Suntem în plin sezon de viroze, copiii fiind cei mai afectați în acest val, care tot crește încă de la Crăciun, în județul Neamț. Astăzi, 3 ianuarie, sunt 37 de copii internați la Pediatria Piatra-Neamț și 53 de copii spitalizați la Pediatria Roman, din care 21 cu viroze. S-au înregistrat și primele două cazuri de gripă clinică, în acea perioadă, ultima despre care sunt disponibile informații atât la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, cât și la Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile, la acest început de an.
„Datele din ultima săptămână a anului trecut vor fi anunțate, după ce se centralizează și se transmit și la București. Raportările din teritoriu din ultima săptămână de supraveghere, de până la 25 decembrie, arată că s-au înregistrat 719 cazuri de infecții respiratorii, din care 482 copii cu vârste de până la 14 ani, 258 pneumonii, din care 49 la copii de până în 14 ani și un caz de gripă clinică”, declară Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
Primul bolnav de gripă a fost raportat tot de un medic de familie, în săptămâna anterioară, dar până acum nici un bolnav nu a fost confirmat cu gripă prin analize de laborator. În ambele săptămâni s-au înregistrat aproape 12.400 cazuri de infecții respiratorii, potrivit DSP Neamț. Într-o emisiune televizată de ieri, 3 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că la finele acestei săptămâni vor fi analizate datele din teritoriu și dacă trendul la viroze și la gripe rămâne ridicat, ar putea fi declarată epidemie de gripă în țară.
„O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni sau cel mai probabil luni, după ce o să putem să analizăm toate datele care vin din ţară. Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El practic adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate. Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”, a precizat Alexandru Rafila.
Autoritățile atenționează că, pe fondul creșterii virozelor și a gripelor, spitalele ar putea trece la restricții de vizitare, așa cum de regulă se procedează în astfel de situații. „Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă, iar procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să putem să discutăm despre o epidemie de gripă, iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii, trebuie să intre în funcţiune”, a adăugat ministrul Sănătății. (C.I.)