Pe măsură ce apar tot mai multe condamnări în celebrul dosar ”Mită la Ambulanță” , la destul de mult timp de la declanșarea anchetei, informațiile care vin dinspre zona acestui serviciu ridică semne de întrebare cu privire la modul în care fenomenul mitei în sistem poate fi stopat. Toți cei care au fost dovediți că au dat mită, unii dintre ei cu acord de recunoaștere a vinovăției, sunt în sistem și lucrează fără probleme. Recent, Matei Neculai Victor, de 52 de ani, din Bicaz, șofer la stația din oraș a Ambulanței Neamț, a fost condamnat, cu suspendare, la un an și jumătate de închisoare. Declarația sa acordată către mesagerulneamt.ro este edificatoare asupra faptului că nu s-a pus până acum problema invalidării concursului trucat: “Asta este, s-a întâmplat, sunt asumat, am recunoscut fapta și am primit pedeapsa. Nu sunt nici primul, nici ultimul. Eu îmi fac treaba în continuare, sunt șofer la ambulanță, nu sunt nici asistent, nici medic, nu fac operații. Doar duc pacienții la solicitare, îmi văd de treabă. Am diplomă, am atestat și sunt angajat de la începutul pandemiei. Când a fost declarată starea de urgență aveau nevoie de șoferi, atunci am intrat, iar deocamdată nu am primit nici o hârtie care să ateste anularea concursului.”
Situația este confirmată și de actualul manager interimar Dorice Albu:
“Nu este doar situația domnului Matei, ci toți cei care au participat la concurs sunt la serviciu. Rezultatele sunt valide, nu s-a dispus anularea acestora. Toată lumea este la muncă, mai puțin domnul Morenciu, care nu a fost angajat al Ambulanței, ci a fost numit prin ordin al ministrului Sănătății”.
Rezultate valide, candidați făcuți praf de aranjori
Imediat după arestarea preventivă a principalilor implicați în colectarea mitei și aranjarea concursului, „Mesagerul de Neamț” publica fragmente din discuțiile dintre asistenta șefă Luminița Rozonschi și Elena Preda, asistenta șefă de la substația Târgu-Neamț. Discuțiile sunt „delicioase”, pentru că ele arată în mare măsură modul în care s-au prezentat la examen donatorii de bani și gradul lor de pregătire.
În data de 10.05.2022, după proba scrisă, Rozonschi afirmă: „Îs plină de draci şi de nervi, ştii, numai câcat şi numai, păi îţi dai seama că ăştia au lăsat foile goale, cum le-o lăsat şi…“ La întrebarea lui Preda dacă „ai ei“ (candidaţii de la Târgu Neamţ) s-au descurcat, răspunde că „Nu, nu, nu, foarte slab! şapte, opt întrebări o făcut şi asta ştii?“. „O făcut 7 întrebări fă Tatiană din 50, 7 întrebări? 7 întrebări? Da dă-i în morţii mamii lor….“
„Şi vreau să zic că la nişte teze am mai corectat eu în teze că nu aveam de unde să-i scoţi ca să le dau minim 6, Tatiană, nu am avut de unde“. „Ei s-o bazat pe ce? O lăsat foaia chiar goală, bă dar eu le-am făcut semn să mai lase câteva libere să nu le încercuiască pe toate, da mi-o făcut câte 7 şi 8 întrebări din 50 şi după aia mi-o lăsat foile…“. „Cum măi, da nu o ştiut nimica băi, n-o ştiut am sunat-o şi pe Tatiana (n.l. neinteligibil) îs nesimţiţi de-a dreptul băi!“.
Deși este foarte vehementă cu privire la modul necorespunzător în care s-au prezentat candidații și recunoaște că lucrările acestora nu erau intenționat completate pentru a fi falsificate ulterior, Rozonschi dă de înțeles că nu a luat nici o măsură, ba chiar i-a ajutat să promoveze. Motivele se deduc din propriile afirmații, faptul că au dat bani și beneficiază de protecția unor persoane cu funcții de conducere, conform încheierii de ședință de la Tribunalul Bacău. “Nu, nu pentru că efectiv ei și-o bătut joc, ei o știut că au adus banii și i-o durut în p…, i-o durut în p…!“. “Pune mâna și, dacă ai știut că de la nivelul înalt ți-ai rezolvat niște treburi asta înseamnă că trebuie să te doară în cur, Teodora? Deci trebuie să te doară în cur? Ei sunt obraznici băi, îs nesimțiți!“
În contextul în care se plânge de toate aceste probleme (nepregătirea candidaţilor, atitudinea acestora determinată de siguranţa că vor promova examenul şi situaţia în care a fost pusă (de a completa lucrările pentru a putea acorda nota de trecere) Rozonschi a afirmat către Preda: „Nu am mai zis nimica, nu am mai zis nimica, ştii cum, deci îmi tremură stomacul în mine, îmi tremură pentru că am fost proaste de-o viaţă am fost proaste, în Dumnezeul mamii lor că trebuiau luate 10.000. Trebuia luat, 10.000. trebuia luat mâncaţi-aş gura ta, pentru ceea ce am făcut noi“. „10.000, 10.000 trebuia luat mâncaţi- aş gura ta nu vii tu şi-mi rânjeşti, te ridici…“ „Te ridici, te ridici după o oră, nici măcar o, nici n-o stat o oră, n-o stat fată, o oră o stat“.
Având în vedere aceste aspecte, este destul de clar de ce concursurile nu sunt încă invalidate. Competența, așa cum transpare ea din înregistrări este evidentă.
Pagină realizată de V. BĂLĂNESCU
Un comentariu
Bugetarii…