O întâlnire găzduită în spațiul tot mai enervantului Rubik Hub @ ADR Nord-Est din zona convențional numită „ștrand municipal”, care întâlnire se profila ca o acțiune de rutină bifată de primăria pietreană, are șanse să reprezinte începutul unui capitol de istorie. S-a marcat marți, 17 ianuarie, după ora 15.
Consultarea cu reprezentanții mediului de afaceri local, una din seria pe seama proiectului de buget al municipiului Piatra-Neamț pentru anul 2023, a avut efectiv o consistență aproape nefirească pe meleagurile noastre de sub Telegoala moștenită de la Pinalti. S-a comis în ciuda unei sumedenii de neajunsuri de pregătire, organizare și prezentare din partea administrației publice locale, în frunte cu primarul Andrei Carabelea, asistat de Sorin Potolea, proaspătul administrator public al urbei.
Contribuția de bază revine celor 13 participanți înregistrați din zona de business. De contat au contat de fapt 12, fiindcă reprezentanta companiei Salubritas numai cu afacerile nu are legătură. Oricum, meritul mobilizării revine în exclusivitate Camerei de Comerț și Industrie Neamț, reprezentată la semivârf de vicepreședinții Șerban Strătilă (S&B Comp.) și Mihai Bîrliba (BICO Industries), în condițiile în care președintele Mihai Apopii participa la ședința Colegiului Director al camerei naționale, la București.
O cronică a întâmplării ar fi lungă, plictisitoare, în acest moment. Câteva aspecte sunt însă de semnalat, de luat în seamă.
Primarul și-a făcut treaba personală, cu pasiune binișor agresivă, ca promotor al bugetului 2023. A prezentat (pe cont propriu) un material ce nu fusese distribuit direct și invitaților. În reprezentație, l-a trădat laptop-ul, rămas fără baterie, l-a trădat și monstruozitatea de platformă on-line de servicii a primăriei prin care a încercat să producă o demonstrație de funcționalitate la cererea unui om de afaceri. S-a trădat apoi singur, la modul auto-insistent, lăudându-l excesiv pe Vlad Moscalu, penibilul fost city manager, inventatorul barajului de 50 MW care nu există.
Inexplicabil, lui Carabelea i-a lipsit compania directorului economic al primăriei. Nici urmă de echipa care a asamblat bugetul, ori de o persoană implicată direct și responsabilă de pârâtele proiecte cu finanțări interne și externe nerambursabile. Lista de defecțiuni e lungă. Oamenii de afaceri au sancționat-o, fie prin ricoșeu elegant, fie prin întrebări imposibil de răspuns. Mai direct, de exemplu, s-a manifestat Șerban Strătilă, mirându-se că proiectul de buget nu are o parte narativă, cu explicații și justificări. Ca la manual.
Altfel, s-a trecut generos cu vederea peste expansiunea prioritară și costisitoare a locurilor de joacă pentru copii inexistenți, peste bazaconiile visate pe dealul Cozla ca îngemânând elemente de Harap Alb cu Cultura Cucuteni, peste alte prostii groaznice cu pecete de turism fără turism sau un nou sediu pentru garda pretoriană de la poliția locală.
Povestea de răsunet vine de la invitați. Au reușit să impună consultări periodice, care să debuteze cât de repede, pe secțiuni de interes public comun! Asemenea întâlniri, incluzând un Sfat al Înțelepților, s-au ținut la Piatra-Neamț doar în 1992-1996, pe vremea când aveam conducători valoroși și onești în administrație precum Gigi Ocneanu (primar), Dan Lospa (viceprimar) și Ioan Onisei (președinte CJ Neamț), factor de coagulare fiind fostul prefect Alexandru Țibulcă.
Primarul Carabelea vorbea de creșterea calității vieții pietrenilor, ca prioritate, că să nu mai plece tinerii în alte lumi atractive? Tare de tot, nu? Surpriză, cei 12 oameni de afaceri autentici, mobilizați de CCI Neamț, au explicat cum nu primăria, ci afacerile prospere încurajate și susținute de primărie țin tinerii acasă…
Dintre toate și peste toate, până la alte nuanțări și personalizări ce țin de decizia anunțată în clar de implicare sănătoasă și serioasă a oamenilor de afaceri, în regim de urgență, semnalăm că primăria a descoperit (într-un târziu) ce poate face o Agenție de Dezvoltare Locală. Eveniment de eveniment se cheamă. Avem semnale că, trezindu-se ca din pumni, Sorin Potolea are sarcina clară de a rezolva proiectul foarte repede. Modelul de la Oradea, cu o zonă metropolitană funcțională ca la carte, cu parcuri industriale, e de referință. Dacă ai noștri adminsitratori locali se țin sau nu de treabă, veți afla foarte-foarte repede de la Mesagerul de Neamț. Miza e uriașă. Ca de-o idee, de neimaginat până mai ieri, primarul Carabelea are în vedere, în cooperare cu oamenii de afaceri, inventarea unei scheme locale de ajutor de minimis pentru industriașii creatori de locuri de muncă. Ca de-o altă idee, a denunțat exemplar catastrofa de la Curtea Domească.
Relansarea orașului nu e cu non-turismul și Telegoala. Proiectele sănătoase de dezvoltare industrială abia par a se asambla, fiindcă oamenii de afaceri de soi au început să strige cu obiect, subiect și predicat, începând de marți, 17 ianuarie. S-au oferit, printre altele, să facă ei gratuit toate proiectele de dezvoltare ale administrației locale, în contul orașului. Primarul Carabelea a fost de acord.
Viorel COSMA
Un comentariu
Telegoala moștenită de la penalti și viceprimarita itimpului , infractoarea MONDA ANA pe când era microbista FC. CEAHLAU !