Un interviu cu primarul Andrei Carabelea, după votarea bugetului pentru 2023, este necesar, pentru că acest an este unul al provocărilor, atât pentru administrația municipiului, cât și pentru cetățeni. Un buget generos în cifre, cu multe investiții, dar și multe probleme, majoritatea care vin din trecut, dar și unele care țin de disconfortul generat de lucrările de modernizare ale orașului.
– Domnule primar, pentru început, vă rog să faceți o comparație între începutul mandatului și situația financiară de acum a orașului.
Îmi amintesc că „Mesagerul” a scris la începutul anului a 2021 care erau datoriile orașului. Sincer, am momente în care și eu privesc cu uimire că am putut depăși momentele acelea când nu știam de unde vom găsi bani pentru plata datoriilor, salarii și cheltuieli de întreținere. Aproape că nu ne puteam gândi la vremea aceea la investiții, deși știam că fără ele suntem condamnați la stagnare. Aveam atunci 4 credite moștenite, două la BCR, unul la CEC Bank și datoria pe care a preluat-o primăria de la Perla Invest pentru creditul contractat la Alpha Bank. Acum, după doi ani, două dintre ele sunt achitate, cel de la CEC, contractat în 2012 și datoria de la Alpha Bank. Mai avem cele două credite luate în 2005 și 2007 de la BCR – credite care au sugrumat orașul și care nu au produs nimic, doar investiții eșuate sau fără rost.
– Cred că ar trebui reamintite câteva cifre, cu riscul de a plictisi.
Ce să spun, că primul credit, din 2005, a însemnat peste 150 de milioane lei și după aproape 20 de ani s-au plătit peste 247 de milioane și mai avem de achitat peste 47 de milioane? Este o nebunie, nu vorbesc aici despre dobânzile amânate, despre modul de gestionare a datoriei, noi acum trebuie să plătim oalele cumpărate și sparte de alții. Cel de-al doilea credit, a fost de peste 72 de milioane, s-au plătit până acum peste 105 și mai avem de plată peste 40 de milioane, cu tot cu dobânzi. Este o povară pentru oraș, îngreunează investițiile și trebuie să găsim mereu noi soluții, să fim inventivi.
– Înainte de a vorbi despre soluții, să spunem că de aici poate vine ideea că orașul este în faliment.
Chiar vreau să tranșez o dată această problemă. Orașul Piatra-Neamț nu este în faliment. Am ajuns la un grad de îndatorare de 21%, suntem solvabili, plătim toate facturile în termen, avem bani în cont. La ora când vorbim avem în cont peste 32 de milioane și avem cereri de rambursare în așteptare de aproximativ 10 milioane. Deci, nici vorbă de faliment. Avem lucrări majore în oraș, plătim facturile la timp, nu stă constructorul să aștepte banii, achităm noi și apoi recuperăm sumele când este cazul. Avem un program foarte clar gândit de investiții, nu facem rabat la calitate, cerem constructorilor să respecte termenele, să facă lucrările conform proiectului și nimeni nu poate spune că am blocat pe cineva care și-a făcut treaba conform contractului. De aceea spun răspicat, cine vorbește despre falimentul orașului, fie nu are simțul realității, fie e rău intenționat! Sau, cred eu, cazul nostru, este vorba despre o răzbunare politică din partea celor care nu văd cu ochi buni faptul că Piatra-Neamț este un șantier pentru lucrări de anvergură, care vor schimba în bine fața orașului.
– Fiecare primar a vorbit despre investiții, lucrări de anvergură și situația financiară preluată o știți, dar, cu câteva excepții, anvergura și utilitatea au lipsit. Prin ce se deosebește anvergura dvs. de a celorlalți primari?
Nu vreau să fac eu comparații, dar nu-mi amintesc ca vreun primar să fi îndrăznit să schimbe conductele principale de apă ale orașului. Noi o facem, chiar dacă am avut piedici după piedici. Am vrut să schimbăm conducta pe bulevardele Traian și Decebal. Teoretic, nu se putea, pentru că erau prinse spre schimbare într-un proiect al Apa Serv – societate a Consiliului Județean Neamț – care a ratat toate termenele pentru depunerea lui. Ne-a încurcat pe noi, a mai încurcat o groază de alte localități, așa că am fost nevoiți să cerem scoaterea din proiect, să facem rost de fonduri și am reușit să demarăm proiectul care va rezolva o mare problemă a orașului. Lucrăm pe coridoarele de mobilitate și deja se văd lucrurile bune din proiecte, sper ca totul să meargă bine și constructorii să se încadreze în termene. Reabilităm școlile pe niște sume la care mulți nici nu visau, este pentru binele copiilor orașului, pentru condiții mai bune și pentru cadrele didactice. Vor veni și autobuzele electrice, facem eforturi pentru a investi în tot ce înseamnă servicii mai bune pentru populație. Ca să revin la anvergură, noi nu ne-am mulțumit cu un program minimal, de genul, să plătim datoriile. Facem investiții care se văd, sunt utile și extrem de necesare. Și mai ales, facem proiecte cu impact pozitiv pe termen lung.
– Toate aceste lucruri ar trebui să fie contabilizate cu plus în dreptul administrației locale. Se întâmplă asta?
Eu îndrăznesc să spun că da, lucru demonstrat și de sondajele realizate, chiar dacă eu nu mă raportez la ele. Cei mai mulți dintre oameni văd, înțeleg eforturile și le apreciază. Asta, în ciuda unei campanii masive de dezinformare care are câteva leit-motive: tot ce face Primăria este greșit, tot ce face Carabelea este rău, pentru că Primăria și Carabelea nu s-au predat celor care doresc să conducă totul în județ! De aici o întreagă campanie împotriva noastră, care a căpătat uneori accente absurde. Evident, sunt oameni care sunt influențați, dar asta nu înseamnă că nu încercăm să-i convingem, în primul rând prin ceea ce facem. Să vă dau câteva exemple. S-a spus că nu vor fi gata lucrările pe coridoarele de mobilitate, că ar exista o conspirație a constructorilor cu cine știe ce șef politic. Eu vă spun că până acum pe două dintre coridoare lucrările merg bine și probabil vor fi recepționate în avans. Pe al treilea coridor se merge în paralel cu două investiții, magistrala de apă și lucrările la coridor. De aici probabil un ritm mai lent, dar sunt convins că va exista o mobilizare exemplară de acum încolo.
– Au existat reacții adverse în privința lucrărilor de reabilitate a școlilor, cum le explicați?
Unele sunt greu de explicat, alte sunt de înțeles. Am avut director de școală care a uitat că a insistat pentru modernizarea școlii și că a dat aviz favorabil pentru lucrări. Acum, când să începem, s-a opus reabilitării. Într-un fel, îl înțeleg, să treci de la inaugurarea unui grup sanitar cu tăiatul panglicii la lucrări generale de reabilitate este destul de greu. Sunt curios cât va trece până va veni după fonduri la primărie în condițiile în care a susținut că școala nu are nevoie investiții majore. Probabil fiind pe final de activitate s-a speriat sau i s-a sugerat să facă asta. De înțeles sunt unii dintre părinți, care vor avea unele greutăți, dar nu au nici o scuză politrucii care au un singur scop, să pună piedici la orice le-ar periclita lor viitoarele candidaturi. Este de neimaginat să-ți folosești funcția ca să încerci să pui bețe-n roate reabilitării școlilor și nu avem un singur caz de acest fel în Neamț. Nu cred că aici vorbim despre inconștiență, este clar prostie politică.
– Unele dintre răspunsurile dumneavoastră dau senzația că vorbim despre un fel de sabotaj conștient al unora la adresa primăriei. Am sesizat bine?
Nu aș folosi cuvântul sabotaj, deși în unele cazuri ar avea acoperire. Dar rea-voință și dorința de a pune bețe-n roate există din plin. Cum pot cataloga acțiunea prefectului care a blocat luni în șir activitatea pe parcările de reședință, cu pagube importante la bugetul local? Sau a PSD-ului, care a lăsat orașul fără viceprimari luni în șir? Ambele situații au fost soluționate de instanțe, care au demonstrat că primăria și-a făcut treaba legal. Despre atitudinea inspectorului școlar general, care este și consilier local, ce să mai spun? Vine cu proiecte fanteziste și care au un singur scop, voturi și iar voturi, pentru ea și partidul ei, dar când e vorba despre lucruri importante, cu adevărat importante, dă bir cu fugiții sau face totul ca să pună piedici. Și exemple mai am suficiente.
– Acum, serios, totul este lapte și miere în Primărie, ca să nu existe critici?
Deloc, s-au făcut destule greșeli, nici nu se putea altfel la ce-am moștenit. Știți situația patrimoniului, nu am ascuns că totul era vraiște. Știți situația în societățile Consiliului Local, cu Urban și Perla Invest în insolvențe istorice. De aici și anumite stângăcii la începutul activității. Dar acum mergem spre însănătoșire, în acest an sunt sigur că vom bifa ieșirea din insolvență a celor două societăți, după care va urma o scurtă perioadă de convalescență. Cert este că trecem la un program de recuperare și dezvoltare. Sigur, vor mai fi greșeli. Sunt inevitabile la volumul provocărilor pe care le avem, dar important este că vrem ca Piatra-Neamț să se dezvolte, să recupereze anii pierduți și să ne simțim bine în postura de pietreni. Până la urmă asta este important, să fim mândri că facem parte din această comunitate. Pentru asta, mai avem foarte mult de lucru, dar vestea bună e că avem tot ce ne trebuie.
A consemnat Valentin BĂLĂNESCU