La controalele de fond derulate de ISU Neamț la cele 6 spitale publice din județ, la finele lunii ianuarie 2023, s-au constatat cam aceleași nereguli din ultimii ani. Au fost consemnate 49 de abateri, majoritatea sancționate cu avertismente (31) și cele mai grave au înregistrat amenzi de 58.000 lei. Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a primit cea mai mare amendă – 52.500 lei (detalii aici ).
Pe locul doi s-a situat Spitalul Orășenesc Târgu Neamț – 5.000 lei , unde au fost găsite neregularități la instalația de stingere cu hidranți interiori si exteriori, deoarece nu este întreţinută permanent în stare de funcţionare și 500 lei la pentru improvizații și defecțiuni la instalațiile electrice.
Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani a fost sancționat cu 2.500 lei pentru dezafectarea dispozitivelor de închidere automată a ușilor aferente căilor de evacuare.
Chiar dacă celelalte spitale de la Roman și Bicaz au fost doar avertizate, nu înseamnă că nu sunt probleme și aici, potrivit raportului de control al ISU Neamț:
–Spitalul Municipal de Urgență Roman – probleme la corpul nou și secția paliative amplasată la parterul clădirii ambulatoriului de specialitate,
–Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani – probleme la Corp D parțial.
-o parte din căile de evacuare nu sunt echipate cu indicatoare standardizate și iluminat de securitate pentru evacuare astfel încât traseele de evacuare să fie recunoscute cu ușurință noaptea de către persoanele care le utilizează în caz de incendiu (Spitalul Municipal de Urgență Roman)
-instalațiile cu rol în securitatea la incendiu (hidranți interiori, detectare/semnalizare, evacuare fum și gaze fierbinți rezultate în urma procesului de ardere, iluminat de siguranță), nu sunt în stare de funcționare la parametri necesari/proiectați (Spitalul de Urgență Județean Piatra Neamț, Spitalul de Psihiatrie Sf. Nicolae Roman, Spitalul Orășenesc Bicaz, Spitalul Orășenesc Târgu Neamț)
-instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de firme specializate, unele circuitele electrice sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de consumatori, iar o parte din tablourile electrice sunt uzate fizic și moral, siguranțele electrice utilizate fiind în mare parte nestandardizate, decalibrate sau supradimensionate (Spitalul de Urgență Județean Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul de Psihiatrie Sf. Nicolae Roman, Spitalul Orășenesc Târgu Neamț)
-s-a redus gabaritul căilor de evacuare prin încuierea unor uși, blocarea/îngustarea cu mobilier, amenajarea unor spații – magazii/spații de depozitare, vestiare ori prin realizarea unor paravane din PVC cu uși (glisante) cu deschidere ce nu este pe balamale sau pivoți (Spitalul de Urgență Județean Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, Spitalul de Psihiatrie Sf. Nicolae Roman)
-nu există sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea pacienților și a personalului spitalului, pentru fiecare construcție /secție/nivel (Spitalul de Urgență Județean Piatra Neamț)
-nu au fost constituite Servicii Private pentru Situații de Urgență, conform prevederilor O.M.A.I. nr. 75/2019 (Spitalul Municipal de Urgență Roman)
-funcționarea SPSU fără respectarea prevederilor O.M.A.I. nr. 75/2019 (Spitalul de Urgență Județean Piatra Neamț, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani).
Sigur că fiecare spital în parte va trebui să ia măsurile adecvate, s-au dat termene pentru realizarea acestora. Dar până atunci, fiindcă toate înseamnă bani, nu ne rămâne decât să sperăm că nu se va întâmpla vreo nenorocire.
Cristina Iordache