– Doamna doctor, cum de ați acceptat funcția, având în vedere toate neajunsurile cunoscute la nivelul secției?
Este o provocare tocmai în acest context. Nu este doar faptul că am fost locțiitoarea doamnei dr. Suzana Constantinescu sau că am o experiență de 20 de ani în acest spital. Nu este ușor să organizezi corespunzător o secție mare, cum este Pediatria, chiar dacă nu funcționăm cu toate paturile din structura aprobată, ci doar cu 52 de paturi, din cauza acestei reabilitări eterne și nefinalizate. Din această cauză a trebuit să renunțăm la cele 10 paturi de recuperare pediatrică, că nu avem spațiul necesar, copiii cu probleme fiind preluați de Spitalul Roman.
– Adică aceasta este structura cu care se intră la acreditare?
Teoretic, da, cu 52 de paturi, 26 de paturi sunt în conservare. Pe de altă parte, cunosc secția foarte bine, adresabilitatea este mare fiindcă la Roznov nu mai este spital, la Bicaz este un singur medic pediatru și când se închide compartimentul de acolo și medicul pleacă în concediu, toți copiii de pe Valea Muntelui sunt aduși la Piatra-Neamț. Practic, jumătate de județ vine la Pediatria de la Piatra-Neamț. Problema mare este că noi funcționăm în regimul ăsta restrictiv de paturi, că ne-au plecat medici, că nu avem UPU pediatric. Suntem singurul spital din Moldova care nu are medici pediatri în UPU. Circuitul în orice spital județean este ăsta: omul se adresează serviciului de urgență, pe acolo trece, nimeni nu vine la camera de gardă. Nu știu de ce la noi nu s-a putut, probabil și fiindcă UPU funcționează într-un spațiu destul de limitat, probabil și din cauza lipsei de personal, ei nu au suficient personal nici pentru nevoile lor. Problema lipsei medicilor pediatri în UPU este veche și am redeschis-o fiindcă noi suntem epuizați. Facem câte 9 gărzi pe lună, unii avem o vârstă, avem și noi familii și ne dorim să intrăm și noi pe un făgaș normal al vieții de medic. Noi suntem obligați să ne prezervăm starea de sănătate, dar cum, în condițiile în care suntem puțini și or să fie și mai puțini medici, dacă suntem obosiți? De asta ne-au plecat colege, de asta medicii care vin cu contract de gărzi și pe care noi îi formăm, sunt medici tineri, pleacă apoi în alte secții, în privat sau se îndreaptă spre medicina de familie. Dar mereu am căutat să aducem colegi noi, pe care i-am ajutat să se integreze într-un spital județean, care este diferit de un spital universitar unde-ți faci pregătirea și unde ai și cardiolog, ai și neurolog, ai și infecționist care se ocupă de copii. Într-un spital județean trebuie să înveți să fii un pic din toate, să poți face o distincție clară într-un caz deosebit de patologie cardiacă și într-unul care, da, are o oarecare malformație, există un defect acolo, dar care nu-i pune viața în pericol. Am avut pericardită, am stat cu copilul în UPU până a fost transferat la București. Am avut cazuri deosebite, pe care le-am gestionat împreună cu cardiologul de adulți. Dar nu toți medicii specialiști vor să „pună mâna” pe copii, fiindcă nu-și pot asuma responsabilitatea, ei nu au specializare. De asta, pentru noi, medicii pediatri, este dificil într-un spital județean, de asta ne-au plecat colegi, oameni foarte buni, dar nu poți să sacrifici la infinit familia.
– V-ați propus ceva anume pe parte de personal?
În acest moment sunt două colege cu contract de gărzi, din februarie este angajată dr. Elena Maxim, a dat concurs pe post, sunt și dr. Oana Panțâr și dr. Raluca Ursache. Suntem 9 medici, dar serviciul în camera de gardă e cam ca la UPU, la raportul de gardă pe spital de astăzi noi am raportat 48 de prezentări și la UPU au fost 49! Am avut și gărzi cu 108 pacienți, la un singur medic. Sigur, mai este medicul de gardă la linia 2, dar linia 2 o împărțim, nu poți s-o faci singur. Plus internări, plus 4-5 ambulanțe, vi se pare normal? La o internare stai cel puțin 30 de minute, că ai foi de scris, de băgat în calculator, ai consimțământul informat al pacientului pe care mama trebuie să-l citească și să-l semneze, nu sunt chestii formale! Deci, e greu pentru un singur medic de gardă, plus că ai și cele câteva cazuri mai deosebite din secție. De exemplu acum sunt 7 copii pe oxigen cu viroză, gripă și un caz de Covid, care se pot agrava oricând, plus îți mai vine un copil cu boabă de fasole în nas – tot medicul pediatru se ocupă, deși este caz de UPU, ca orice patologie traumatică pediatrică. Ca personal mediu, nu sunt mulți: avem 42 de asistenți medicali din care doi în concediu de maternitate și unul în concediu de boală, avem 29 de infirmiere și îngrijitoare, plus un registrator. Dar măcar 2-3 medici ne-ar mai trebui și o să iau legătura cu colegii mei din centrul universitar Iași, acolo am terminat eu și sper să ne mai poată ajuta cu rezidenți, măcar. La noi a fost o vânătoare de rezidenți, de vreo 4 ani suntem în situație critică și ne luptăm să aducem măcar rezidenți.
– Pe lângă problema de personal, sunt probleme și cu medicamentele, cu materialele sanitare?
Suntem ca şi celelalte secții. Nu avem tot timpul, medicamentele vin în salturi, mai ales cele care necesită aprobarea managerului. De pildă, avem un copil cu albumină și facem eforturi ca să-i aducem o dată la 2 săptămâni tratamentul, mai avem încă unul cu neutropenie dar care are tratamentul recomandat de hemato-oncologie Iași. Este în continuare ruptură în aprovizionarea cu antibiotic suspensii, durează de 4-5 luni. Probabil e o chestie de reglare a pieții, de materii prime, nu știu. Dar noi funcționăm rezonabil în administrarea antibioticelor și a medicației simptomatice. Nu avem aerosoli fiindcă nu sunt nici pe piață. N-avem 5-6 variante de sirop de tuse, ca la alte, spitale, dar avem două variante de sirop și pastile pentru copiii mai mari, deci ne descurcăm, avem medicația de bază. Materiale sanitare avem, nu au fost probleme, doar cu soluțiile perfuzabile mai demult, dar ne-am împrumutat.
– Nu sunteți într-o postură tocmai ușoară.
Da, dar mi-am asumat nu doar să fiu șef, ci să fiu și diplomat, și bun coleg. Trebuie să ai anumite calități, trebuie să stabilești și reguli.
Ca șeful secției cel mai mult îmi doresc să se lămurească lucrurile cu această reabilitare ca să știm și noi cum să ne organizăm, să nu mai fim restrânși într-un spațiu impropriu. Acuma suntem foarte limitați, avem Covid, avem gripă, avem afecțiuni digestive, spațiul este mic, e dificil să-i cazăm separat, avem doar 3-4 rezerve pe care le ținem pentru cazuri deosebite. Am avut copil cu leucemie și a trebuit să-l ținem pentru două-trei cure de trombocite, care se găsesc foarte greu, nu sunt donatori în județ și l-am ținut izolat până l-am transferat la Iași. Avem cazuri cu rotavirus, care n-au mai dispărut de anul trecut, de pe vremea asta. Deci suntem înghesuiți și în condițiile astea totuși cred că funcționăm destul de bine. Da, profesional, asta e o problemă, lipsa spațiului și a organizării corespunzătoare unei secții de pediatrie de spital județean. Da, problema personalului rămâne, pe medicii noi trebuie să-i atragi cu ceva. Compensăm prin faptul că suntem un colectiv bun, unit, săritor, dar nu e suficient. Tinerii din ziua de azi știu ce vor! Și la personalul mediu suntem puțini, mulți s-au pensionat…
– Ce priorități aveți în acest mandat temporar, de până la concurs?
Cel mai mult îmi doresc închiderea șantierului și să mai găsim 2-3 medici. Am un proiect, vreau să începem o colaborare cu medicii de familie și să restabilim ordinea lucrurilor. Unii copii n-ar trebui să vină direct la camera de gardă a Pediatriei! Vrem ca prin medicii de familie să ajungă informațiile la urechea părinților, astfel încât ei să înțeleagă urgența pediatrică, patologia copilului, informații de bază dar care nouă ne-ar ușura munca. Trebuie să ne facem și noi auziți! Nu e normal să întrebi ce medic este de gardă, adică ai sau nu o urgență? Asta vreau, să avem o legătură mai bună cu medicii de familie vizavi de copil și patologia copilului. Îmi doresc să avem și o colaborare mai strânsă cu medicii specialiști din spital, avem și noi nevoie uneori de o opinie, să ne sfătuim cu cineva, bazat pe experiența lor. Cel mai mult îmi doresc să rezolvăm problema cu UPU pediatric, este cea mai presantă chestiune. Demersurile au fost începute mai demult de doamna dr. Suzana Constantinescu, mă bucur că acum avem deschidere și sprijin din partea conducerii spitalului, a colegilor din UPU și sper să se rezolve cât mai repede.
A consemnat Cristina IORDACHE
****************************
Echipa de medici a secției Pediatrie:
– dr. Iulia Liliana Ilaș, medic primar, șef secție
– dr. Suzana Constantinescu, medic primar
– dr. Isabela Loredana Frangulea, medic primar
– dr. Tamara Lica, medic primar
– dr. Tatiana Anton, medic specialist
– dr. Elena Silvia Asandei, medic specialist
– dr. Raluca Maria Ursache, medic specialist
– dr. Oana Panțâr, medic specialist
– dr. Elena Maxim, medic specialist
Asistent șef secție Daniela Caranfil.