Cu ce ne ajută oftalmologul? El găsește soluții pentru a ne continua la fel viața cotidiană chiar și după apariția anumitor probleme de vedere
Cataracta, afecțiune oculară comună și ușor de tratat
Știați că această afecțiune este cauza principală a orbirii în lume și este responsabilă pentru aproximativ 51% din cazuri de orbire la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății? Pe fondul sedentarismului, a restricțiilor pandemice și a muncii îndelungate de acasă și în fața ecranelor, numărul cazurilor se consideră că va crește.
Cataracta este o afecțiune oculară legată de înaintarea în vârstă, ce apare în jur de 60-70 de ani. La majoritatea pacienţilor însă, ea se instalează mult mai târziu, vârsta medie de aparitie a cataractei fiind de 73-75 ani.
Cataracta este o acumulare de proteină, ce încețoșează lentila, afectând astfel vederea. Ea poate apărea la unul sau la ambii ochi simultan. De obicei, în stadiile incipiente ale cataractei, ea determină scăderea vederii și acest lucru poate fi corectat în prima fază cu ochelari. Pe măsură ce ea progresează, vederea pe timp de noapte se poate înrăutăți, iar perceperea intensității culorilor se diminueză și ea, iar mai apoi apare un real disconfort zilnic în desfășurarea sarcinilor obișnuite.
Cum știm că s-a instalat cataracta și că nu e doar o reducere a vederii?
Vederea încețoșată este principala problemă, deși ea se poate manifesta în o multitudine de forme. Ceea ce observă oamenii este ceața. Lumina ajunge la cristalinul cataractat, se difuzează și îngreunează vederea. Cea mai comună nemulțumire a pacienților este apariția dificultății la condus noaptea, datorită obturării vederii la apariția luminii farurilor din partea opusă. Un alt mare inconvenient este dificultatea la citit mic și de a vedea imagini de mici dimensiuni. În acest moment de regulă, pacientul se prezintă la control. Simptomele primare ale bolii pot fi îmbunătățite cu ochelari, expunerea la o lumină mult mai puternică, ochelari anticeață, sau prin folosirea unei lupe la citit. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, dacă acuitatea vizuală scade foarte mult atunci se impune operația. Înlăturarea cataractei este cea mai frecventă intervenție oftalmologică, cea mai sigură și cea mai eficientă. Singurul tratament care poate fi aplicat în cataractă este intervenția chirurgicală cu ajutorul ultrasunetelor. Operația constă în extragerea conținutului opac al cristalinului natural. Se păstrează doar sacul cristalinului în care se introduce un implant artificial care va suplini funcția cristalinului natural. Intervenția este înalt tehnologizată, desfășurându-se pe o incizie de aproximativ 2 mm care nu mai necesită sutură. Facoemulsificarea – extracția cristalinului cu ultrasunete – este o intervenție cu un înalt grad de siguranță și cu riscuri care tind spre zero. Intervenția care este de scurtă durată (10-12 minute) se desfășoară ambulator, fără pregătiri speciale, sub anestezie locală (cu injecție) sau topică (doar cu picături). Urmare a unor investiții considerabile în aparatură și tehnologie, în afara centrelor universitare Iaşi şi Bucureşti, Clinica Oftalmologică Gauss pune la dispoziția celor din zona Moldovei cea mai nouă generaţie de aparatură pentru operaţia de cataractă. Clinica Oftalmologică Gauss e singura care deţine Laserul LenSx pentru operaţia de cataractă, utilizat în combinaţie cu platforma Stellaris Elite, care creşte siguranţa, precizia şi eficienţa intervenţiei chirurgicale de cataractă.
Laserul LenSx, folosit de medicii de la Clinica Oftalmologică Gauss în chirurgia cataractei, reprezintă o tehnologie avansată, permițându-le chirurgilor să personalizeze și să controleze cu precizie de calculator intervenția chirurgicală în funcție de caracteristicile anatomice ale fiecărui ochi. Este fără îndoială opțiunea cea mai avansată din punct de vedere tehnologic pentru pacienții cu cataractă. Alegând laserul LenSx, vă bucurați de o serie de beneficii importante.
Rata de succes este foarte mare
Sunt mai multe feluri de cristalin artificial, pacientul poate alege și în funcție de buget. Există un cristalin cu care nu mai ai nevoie de ochelari nici de aproape, nici la depărtare. Depinde de fiecare ce-și dorește. Avem în clinica Gauss diverse variante pentru pacienți. În primul și în primul rând trebuie știut ce-și dorește pacientul. După care, în momentul în care am înțeles nevoile, facem investigații și vedem ce i se potrivește lui și astfel ajungem să ne apropiem de idealul dorit de pacientul nostru. Practic, sunt multe feluri de cristaline. Dar ca să le împărțim în două grupe, vorbim de cristaline monofocale și multifocale. Dacă punem un cristalin monofocal înseamnă că pacientul va vedea bine la distanță. Adică pacientul vede bine la distanță și va purta ochelari de citit. Sau sunt unii pacienți care au muncă de birou, și își doresc să vadă bine la aproape fără ochelari și să aibă ochelari la distanță. Sunt unii care nu vor să mai poarte ochelari deloc și atunci introducem un cristalin multifocal, care îi permite să vadă la orice distanță, inclusiv de aproape. Cristalinul multifocal se poate implanta doar în cazul în care ochiul pacientului nu mai prezintă altă patologie asociată.
Restricțiile după operația de cataractă
După interventie pacientul nu trebuie să se aplece, ca să nu creeze presiune intraoculară, să nu ridice greutăți sau să aibă o activitate fizică intensă în următoarele săptămâni, să nu meargă la înot în săptămâna de după operație, să nu preseze pe ochiul operat. După operație, vederea poate părea distorsionată, sau încețoșată, mai ales după se înlătură protecţia de pe ochi, dar asta nu trebuie să ne alarmeze. Câteodată ochiul are nevoie să se obișnuiască cu lentila nouă ce o înlocuiește pe cea naturală. Pe măsură ce se obișnuiește, vederea poate varia. Pacienții mai pot experimenta ochi injectați pe măsura vindecării. Feriți-vă pe cât posibil de orice activitate care ar putea expune ochiul la praf sau alți factori cauzatori de inflamații. Dacă trebuie operați ambii ochi de cataractă, este recomandabil să se aștepte 3 săptămâni între cele două intervenții, așa încât primul ochi să se vindece complet.
Ochelarii după operația de cataractă
Dacă nu ați ales lentile corectoare presbiopice, este mai mult ca probabil să aveți nevoie de ochelari de citit după operația de cataractă așa încât să vedeți cu claritate obiectele, însă pacienții care au optat pentru lentile multifocale intraoculare au o vedere utilă de aproape, fără ochelari. Recomandăm pacienților noștri să se opereze la timp, în momentul în care sunt diagnosticați cu cataractă, evitând posibilele complicații intra și post operatorii, a căror incidență poate crește odată cu agravarea cataractei.
Rețeaua de centre oftalmologice Gauss oferă posibilitatea depistării timpurii a cazurilor de cataractă, așa încât ele să nu ajungă în stadii avansate cu riscuri operatorii mari. Sănătatea ochilor este o prioritate. Specialiștii de la Gauss sunt aici și pot să ofere asistență, tratament și consultanță postoperatorie așa încât pacientul să apeleze cu încredere la noile descoperiri și tehnologii din domeniu. Pentru că își doresc să rămână la un nivel de competitivitate ridicat, medicii clinicii Gauss declară că vor continua să investească în aparatură de ultimă generaţie pentru a realiza un act medical de înaltă clasă, adecvat realităţii medicale şi standardelor internaţionale din domeniu. Totul, în folosul și în avantajul pacienților.