Reprezentanţa permanentă a ţării noastre pe lângă UE a primit pe 16 ianuarie 2023 o adresă agresivă din partea Comisiei Europene, care adresă ignoră cu totul riscul de distrugere a Deltei Dunării şi interesele unui stat membru al Uniunii. Comisiei nu îi pasă că Ucraina îşi vede nestingherită, netulburată de lucrările de adâncire a canalului Bâstroe, ba a pus gând rău şi braţului Chilia. Preocuparea şi îngrijorarea manifestate de autorităţile supreme de la Bucureşti sunt lipsite de valoare câtă vreme e nevoie de acţiuni concrete, ferme pentru a stopa definitiv acţiunile demarate de ţara vecină şi (ne)prietenă încă de la 2004.
Este ştiut că Delta Dunării, inclusiv partea aflată în Ucraina, constituie o rezervație naturală a biosferei. Delta este în patrimoniul UNESCO, fiind protejată de o convenţie internaţională. Cât priveşte navigaţia pe Dunăre, aceasta este reglementată de Convenţia de la Belgrad din 1948 şi prevede că doar canalul Sulina este deschis navigaţiei internaţionale.
Perspectiva din viziunea Ucrainei, cu includerea braţului Chilia în reţeaua transeuropeană de transport, nu ţine cont de afectarea iremediabilă a părţii de Sud a Deltei şi nici de evidenţa că intră pe teritoriul Uniunii Europene. În strună le cântă tocmai Comisia Europeană („gardianul tratatelor”). Şi stabileşte 16 februarie ca termen de conformare.
Din multitudinea de articole presă din ultima vreme, pe lângă analiza asumată de evz.ro , se detaşează veritabilul rechizitoriu publicat în preziua scadenţei de puterea.ro. Se explică, inclusiv pe înţelesul decidenţilor oficiali de la Bucureşti, cum Direcția Generală Mobilitate și Transport a Comisiei Europene ne-a adus la cunoştinţă o „solicitare oficială din partea Ucrainei de a adapta căile navigabile interioare pe Dunăre la rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) indicativă” și că „Ucraina a solicitat Comisiei să adauge la rețea alinierile căilor navigabile interioare ale estuarelor Chilia și Bâstroe ale Dunării”. Mai mult, după proceduri şi evaluări, Comisia are în vedere că prezinte rezultatul Consiliului în vederea semnării unui acord la nivel înalt cu Ucraina. În acest sens, „Comisia ar aprecia feedbackul României cu privire la propunerea Ucrainei de a adăuga estuarele Chilia și Bâstroe la rețeaua TEN-T indicativă”.
Interesant ar fi să îl auzim repede pe Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe în funcţie, cum se poziţionează faţă de această solicitare care încalcă toate convenţiile la care România şi, implicit, UE au aderat. Interesul este cu atât mai mare cu cât Aurescu a comis una premergătoare, lată de tot împotriva României, anul trecut, în vară. E vorba de consimţământul comunicat public pe 13 iulie 2022 în legătură cu tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terț încărcate cu cereale. Ministerul Afacerilor Externe preciza că acceptul în acest sens a fost transmis părții ucrainene pe canale diplomatice, acesta venind în contextul eforturilor țării noastre de sprijinire a Ucrainei. Indiferent de consecințele şi costurile suportate de noi. Cu cine s-a consultat Aurescu, ce avize sau aprobări a luat anterior, nu am aflat încă. Nu este exclus să aflăm în ultimul ceas şi de cine ştie ce alte proiecte ucrainiene pe Dunăre, poate o hidrocentrală. (V. COSMA)
Ultima oră. În ciuda faptului că Ministerul Afacerilor Externe nu prezintă nici un comunicat, digi24 susţine că există ar exista un asemenea document din care rezultă că România nu este de acord ca Ucraina să facă lucrări pe canalul Bâstroe şi poziţia noastră oficială va fi transmisă Comisiei Europene. Cu ultimatumul rămâne ca în titlu.
10 comentarii
Am ajuns sa nu mai avem nici un cuvânt de spus în tara noastră, Europa sa își pună tarile lor la dispoziția Ucrainei nu sa sacrifice romania
Sa l întrebați pe ciuca, dacă știe unde este canalul Bastroe!
Mama, ce mai articol! Un adevarat model de rigoare jurnalistica!
Trăim intr-o lume condusă de cretini și inconjurati de vecini imbecili bolsevicizati.
Trist 😢
Foatte grav ceia ce se intampla cu acest ministtru de externe. Si aceasta comisie Europeana care tine cu Ucraina ,,interese meschine ” ca de obicei problema noastra o trateaza ca pe una a unei tari .,
de mana a 3 a….Trebuie sa insane lumea in Strada URGENT PINA NU E PREA TIRZIU !!!
Da Romania mai are drept de vot/veto acolo la Bruxelles sau are doar calitatea de observator ?!
Inchipuiti-va sa faca Ukraina una ca asta la granita cu Ungaria sau Polonia !
Nu degeaba in decursul intregii noastre istorii am fost mereu asupriti, ocupati, desconsiderati, etc pentru ca nu avem capacitatea de a riposta ferm !
Pariem ca peste ani si ani, Ukraina va intra in UE si apoi in fata noastra si in Schengen, iar noi vom boci in continuare in fata portii Schengen ?!
Acum intreb pe bune, cum sa te bati cu caramida in piept si sa spui ” mindru ca sint roman” ?!
Bravo! Diplomație la rang înalt ☺
De ce ati blocat comentariile ?
Daca…papagalul Rareș Bogdan ce face? S-a dat la fund ? Sau o fi adormit pe la vreo cucoană din Bruxelles?! Că nu mai auzim nici de el nici de ceilalți europarlamentari români trimiși acolo pe bani grei să ne reprezinte!