Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamț își propune construirea a 4 centre de tip „respiro”, pentru adulţii cu dizabilităţi, cu o capacitate de 10 locuri fiecare. Două centre urmează să fie construite în Piatra –Neamţ (unul pe strada Pepinierei şi unul pe Gavriil Galinescu), unul în Roman (pe strada Cireşilor) şi unul în cartierul Blebea din Târgu Neamţ.
Ideea pe care se bazează centrele este ca, periodic, persoanele adulte cu dizabilităţi să fie îngrijite în acestea, astfel încât familiile lor să aibă momente de „respiro”, de unde şi denumirea.
Pentru început au fost identificate terenurile necesare, realizarea construcţiilor şi serviciile oferite urmând să fie finanţate de Consiliul Judeţean Neamţ. În şedinţa de CJ din 2 februarie, pentru terenul din Târgu Neamţ, s-a aprobat solicitarea transmiterii acestuia din domeniul public al oraşului în cel al judeţului. De asemenea, pentru amplasamentul de pe strada Pepinierei din Piatra-Neamţ, s-a aprobat alipirea a două terenuri aflate deja în doemeniul public al judeţului.
„Scopul nostru este dezvoltarea serviciilor sociale de tip respiro la nivelul județului Neamț, în vederea prevenirii instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.
Obiectivul principal al serviciilor este acela de a oferi membrilor familiilor persoanelor cu dizabilităţi oportunitatea de a se elibera temporar de stresul pe care îl resimt atunci când asistă în permanenţă/oferă servicii persoanelor aflate într-o astfel de situaţie, dar aceste servicii pot preveni abuzul şi neglijarea persoanei cu dizabilități şi contribuie la unitatea familiei. Un serviciu social de tip respiro contribuie la promovarea şi creşterea independenţei beneficiarilor (persoane cu dizabilități) şi la păstrarea unui echilibru în viaţa lor şi a familiilor lor.
Centrul de tip respiro este serviciul social care cuprinde un ansamblu de activităţi realizate pe durată determinată şi în anumite situaţii, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi aflate în îngrijirea asistenţilor personali, asistenţilor personali profesionişti, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menţinerii potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării”, anunţă Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.
Principalele activităţi ce se vor desfăşura vor cuprinde: cazare, masă, informare şi consiliere, asistenţă pentru sănătate, consolidarea abilităţilor de viaţă.
„La această dată în județul Neamț nu avem un astfel de serviciu social, iar pentru asigurarea unei calități superioare a vieții pentru beneficiarii persoane adulte cu dizabilități este necesară realizarea acestui tip de serviciu social.
Consiliul Județean Neamț a aprobat propunerea DGASPC Neamț de înființare a acestor servicii, urmând să susțină financiar realizarea acestor obiective prioritare”, conchide comunicatul DGASPC.
Pe cele două amplasamente vizate de hotărârile menţionate, CJ Neamţ şi-a asumat angajamentul ca lucrările de construcţii să înceapă până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2026. Nu a precizat nimeni când vor fi şi funcţionale.
Angela Croitoru