În campania electorală din 2020 pentru alegerea unui primar la Piatra Neamț a existat un numitor comun în programele tuturor candidaților dar și al materialelor de presă: din punct de vedere financiar Piatra Neamț avea toate premisele de a fi declarat un oraș falimentar. Argumente puteau fi găsite o groază: împrumuturi neperformante aterizate în curtea primăriei, efectele catastrofale ale unor investiții, contracte semnate în precampanie pentru proiecte uitate prin sertarele primăriei, toate au ajuns să atârne greu pentru noua conducere a Primăriei.
După campanie foarte puțină lume dădea șanse de reușită noii echipe, obligată să lucreze cu oameni lui Dragoș Chitic, care au contribuit la respectiva stare de lucruri. În puțin timp, 2 ani și câteva luni, lucrurile s-au schimbat radical, chiar și din punctul de vedere al celor mai sceptici. Câteva comparații demonstrează clar acest lucru: în 2020 veniturile bugetului local au fost în sumă de 228.596.130 lei iar în bugetul din 2023 s-a înregistrat o dublare a veniturilor, la 484.181.230 lei.
Potrivit bugetului pe anul în curs bugetul este axat pe două direcții principale de investiții. Prima se referă la infrastructură și utilități. Dincolo de sume, trebuie scoasă în evidență complexitatea lucrărilor și importanța lor, cu modernizarea a trei artere principale ale orașului, cu schimbarea conductelor de apă pe două dintre acestea. În condițiile în care constructorii își vor termina treaba la timp și vor ajunge și autobuzele electrice, am putea să tindem spre o normalitate din acest punct de vedere.
A doua direcție o reprezintă investițiile în zona educației, cu reabilitarea unor unități de învățământ și cu finalizarea unora noi.
Toate acestea se realizează pe baza unui bugetul record pentru investiții de 307.075.000 lei, din care – nota bene – fonduri nerambursabile în valoare de 231.000.000 lei, ceea ce reprezintă peste 75% din totalul bugetului de dezvoltare .
Toate aceste investiții sunt necesare pentru a reduce decalajul nu neaparat față de cele din Vestul Europei cât unele din țară, ca să nu ne referim decât la exemplele atât de cunoscute, Cluj, Oradea, Sibiu, Timișoara.
Toate comparații privind bugetele din perioada 2020 până la zi nu duc decât spre o singură concluzie, Piatra Neamț este un oraș condamnat să se dezvolte rapid, apelând la orice posibilitate de a accesa orice fonduri nerambursabile. Experiența ultimului an arată acest lucru iar lucrările aflate în curs o demonstrează. Pe de altă parte dezvoltarea trebuie făcută în așa fel încât să nu se repede experiențele nefaste ale trecutului nu prea îndepărtat când banii se aruncau cu nonșalanță pe lucruri inutile. (A.D.V.)