Un răspuns oficial primit la începutul lunii de Compania Județeană Apa Serv SA din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în legătură cu trâmbițatul proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă (potabilă) și apă uzată (canalizare) din județ, în perioada 2014-2020, a generat o serie scurtă de intervenții și comentarii publice în tușe politice, parcă dinadins croite ca să amețească lumea. Proiectul ar fi urmărit să obțină o finanțare consistentă din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), dar nu a mai fost cazul.
În documentul asumat de Oana-Maria Arat, director general la Direcția Generală Program Dezvoltare Durabilă, câteva lucruri sunt scrise limpede. Puțină recapitulare nu strică:
- Ca referință se dă o OUG din 13 iulie 2022, care asigura un cadru tranzitoriu până la aprobarea Programului Dezvoltare Durabilă (PDD). Apa Serv aflăm că a ratat-o, depunând proiectul tardiv, după ce ordonanța și-a încetat aplicabilitatea. Așa că proiectul județean (nicidecum unul regional) ar trebui depus din nou, pe poarta deschisă de PDD. Ținând cont de noile condiții de eligibilitate despre care nu suflă nimeni o vorbă. Nici nu se poate pentru că acestea sunt incluse în Ghidul Solicitantului la care se lucrează. De reținut, vorbim despre 2022, adică al doilea an din cei 3 ai schemei „n+3” pentru cadrul financiar multianual de fapt încheiat în 2020.
- Se propune direct retragerea proiectului trimis la vrăjeală pe 24 ianuarie și redepunerea în variantă revizuită. Desigur, din partea ministerului există deschidere pentru o întâlnire de lucru clarificatoare, numai să aibă cu cine.
Pe de altă parte, din enumerarea în termeni tehnici a categoriilor de investiții integrate care se vor finanța, oricine are mintea acasă își dă seama că vorbim despre investiții uriașe ca volum și complexitate a lucrărilor. A flutura numai valoarea totală a proiectului este profund incorect, dar la Neamț merge.
La această oră circulă public și presupusul răspuns la răspuns, transmis de Apa Serv. În conținut ar fi vorba de considerații, nu de clarificări de bun simț.
Răspunsul la întrebare
După ce se confirmă că valoarea proiectului, în prețuri constante și fără TVA, era de 311.111.563 euro, în prezentarea acestuia s-a comis acea pălitură de pomină și descalificantă pe seama căreia râde o țară întreagă de specialiștii noștri. Sec și la obiect, se face vorbire de proiectul din județul Caraș Severin!
Trecând peste valorile defalcate pe cele două mari capitole, câteva observații se impun:
- În ciuda celor semnalate de minister, Apa Serv insistă că pe 24 ianuarie a depus cererea de finanțare în cadrul programului deja încheiat 31 decembrie. Și, probabil sub spectrul considerațiilor, consideră că „are toate documentele necesare în vederea aprobării, inclusiv documentația de reglementare în domeniul mediului”. E ca și cum te-ai duce la gară cu tot ce trebuie în bagaje, dar după plecarea trenului și tot tu faci scandal. Ceea ce vine mai rău decât era o poantă celebră în vremea admiterilor la facultate exclusiv pe bază de examen, când luai pe câte unul la mișto spunându-i că a reușit, dar fără loc.
- De parcă ar impresiona pe cineva, subliniază un lucru pe care îl… consideră foarte important: studiul de fezabilitate e aprobat de experții Băncii Europene de Investiții (BEI) din 27 mai 2022. E bun-bunuț să facă o poză cu el, nu?
Gargara cu ce concluzie a tras BEI sau lauda cu documentațiile gata pregătite pentru atribuirea a 9 contracte de lucrări, în valoare de aproape un miliard de lei, rimează de minune cu ridicola rugăminte din final. Ar vrea să se analizeze totuși cererea de finanțare în afara concursului.
În fața unei asemenea „minuni”, a spune că restul e can-can aduce a generozitate. Însă, minunea e și mai lată, etalând un mix cumplit de incompetență și iresponsabilitate. Acumulările s-au făcut în timp, cu larga complicitate a tuturor „actanților” politici care de-a lungul anilor au determinat direct și decisiv activitatea Apa Serv. Stuchelile politice curente nu impresionează, nu conving. Invocarea unor presupuși specialiști – de partid ori independenți – urcă și ea pe culmile ridicolului, din moment ce nu îi vedem public, la o dezbatere cu documentațiile pe masă.
Deosebit de grav și nepunctat până în prezent este că activitatea companiei ține nu atât de confortul vieții locuitorilor din județ, cât de siguranța comunității. Iar siguranța comunității e parte integrantă a siguranței naționale. Nu sunt semne că onor Serviciul Român de Informații ar fi avut măcar firave preocupări în acest sens.
Un document recent procurat aruncă în aer povestea în integralitatea sa. Povestea, pe lângă incompetență și iresponsabilitate, capătă contur de înșelăciune în formă continuată.
Documentul, cu adevărat cutremurător, e despre etapele parcurse de Apa Serv până la obținerea tardivă, pe 10 ianuarie, a Deciziei etapei de încadrare fără elaborarea studiilor de evaluare a impactului asupra mediului și evaluare asupra corpurilor de apă, justificată de eliminarea din proiect a unor investiții cu impact semnificativ asupra mediului. Pe scurt, documentul prezintă un calendar, văzut dinspre cei de la Mediu. Iată-l:
- Depunerea solicitării inițiale – 13.06.2018.
- Depunerea memoriului de prezentare – 3.09.2018.
- Ședinţe Comisii Analiză Tehnică (CAT) – 14.11.2018 și 12.12.2018. Data stabilită pentru CAT din 14.11.2018 a fost condiționată de primirea unui punct de vedere de la Administrația Naționala Apele Române.
- Emiterea Deciziei etapei de încadrare – continuarea procedurii cu elaborarea studiilor de evaluarea impactului asupra mediului (RIM) și evaluare asupra corpurilor de apă (SEICA) – 17.12.2018.
- Notificare de la Apa Serv de reziliere a contractului cu consultantul, expirare certificate de urbanism și modificare listă de investiții – 22.12.2020.
- Informare titular proiect privind modul de continuare a procedurii (documente necesare a fi depuse la Agenția pentru Protecția Mediului) – 28.12.2020.
- Depunere memoriu refăcut cu modificări ale lucrărilor de investiții – 20.09.2021.
- Notificare modificări și depunere varianta refăcută a memoriului cu modificări investiții – 21.12.2021.
- Adresă de la Administrația Bazinală Ape Siret Bacău privind emiterea avizului de gospodărire a apelor fără studiul de evaluare asupra corpurilor de apă – 16.03.2022.
- Completări la documentație (hărți, avize administratori arii naturale protejate, aviz de gospodărire a apelor) – 12.12.2022. În conformitate cu Legea 292/2018 privind evaluarea impactului asupra mediului, reanalizarea în CAT a Deciziei etapei de încadrare din 17.12.2018 era condiționată de obținerea avizului de gospodărire a apelor.
- Ședința CAT – 15.12.2022.
- În fine, am ajuns la decizia obținută pe ianuarie, după închiderea jocului.
Comentarii serioase abia acum pot începe. Analize și măsuri chirurgicale nu apucăm. Oricum, te crucești cum au trecut anii. Doi le-au trebuit numai ca să scape de consultant. Ați auzit vreo discuție serioasă pe acest subiect în spațiul public? A reclamat cineva, să zicem, excesul de proceduri și birocrație? S-a plâns vreun profesionist de singurătate?… Nici vorbă.
Peste toate, nu vorbește nimeni cu subiect, predicat și valori despre sumele de bani tocate degeaba, despre o urmă de răspundere personală și/sau de grup.
Mai mult, lăsând proiectul la o parte, nu ne-a convins nimeni că Apa Serv chiar e eligibilă pentru o asemenea finanțare. Apoi, la volumul uriaș de lucrări presupus de proiectul de peste 300 milioane euro, îți trebuie constructori și calificați, și de anvergură. De unde, cine?
Nu în ultimul rând, o considerație, pardon, un aspect sensibil rău de tot. Carevasăzică, vorbeam de POIM 2014-2020, intrat în ultimul an de prelungire. Am așteptat cu vădit interes lămuriri despre termen de finalizare a lucrărilor asumat. Până la 31 decembrie 2023 ar fi fost imposibil. Din drag nespus față de poporul pașnic nemțean, ne-au cruțat, nu ne-au încărcat mințile cu termenul de finalizare. În comunicatele și declarațiile politice, în alte abordări cu lustru politic, fie de înfierare aprigă, fie eroice, nu găsiți nici puncte de suspensie în legătură cu această chestiune. Dar, probabil, nemțenii nu trebuie să știe…
Viorel COSMA
Un comentariu
JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN COPY-PASTE?????????