Directorul Publiserv supărat pe “sensibilitățile” lor!
Marius Ghineț, directorul Publiserv, societate care are de efectuat deszăpezirile iarna aceasta în municipiul reședință de județ, este foc și pară supărat pe beneficiarii ajutoarelor sociale.
“Noi am ieșit de azi-noapte, de la ora 3,00, cu 10 utilaje și 18 angajați și am împrăștiat în ultimele 24 de ore 130 de tone de sare ca să menținem șoselele la negru în Piatra-Neamț. Au fost curățate manual, doar cu oamenii noștri, toate căile de acces către unitățile de învățământ, treptele, podurile. S-a lucrat 24 de ore din 24. Cei de la ajutorul social nu i-am mai văzut de miercuri (25 ianuarie – n.r.). Joi, cum a dat frigul și prima zăpadă nu au mai venit. Nu știu dacă s-au mai dus la Salubritas. Ei sunt oameni sensibili, delicați, nu suportă să lucreze în frig! O să am și eu grijă să nu-și primească ajutorul social pe luna ianuarie!…Am avut azi dimineață o solicitare de la Școala nr. 8 unde se formase gheață pe o porțiune, am trimis patru oameni s-a rezolvat imediat problema, așa lucrăm noi! Ei nu înțeleg să vină la muncă”, ne-a declarat Marius Ghineț, directorul Publiserv.
Și conducerea Salubritas vede lucrurile la fel
Potrivit unei înțelegeri cu DAS Piatra-Neamț, 50 din totalul de 70 de beneficiari care au de prestat ore în folosul comunității au fost repartizați la Publiserv, însă înainte de a da zăpada aveau opțiunea de a merge să efectueze orele la Salubritas, potrivit informațiilor furnizate de directorul societății, Alexandru Rareș.
“A fost o discuție înainte de a ninge, ca asistații să vină la noi, la măturat, până la prima ninsoare și apoi să ajute la deszăpeziri. La noi veneau pe la ora 6,00, stăteau la poartă până pe la ora 7,00 -7,30, că pregăteau măturile și echipamentul…se mai foiau puțin și gata. Când să se apuce efectiv de treabă trecuseră cele două ore și plecau acasă. Ce să le faci? Sunt băieți deștepți cu BMW la poartă!”, ne-a spus Alexandru Rareș, mai în glumă, mai în serios.
Potrivit Direcției de Asistență Socială în Piatra-Neamț există 70 de beneficiari ai ajutorului social care au de prestat între 1 și 6 zile a câte 8 ore de muncă în folosul comunității, în funcție de numărul de membri din familiile lor. “Dacă rămân cu ore nefectuate începând cu luna următoare ajutorul social intră în suspendare. După 3 luni de suspendare, din a patra lună le încetează ajutorul social, potrivit legii, adică acele sume începând de la 140 de lei pe persoană. Pentru mulți dintre ei acesta este singurul venit. Dintre cei 50 repartizați la Publiserv, 32 au prezentat adeverințe că au efectuate orele, 602 ore de muncă în total, alți 6 au scutire medicală deci nu trebuie să mai efectueze, iar 9 au dreptul suspendat pe luna ianuarie pentru că nu și-au făcut orele de muncă. Deja sunt în suspendare”, a precizat Mădălina Zbranca, purtătorul de cuvânt al DAS Neamț.
Angela Croitoru