Prof. dr. Constanța Chelaru, directorul Colegiului Național „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț, este printre cei 26 semnatari ai scrisorii deschise prin care liceele pedagogice din țară protestează cu argumente față de intenția Ministerului Educației de a desființa specializarea educator-învățător. În proiectul legii pentru învățământul preuniversitar, ministrul Ligia Deca propune ca liceele pedagogice să pregătească doar educator-puericultor, adică personal specializat pentru creșe și grădinițe, iar cei care vor să devină învățători ar putea asta doar dacă fac facultatea (detalii aici).
Cel mai important argument al liceelor pedagogice este faptul că sistemul de învățământ are asigurat învățători imediat după ce un tânăr absolvă liceul, după cum declară prof. dr. Constanța Chelaru. „Susținem și demersurile Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice, care se vor concretiza într-un document ce va fi trimis tuturor factorilor de decizie. În plan local vom face propriile demersuri împreună cu ceilalți colegi din școlile care specializează elevi în profilul pedagogic – Liceul„ Vasile Conta” Târgu Nesmț și Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” Roman – și vom lua legătura cu parlamentarii de Neamț pentru a ne susține în păstrarea specializării educator-învățător în liceele pedagogice. Credem că interesele sunt ale întregii comunități. Liceele pedagogice vor supraviețui, nu este vorba de norme, cum se insinuează! Este vorba de faptul că vor suferi copiii care doreau să devină educatori, învățători și vor suferi zonele rurale. Noi avem elevi din rural care vin special aici să se pregătească și să se întoarcă învățători în satele lor. Unii merg mai departe și fac facultate pentru a deveni profesori pentru învățământul primar și se întorc în școlile din comunitatea lor. Alții nu au bani să facă facultate. Dacă-i condiționezi să meargă la facultate pentru a deveni învățători, le-ai tăiat aripile!”.
Nu este prima dată acum când se dorește desființarea specializării din liceele pedagogice, dar profesorii sunt îngrijorați de dezechilibrele care vor apărea pe fondul pensionărilor masive ale învățătorilor. În plus, tocmai se derulează un proiect cu fonduri europene care pregătește profesorii din liceele pedagogice și care ar deveni inutil, consideră directorul „Gheorghe Asachi”. „Dacă Ministerul Educației ar ține cont de faptul că elevii noștri sunt cei mai buni studenți de la facultățile de Științe ale Educației! Mă refer la elevii noștri care nu intră imediat după liceu în sistem, ci doresc să facă învățământ superior și majoritatea se duc la aceste facultăți, iar apoi se întorc în sistem și sunt cei mai buni. Acești tineri au cel mai frumos traseu profesional: au 4 ani de specializare de liceu, aici se lucrează în echipă extrem de complexă – la practica pedagogică lucrează profesorul de pedagogie, învățătorul și profesorul metodist, asta săptămânal, plus practica comasată de două săptămâni pe an la ciclul superior de liceu, iar în facultate ei doar își definitivează pregătirea și-și deschid orizonturile, dar au baza. Nu mai spun că acum sunt facultăți care au inclusiv învățământ la distanță pentru această specializare, ceea ce mie mi se pare o capcană. Adică, un absolvent de orice tip de liceu să facă învățământ la distanță ca să devină profesor pentru învățământ primar sau preșcolar, fără practică? Practica se face în liceu, exact în perioada în care formezi tânărul care va deveni învățător. De asta noi nu putem să nu reacționăm, este multă muncă în spatele acestor licee pedagogice, sunt profesori formați, suntem în proiectul PROF, ne-am format mentori, mai sunt două serii de formare, e păcat să se piardă. Să nu uităm și faptul că în următorii 5 ani vor ieși la pensie foarte mulți învățători și nu cred că este momentul să privezi sistemul de personal calificat!”, adaugă prof. dr. Constanța Chelaru.
Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă adresată autorităților de colegiile și liceele pedagogice:
SCRISOARE DESCHISĂCristina Iordache
4 comentarii
Puericultor de unde dracu scoateti aceste fantasmagorii ! plagiati orice rahat din occident !
Criminal!Ce faceti?
Liceele pedagogice 4 ani pregatesc oameni capabili!!!Se vor duce in asa zise facultati unde isi vor lua examenele pe copiat,practica o vor face pe pile si relatii….nimik adica.
Am terminat un liceu pedagogic și consider că este o greșeală enormă pe care o poate face un ministru. Colegiile actuale sunt superficiale și scot dascali pe bandă rulantă. Consider că liceul pedagogic stă cu adevărat la baza carierei mele de dascăl și sunt mândră de acest lucru. Este o obișnuință în România ca oameni incapabili sa strice lucrurile de calitate!!
Rușine doamna ministru pentru incompetență!!!!!
Pai ce doresc miniștrii din învățământ: Sa distrugă învățământul nu să -l ajute.Toate legile pe care le gandesc nu sunt gandite cu capul…Ci să ne doară pe noi, poporul, capul. Nici nu știu dacă femeia asta are vreun copil sau stie cu adevărat ce înseamnă cuvantul educație.Ordinul de sus și de afară este : distrugeți și dezbinați, ca să conducă ei după bunul plac.