecarisaj, un cost enorm pe care l-am putea folosi în cu totul alte scopuri. Vorbim despre aproape 1% din bugetul orașului pentru a întreține niște câini agresivi și mai primesc și niște emailuri de genul “Carabelea, nazistule!”. Pur și simplu nu înțeleg abordarea! Copiii străzii sunt copiii străzii, iar câinii sunt comunitari! Numai anul trecut a fost o creștere de 50% a efectivului. Acești 2 milioane de lei sunt bani cu care renovăm sau dotăm o școală. Noi îi dăm pentru a întreține o stare tensionată oricum! Că de ce au fost operați și lăsați pe cearșaf? Deși, așa se face și în Franța și în alte țări civilizate”, a spus primarul Andrei Carabelea.
Șeful administrației locale pietrene a cerut sfaturi reprezentanților ONG-urilor prezenți arătându-și neputința în a rezolva această problemă și pentru a-i stimula a precizat că acești bani ar putea însemna triplarea fondurilor pentru concursul de proiecte destinat ONG-urilor.
Când i s-a sugerat să apeleze la exemple de bune practice din alte localități, Andrei Carabelea a spus că, din discuțiile cu primarii altor localități, “singura care rezolvă problema este eutanasierea. Am făcut cataloage, i-am fotografiat, i-am scos în târguri de adopții. Eu personal am adoptat trei câini pentru a da un exemplu… Primăria nu poate face sterilizări câinilor care au stăpân. Și, ce să facem? Să trimitem Poliția locală la poarta celor care nu-i sterilizează?”.
Întâlnirile cu sala plină cu reprezentanții asociațiilor de protecția animalelor au fost caracterizate plastic: “Când vin aici zici că sunt doctori și cum ies pe ușă parcă turbează!”.
Ca și alți primari, Andrei Carabelea s-a plâns de faptul că sunt aduși câini din alte localități și lăsați liberi pe străzile orașului și că adăpostul public de la Salubritas- societate a Consiliului Local, este mereu plin, 300 de exemplare care sunt îngrijiți pe bani de la bugetul local.
Noul administrator public, fostul bancher Sorin Potolea, a intervenit când s-a sugerat colaborarea cu asociații din străinătate: “Asociațiile din străinătate consideră că noi luăm câini din Ucraina și îi aducem aici, ceea ce este fals, o aberație!”.
Primarul Carabelea a enumerat posibilitățile legale: adopția la distanță, prin care cineva plătește pentru hrana și tratamentul unui câine, dar care este o soluție temporară și nu este practicată la scară largă, adopția propriu-zisă, care nici ea nu rezolvă decât o mică parte din problemă și soluția finală – eutanasierea: “Anul trecut au fost făcute 4 eutanasieri, acum 2 ani au fost 2 eutanasieri și numai dintre cei bolnavi. În adăpostul public se află constant aproximativ 300 de exemplare. Din punctual meu de vedere, dacă nu pui pe masă varianta cea mai dură, nu sunt adopții”.
Și pe acest ton optimist s-a încheiat dezbaterea.
Angela Croitoru
2 comentarii
Există cumva o înregistrare video a acestei dezbateri, care ar putea fi urmărită în reluare? Mulțumesc
Nu