Din 2021, Primăria Piatra Neamț a demarat proiecte de reabilitare și modernizare pentru mai multe unități de învățământ din Piatra-Neamț. Este vorba despre creșe, grădinițe, școli gimnaziale și colegii, la care nu s-au mai făcut modernizări importante de când au fost construite. Dacă vorbim despre necesitatea unor asemenea lucrări este suficient – pentru cei care au bună credință și care privesc spre viitor – să amintim că majoritatea funcționează în acest moment cu instalații termice și sanitare din anii ’70 care toate trebuie înlocuite. Nu vorbim aici doar despre consumuri și costuri uriașe, este vorba și despre siguranță. Lucrările de execuție pentru toate aceste unități au termen de finalizare anul 2023.
Cazul Școlii Gimnaziale nr. 5
Școala Gimnazială Nr. 5 din Piatra-Neamț a fost construită acum 48 de ani. De la momentul inaugurării nu au mai fost făcute lucrări semnificative de reabilitare. În urma expertizei tehnice au fost constatate o serie de neconformități majore, iar pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice s-au stabilit o serie de lucrări absolut necesare cum ar fi: înlocuirea elementelor de șarpantă deteriorate și ignifugarea ei, anveloparea întregii clădiri, înlocuirea în totalitate a tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din aluminiu, înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și electrice în totalitate, precum și montarea de instalații de avertizare în caz de incendiu, instalații video de supraveghere, instalații antiefracție, instalații de hidranți exteriori și interiori. Pe lângă lucrările de modernizare, Școala Gimnazială Nr. 5 va beneficia în urma acestui proiect de o bază materială nouă și modernă, de la mobilier școlar, până la dotarea laboratoarelor cu echipamente de ultimă generație. La un asemenea volum al lucrărilor, este exclus ca lucrările să poată fi realizate doar pe timpul vacanței de vară. În momentul depunerii proiectului de finanțare a acestor lucrări, Primăria Piatra-Neamț a solicitat și obținut avizul Școlii nr. 5 și al Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru derularea acestuia, fiecare dintre aceste instituții fiind în deplină cunoștință de cauză în ceea ce privește implicațiile referitoare la relocarea elevilor pe care le presupune un proiect de asemenea anvergură.
Ce a făcut primăria pentru a asigura relocarea elevilor
Școala are aproape 1.000 de elevi și spațiile de care dispune municipalitatea – adecvate nevoilor desfășurării procesului educațional – este foarte mic, iar pentru a reuși să asigurăm continuitatea procesului educațional pentru copiii de la Școala Gimnazială Nr. 5, nu existau foarte multe soluții, spațiile puse la dispoziție însemnând dispersarea elevilor în mai multe școli. Pentru a evita acest lucru, Primăria Piatra-Neamț a demarat încă din luna octombrie a anului trecut discuții cu reprezentanți ai Consiliului Județean pentru utilizarea sălilor de clasă din clădirea fostelor Școli Normale. Răspunsul primit de la Consiliul Județean Neamț a fost negativ, motivat de faptul că în acele spații urmează să demareze lucrările la un proiect cu finanțare guvernamentală. Această soluție a fost, evident, abandonată, însă nu și căutarea de soluții de relocare, în sensul acesta Primăria Piatra-Neamț solicitând sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Răspunsul primit prin adresa nr. 18228 din 08.12.2022 a fost și mai categoric, instituția respectivă declinându-și competența. După luni de discuții și corespondență cu Inspectoratul Școlar, Consiliul Județean via DGASPC Neamț (instituție aflată tot în subordinea Consiliului Judeţean), Primăria Piatra-Neamț a prezentat public soluțiile existente pentru relocarea elevilor de la Școala nr. 5. Dintre toate, una a născut nemulțumiri în rândul părinților și al profesorilor: relocarea claselor step by step la Școala din cartierul Speranța, o școală modernă, care abia a fost recepționată. Pentru acești copii, Primăria Piatra-Neamț s-a angajat să asigure transportul zilnic de la Școala Nr. 5 și retur, cu personal de la Poliția Locală pentru paza și siguranța lor atât la îmbarcare-debarcare, cât și pe durata cursurilor. Abia după acest anunț a venit surpriza de la Consiliul Județean Neamț, care a anunțat în luna ianuarie, după 3 luni de tergiversare – faptul că poate pune la dispoziție spațiile de la Școlile Normale care în luna octombrie erau indisponibile pe motiv de proiect pentru care s-a obținut finanțare.
Spațiile primite de la Școlile Normate erau lăsate în paragină
În momentul preluării de la Consiliul Județean spațiile de la fostele Școli Normale necesită reparații costisitoare și investiții în refacerea instalației de termoficare, fără de care nu se pot ține ore. Primăria Piatra-Neamț a demarat deja lucrările pentru ca acele spații să corespundă din toate punctele de vedere pentru derularea orelor de curs, pentru asigurarea confortului, sănătății și siguranței copiilor. Se lucrează intens pentru ca elevii și profesorii să-și poată desfășura orele în condiții cât mai bune.
Primarul Andrei Carabelea: „Cea mai mare parte a unităților de învățământ din Piatra-Neamț au dotări și instalații depășite de mult timp. Școala Gimnazială Nr. 5, de exemplu, are instalații sanitare și electrice de acum 44 de ani. În toate mandatele primarilor care au condus Piatra-Neamț până acum, această problemă a fost cel mult peticită, fie că a fost vorba de lipsa finanțării, fie că a fost vorba de lipsa asumării. Am obținut fonduri pentru reabilitarea și modernizarea a jumătate din unitățile de învățământ din Piatra-Neamț și, cel mai important, îmi asum aceste proiecte. Pe termen scurt, adică în perioada lucrărilor va fi un disconfort. Uneori e greu să accepți schimbarea unei rutine, dar pentru câteva luni este necesar acest compromis mic. Până la urmă, beneficiarii acestor investiții sunt chiar elevii, părinții și profesorii acestor școli. Venind după o perioadă în care în orașul nostru s-au întâmplat prea puține, am senzația că singura șansă ca aceste lucrări să se întâmple este ca ele să se întâmple în mandatul meu. De aceea, în fiecare zi acționez și îmi asum toate proiectele, ca pe o oportunitate unică”.
Noutăți în zona investițiilor în învățământului la Piatra Neamț
Școala Nicu Albu: 450.000 lei pentru o sală de sport complet modernizată
Cu fonduri de la bugetul local, sala de sport a școlii a fost modernizată. S-au efectuat lucrări de amploare, cea mai importantă având în vedere activitatea desfășurată aici a fost schimbarea pardoselii cu parchet elastic, dar și sistemele de protecție la geamuri și calorifere. A fost montată și o ușă anti-incendiu. În sală se vor putea practica sporturi diverse, primăria achiziționând porți, spaliere, echipamente de cățărare, coșuri de baschet și o masă de tenis.
8,8 milioane de lei pentru reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale „Daniela Cuciuc”
Pe lângă proiectul privind modernizarea Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu, primarul Andrei Carabelea a semnat și contractul de finanțare – cu aceeași sursă, PNRR – pentru Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc” din Piatra-Neamț. Unitatea de învățământ va beneficia de o investiție importantă pentru creșterea eficienței energetice și modernizare. La finalul lucrărilor vor fi reduse consumul de energie de la cele două corpuri de clădire, gazele cu efect de seră și va crește utilizarea surselor de energie regenerabilă. Toate acestea, prin termoizolarea pereților, înlocuirea tâmplăriei, montarea de pompe de căldură și panouri fotovoltaice și înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED. Proiectul include și două stații de încărcare rapidă care vor avea câte două puncte de încărcare fiecare. Contractul pentru execuție va fi semnat cel mai probabil la finalul acestui an.
Modernizarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” – 34 de milioane de lei prin PNRR
În noiembrie 2022 a fost semnat contractul de finanțare pentru un proiect de reabilitare a infrastructurii educaționale de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Nu este vorba doar de un simplu proiect de modernizare, ci are și o componentă de creștere a eficienței energetice: la finalul proiectului, consumul de energie pentru încălzire va fi cel puțin la jumătate față de cel dinainte de renovare. Pereții exteriori vor fi izolați termic, planșeul superior va fi izolat termic cu vată minerală, tâmplăria necorespunzătoare va fi înlocuită cu tâmplărie termoziolatoare și vor fi montate patru pompe de căldură. Contractul de execuție va fi semnat cel mai probabil la finalul acestui an. Va fi una dintre cele mai ample lucrări de acest nivel din județ.
ADV
Un comentariu
Primăria noastră Piatra Neamț nu e in stare să comande iluminatul stradal pe strada Constantin Brâncoveanu, care de mai bine de un an stă întunecată, dar să se ocupe de școli! Nicio speranță! Rusinei! Transportul comun l-a bulibașit de tot pe strada Ulmilor! Plata impozitelor a hotărât -o cu reducerea numai pentru cei care posedă tehnică!