Chemarea „popularoidă” la întrecere naţională în defăimarea şi boicotarea afacerilor provenite din Austria a ocolit, oarecum surprinzător, alte urme adânci lăsate de firmele austriece. De exemplu, diverse achiziţii super-babane. Una este la Piatra-Neamţ. Vine de la Doppelmayr, un gigant mondial, furnizor de 15.400 de teleferice în 96 de ţări de pe toate continentele disponibile şi care în anul fiscal 2021/2022 a raportat vânzări de 886 milioane Euro. Oficial, achiziţia se cheamă Telegondolă. În conştiinţa supuşilor pietreni însă, după izbucnirea de inspiraţie a celebrului gazetar Silviu Alupei, marcată într-o emisiune la fosta Actual TV în urmă cu mulţi-mulţi ani, a rămas sub alt nume: Telegoală. După caz, i se mai zice Telegoala lui Pinalti.
În anul abia încheiat, instalaţia şi (in)utilitatea ei au devenit capete de afiş ale agendei publice ca urmare a tentativei eşuate a administraţiei locale de răscumpărare a clădirii şi terenului de la Gară pe care se află staţia de pornire.
Nu vom insista în acest moment asupra detaliilor tehnice şi a câtorva abureli istorice, de genul celor oferite de Telegondola Piatra Neamţ (https://www.telegondolapiatraneamt.ro/ ). Trecem şi peste bulibăşeala bombastică de informaţii uitate pe site-ul oficial al Perla Invest SRL (https://www.perlainvest.ro/ ). Le vom folosi la momentul potrivit.
Altceva merită semnalat din prima, dacă tot ne apropiem de 16 februarie, aniversarea/comemorarea a 15 ani de la inaugurarea Telegoalei. În epocă se vorbea despre cu totul alte sume, de alte valori ale investiţiilor în infrastructura turistică „revoluţionară” a urbei faţă de cât am ajuns să plătim şi nu se mai termină, fără să primim explicaţii convingătoare. Noroc de arhivele de presă, cu accent pe Monitorul de Neamţ, dar şi de selecţiile de articole făcute pe forumuri prematur uitate, precum cel al Comunităţii prietenilor mijloacelor de transport în comun. Căci doar aşa am recuperat şi o fază de referinţă c-o majorare de capital social. La Perla Invest, desigur.
Aşadar, la momentul inaugurării festive se preciza că întreaga investiţie de pe Cozla, cu tot cu telescaun şi pârtiile de schi depăşea uşor 14 milioane Euro, partea strict a Telegoalei fiind de aproape 9 milioane. În discursul de rigoare, consemnat de Monitorul de Neamţ, primarul Gheorghe Ştefan spunea aşa: „Este, cred, un moment istoric pentru Piatra Neamţ, pentru că telegondola funcţionează. Avem tubing, avem pârtie de schi, avem telescaun. Urmează telecabina care va lega Pietricica de Cozla, alte două pârtii şi liftul înclinat pe Pietricica. Iar asta este bine. Vrem să facem din Piatra Neamţ un oraş turistic, un oraş european. Doresc tuturor celor care sunt prezenţi aici, dar şi celor care vor veni să se plimbe cu telegondola, sănătate si să se bucure de ea!”. O plimbare dus-întors costa atunci 15 lei. Bucuria a rămas pe datorie.
Dar, ce descoperim noi că scria Monitorul de Neamţ pe 31 octombrie 2007? Descoperim că telegondola şi telescaunul aveau nevoie de lucrări suplimentare în valoare de 9,5 milioane lei. Şi că Perla Invest cerea Consiliului local un aport în numerar la capitalul social în valoare de 5 milioane lei. Ce-a fost cu lucrările neprinse iniţial şi nelicitate, cu mutarea a doi stâlpi şi alte „mărunţişuri” sunt o istorie de neuitat pentru ing. Dan Câmpeanu, directorul de atunci al societăţii şi fost director tehnic în primărie când a început afacerea, iar Perla Invest era condusă de o altă vedetă locală în persoana lui Viorel „Guffy” Gafiţa. Faza care face toate paralele vine de la Adunarea Generală a Asociaţilor. În compoziţia asigurată de consilierii locali Gheorghe Munteanu, Ioan Negură şi Adrian Alui Gheorghe, plus Constantin Agheorghiesei şi Cristian Vătăjelu, relata Dan Câmpeanu, s-a hotărât că banii puteau fi asiguraţi de consiliul local „prin majorarea capitalului social şi/sau suplimentarea creditului contractat cu Alpha Bank”.
La şedinţa de CL s-a mers pe majorarea capitalului social cu 5 milioane lei. Mai departe, chiar că primul care merită verificat la amintiri e Adrian Alui Gheorghe. Doar e consilier local şi în prezent. (va urma)
Viorel COSMA