Începutul de an 2023 vine cu vești bune pentru persoanele neasigurate, care beneficiază de mai multe servicii medicale gratuite la medicul de familie. Măsura este valabilă pentru cei care se înscriu la un medic de familie, iar în anumite cazuri cei neasigurați pot primi asistență medicală primară și de la alt medic de familie. De la 1 ianuarie, pentru persoanele neasigurate s-au stabilit 6 categorii mari de servicii medicale, din care consultațiile pentru afecțiuni cronice și consultațiile preventive sunt nou introduse.
De pildă, în cazul urgențelor medico-chirurgicale se prevede că: „Se acordă o singură consultație per persoană pentru fiecare situație de urgență constatată, pentru care s-au asigurat intervenții de primă necesitate în urgențele medico-chirurgicale sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medical/domiciliu. Serviciile se acordă atât pentru persoanele neasigurate înscrise pe lista proprie, cât și pentru persoanele neasigurate înscrise pe lista altui medic de familie aflat în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate”, potrivit Ordinul CNAS 3955 din 29 decembrie 2022.
În cazul bolnavilor cronici neasigurați, aceștia beneficiază de maxim două consultaţii pentru fiecare episod de afecțiuni acute sau subacute ori de acutizări ale acestor boli cronice. Pentru toate afecțiunile cronice, neasigurații, ca și asigurații, beneficiază de o singură consultație pe lună, care poate fi acordată de medicul de familie și la distanță. Gravidele care nu sunt asigurate beneficiază de o consultație pe lună până în a 7-a lună de sarcină și de două consultații lunar până în luna a 9-a de sarcină. După naștere, aceasta mai beneficiază de o consultație la externarea din maternitate și încă una în prima lună de lăuzie. În cadrul serviciilor medicale preventive, evaluarea riscului individual se face pentru neasigurații fără simptome de boală și cu vârste între 18-39 de ani o dată la 3 ani. În schimb, normativul prevede că toate persoanele neasigurate asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani beneficiază de 1-3 consultații pe an, preventiv
„Pachetul de prevenție cuprinde maximum 3 consultații: consultație de evaluare inițială, consultație pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile și consultație pentru monitorizare/control ce pot fi acordate într-un interval de maximum 6 luni consecutive”, prevede Ordinul 3955/2022.
În același timp, neasigurații beneficiază și de terapie doar dacă sunt înscriși la un medic de familie. Acesta, în baza competențelor, acordă astfel de servicii, care sunt decontate, tariful pe serviciu incluzând și materialele sanitare și consumabilele utilizate. Medicii de familie trebuie să țină o evidență separată a serviciilor medicale acordate neasiguraților, iar plata este la același tarif pe care îl primesc și pentru persoanele asigurate, mai prevede normativul amintit.
Gratuitatea pentru neasigurați are și limite, așa cum sunt stabilite de CNAS: „Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de familie, precum şi costurile altor activităţi de suport, altele decât cele prevăzute la subpct. 1.5”, se arată în norme, iar activitățile de suport invocate sunt documentele pe care medicul de familie le eliberează persoanei neasigurate pentru evaluarea și reevaluarea încadrării în gradul de handicap și certificatul de deces. (Cristina Iordache)