Vacanța de iarnă este pe sfârșite și de luni, 9 ianuarie, se reiau cursurile. Vineri, 6 ianuarie, șefii inspectoratelor școlare vor intra în videoconferință cu ministrul Educației pentru ultimele măsuri la reînceperea școlii, după cum a declarat Claudia Barna, inspector general adjunct al IȘJ Neamț.
Centralizarea datelor din teritoriu nu pune problema declarării epidemiei de gripă, potrivit ministrului Alexandru Rafila, care preconizează că vârful sezonului gripal va fi spre finele lunii ianuarie. „Este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023. Nu este o situație dramatică, ci doar fără precedent pentru această perioadă”, a declarat ministrul Rafila. Acesta a precizat că situația va fi supravegheată, în continuare, autoritățile sunt în „alertă epidemiologică”, întrucât o lege adoptată în timpul pandemiei de COVID ar obliga autoritățile să adopte restricții, iar Alexandru Rafila nu vrea să afecteze activitatea socio-economică a României. „Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în anii precedenți. Vârful va fi atins între 15 ianuarie și 10 februarie. Noi avem câteva seturi de măsuri pe care le-am stabilit și cu colegii de la Ministerul Educației: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii în spațiile aglomerate, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, izolarea la domiciliu, consultarea centrelor de permanență de la nivelul fiecărui județ și continuarea vaccinării antigripale”, a adăugat ministrul Sănătății.
Familia este prima care trebuie să urmărească starea copilului și în caz de simptome să-l ducă la medic, nicidecum la grădiniță sau la școală, a precizat ministrul Educației. Ligia Deca a insistat pe prezența la ore și triajul făcut în școală, plus respectarea măsurilor de protecție. „Procesul educațional reîncepe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura școlară. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri. Accentul trebuie să fie pe prevenție, există o serie de măsuri recomandate. Recomandăm, nu este obligatoriu, purtarea măștii de către cadrele didactice și chiar de elevi. Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional. Vom avea o ședință cu inspectorii școlari pentru a pregăti reînceperea școlii. Dacă copiii manifestă simptome, recomandăm părinților să se consulte cu medicul de familie. Primii care putem stopa răspândirea bolii suntem chiar noi”, a declarat ministrul Deca. La videoconferința de mâine se va discuta și despre asigurarea în școli a materialelor de dezinfecție, dar și a celorlalte necesare desfășurării în condiții bune a cursurilor (căldură, apă potabilă, etc).
C.I.