Comuna Tămășeni, asemenea altor câteva UAT-uri din județ, pare decupată dintr-un alt registru, departe de ceea se vede cam peste tot. Ceea ce este aici, la Tămășeni și Adjudeni, dă impresia unui modernism aparte, cu instituții locale cum rar vezi prin satele noastre, cu lucrări care de care mai interesante din anumite puncte de vedere. Aici, totul se face pentru oameni, totul are alte dimensiuni, alte imagini față de ceea ce se vede în majoritatea locurilor. Instituțiile locale sunt croite pentru ceea ce se va cere peste un secol, cel puțin ca dimensiune, apoi, dotările sunt la înălțime, iar cele două sate componente este o plăcere să le traversezi.
Așa ar trebui să arate mai toate așezările rurale, iar membrii administrațiilor locale să privească în viitor, dar nu pentru un an, doi, ci mult mai mult. Cerințele oamenilor sunt din ce în ce mai mari, bugetele locale sunt în suferință, însă trebuie găsite soluții pentru rezolvarea tuturor necazurilor. Cam în această manieră este condusă comuna Tămășeni, iar oamenii privesc cu optimism totul. Și asta, în condițiile în care în 2-3 ani alimentarea cu apă potabilă și canalizarea se vor realiza sută la sută, la fel asfaltarea drumurilor comunale, ca să nu mai pomenim de alte servicii publice care sunt deja la cote înalte în această comunitate. Ei bine, toate acestea au darul de a oferi locuitorilor comunei condiții foarte bune, de a-i ajuta pe cei cu probleme și de a privi în viitor cu speranța că primarul Ștefan Lucaci și ceilalți din primărie și Consiliul Local îi reprezintă cu drag pentru comunitate. De fapt, în acest ritm se desfășoară totul, în acest fel gândesc cei care vor binele semenilor.
– Cât de prolifici au fost primii doi ani din acest mandat, pentru comuna Tămășeni?
Din punctul meu de vedere, cei doi ani au fost destul de rodnici, productivi, ca și investiții. Cert este că au fost investiții importante, care au schimbat în multe privințe aspectul comunei noastre. Este vorba de trotuare, de asfalt, de modernizări la instituțiile locale și multe, multe altele. Din păcate, 2022 a fost un an mai slăbuț, dar tot din motive financiare. Spun asta, pentru că anii anteriori, 2021, 2020 am avut foarte multe investiții pe raza comunei, dar 2022 a fost unul, cum spuneam, mai slab, dar tot s-a făcut ceva. În primul rând, am achitat datoriile care au fost făcute pentru investițiile din anii anteriori. Nu se poate spune că anul trecut nu am făcut treabă, dar a fost un an mai modest. În schimb, vom compensa anul acesta, inclusiv în viitor, pentru că am semnat deja două contracte de finanțare, din cele trei. Primul proiect pentru care s-a semnat contractul este legat de continuarea lucrărilor la sala de sport Adjudeni, începută de mai multă vreme, proiectul fiind în fază de avizare. Ultimul aviz care trebuie obținut este de la ISU Neamț, aviz pe care îl vom primi zilele viitoare. După obținerea acestui aviz, se termină documentația și se va da și ordinul de începere a lucrărilor. Nu știm cine va fi constructorul, pentru că totul este coordonat de Compania Națională de Investiții, finanțatorul proiectului. Licitația a fost organizată de CNI. Important este că investiția va fi finanțată, fiind semnat contractul de finanțare, iar în curând sala de sport va fi finalizată. Acesta este cel mai important lucru.
– Acolo se poate înfiripa un complex sportiv și de agrement.
Așa este și spun acest lucru pentru că în acea zonă avem sală și teren de sport, locuri de joacă pentru copii, bănci unde oamenii se pot odihni. Și tot acolo va fi reorganizată zona bazar, așa cum îi spunem noi. Tot în acel perimetru, vom face un parc de relaxare pentru locuitorii comunei. Spațiul va fi plin de verdeață și vor fi alei, bănci, dar și alte obiective. Tot acolo vor putea fi organizate spectacole în aer liber și multe alte activități. Vom planta arbuști, va fi construită și o parcare generoasă și multe, multe altele. Oricum, va fi o zonă care va atrage nu numai tineretul, dar și oamenii în vârstă.
Finanțare pentru 20 km de canalizare
– Mai este și un teren de fotbal peste dig.
Acolo nu este o bază sportivă. Este doar un spațiu în care, în anii trecuți, tinerii mai jucau câte o miuță la sfârșitul de săptămână. Terenul mare de fotbal este doar la Tămășeni. La Adjudeni nu este teren de fotbal. În spațiul de care ați pomenit, este pășunea satului, dar nu este o bază sportivă de o anumită importanță. Tot în zona imașului de care am pomenit, pe vremea când eram viceprimar, am plantat o lizieră, zona fiind protejată împotriva inundațiilor. Al doilea proiect pentru care s-a semnat contractul de finanțare este ”Eficientizarea energetică la Școala Profesională Adjudeni”. Este o sumă de 324.000 euro, 370.000 euro cu TVA, cu care vom schimba toată tâmplăria. Geamurile sunt vechi și trebuie neapărat schimbate, cu trei rânduri de sticlă, cu tot ceea ce se cere la această oră. Apoi, podul școlii va fi izolat, iar dacă vor rămâne bani, vom mai schimba și caloriferele. Totul ține de prețul la materiale și dacă vor mai rămâne bani. Vom obține și autorizația ISU, pentru că ni se va impune așa ceva. O să fie o lucrare de amploare. Nu cred că ne ajung banii din PNRR și vom putea folosi doar 10% pentru obținerea autorizației de la PNRR. Diferența de 90% o vom pune de la bugetul local.
– Care este al treilea contract de finanțare semnat?
Al treilea este extinderea de canalizare în lungime de 20 km și rețea de apă de 7 km. Abia am semnat contractul de finanțare, iar acum facem documentația pentru ABA Siret Bacău, pentru că ne trebuie aviz. Avem avize de peste tot, iar după ce vom primi și de la Apele Române, după 2-3 săptămâni vom face procedura de licitație. Dacă o vom face în luna martie, la sfârșitul lunii mai ne putem apuca de treabă, în condițiile în care nu vor exista contestații. Important este că am semnat contractul și că tot se va realiza această lucrare. Vom face procedurile legale, și, cu siguranță, vom începe în acest an lucrările. Alt proiect care s-a licitat cu bani de la bugetul local, pentru care vom găsi o sursă de finanțare, poate și printr-un program național, sunt cei 11,5 km de drumuri comunale neasfaltate. De aceea, cum se va da drumul la stațiile de asfalt, vom moderniza câteva străzi care au canalizare. Celelalte, care încă nu am avut parte de canalizare, le vom realiza și apoi vom turna covorul asfaltic. Dacă am rezolvat această problemă, asta înseamnă că 90% din comunitate este rezolvată ca și infrastructura prin asfaltare. Cu această ocazie, rețelele de apă și canalizare se vor rezolva în toată comuna. Vom face și zonele Lungul Vântului, Livadă, Borcana și unde au mai rămas zone fără apă și canal.
Fonduri pentru dotarea școlilor
– Ce proiecte mai sunt pe masa de lucru a primarului?
Acum așteptăm să semnăm contractul și cu GAL, pentru că avem și acolo câțiva bani, cu care vom face o sală de informatică la Tămășeni, pentru că data trecută am făcut la Adjudeni. Firește, acum a venit rândul Școlii de la Tămășeni, cu 25 calculatoare de ultimă generație, cu monitoare, bănci, scaune. Toate vor fi noi. Un alt proiect pe care îl avem este cel de subtraversare a liniei medii care trece prin curtea și pe lângă gardul Școlii Gimnaziale Tămășeni, la care se lucrează acum. Mai sunt două săptămâni de lucru, apoi vom face recepția finală. După acest proiect de subtraversare a liniei medii, va urma lucrarea la un teren de sport cu covor sintetic. Investiția este finanțată cu bani de la bugetul local, iar la 1 aprilie pot începe, fără nicio problemă, lucrările la viitorul teren de fotbal, cu covor sintetic. Va fi nocturnă și va avea o suprafața destul de mare față de ceea ce am văzut până acum. Cred că această investiție va fi terminată destul de repede. Mai mult, acum suntem în lucru cu un proiect de dotare la școlile Adjudeni și Tămășeni. Asta înseamnă schimbarea mobilierului din toate sălile de clasă, inclusiv dulapuri pentru copii, în care să-și pună diverse obiecte, cărțile, iar fiecare sală de clasă va beneficia de o tablă magnetică inteligentă. Cum vă spuneam, suntem în procedură de documentație și sperăm ca și acest proiect să fie terminat în acest an, pentru care vor fi mulți bani și aici, pentru că sunt multe săli de clasă care vor beneficia de toate aceste dotări oferite tot prin PNRR. De asemenea, mai facem un proiect pentru panouri solare, care vor fi amplasate pe clădirile școlilor Tămășeni și Adjudeni, dar și pe Căminul Cultural. Vom vedea dacă aceste proiecte vor fi eligibile și dacă vom asigura energia necesară instituțiilor locale. În prezent, facem expertiza acoperișurilor de la școli.
”Drumurile trebuie îngrijite”
– Totuși, ați modernizat axul central al comunei, cu toate că este al CJ Neamț.
Indiferent de ceea ce spun unii, metoda folosită de noi, privind modernizarea axului central al comunei este bună. Din punctul meu de vedere, investiția, așa cum a fost realizată, creează confort pentru toată lumea, iar aceasta este misiunea noastră. Nu cred că sunt primari care nu vor binele comunității, dar totul ține de partea financiară, totul ține de bani. Dacă au bani, primarii fac, iar dacă nu au, asta este situația, se consolează și ei de cât dispun.
– Dvs. ați avut bani?
Am găsit soluții, ca să pot face treaba. Pe partea de curățenie, este exact așa cum am avea o casă veche, iar pe jos nu ai parchet. Poate ești bolnav, poate nu ai bani să-ți faci un confort în casă. Dar, dacă ai lut pe jos, lipit cu mâna, cum se făcea pe vremurile pe care le-am trăit și eu, dar dacă ai măturat, ai stropit pe jos cu apă și ai pus un țol curat, totul arată foarte bine. Dai dovadă de om gospodar, de unul care se respectă. Însă, dacă noi am făcut această investiție și lăsăm să crească buruiana, iarba, nu am făcut nimic. Lucrarea nu mai are nicio valoare. Și chiar dacă nu există asfalt, drumul poate fi întreținut foarte ușor, fără noroi. De fapt, este nevoie de trei tratamente cu substanțe pe an, ca să nu crească nicio buruiană. Nu mai spun că în cazul în care mai crește câte o buruiană și nu ajunge ierbicidul peste tot, îi avem pe cei de la Legea 416, care se pot ocupa de îngrijirea drumului județean. Ei merg pe trotuar de la un capăt la altul, verifică fiecare dală. Unde sunt probleme intervin imediat. Buruiana trebuie smulsă chiar dacă este pe trotuar sau în șanț. Nu regret absolut nimic. Lucrarea a costat cât a costat, dar am făcut tot ceea ce s-a putut ca artera principală, chiar dacă este a Consiliului Județean Neamț, am realizat-o noi, comunitatea. Astăzi se poate circula modern, cu trotuare pentru pietoni, cu șanțuri acoperite pentru îndepărtarea apei cu mare ușurință. Suntem în zonă de luncă. Panta de scurgere a apelor din precipitații are o viteză mică. Totuși, acum nu mai sunt noroaie pe drumuri, nu mai sunt băltoace și arată frumos totul. La început mulți au privit cu neîncredere lucrarea, dar, ușor, ușor, și-au dat seama că tot ceea ce se face este în folosul lor. Nu este totul perfect, dar oricum nu mai este ca înainte. Bucuria mea a fost imensă când s-a turnat și ultima suprafață de asfalt. Apoi au fost trasate benzile și totul arăta modern, curat și frumos. De fapt, din acest motiv m-au ales oamenii, iar eu am făcut totul ca să le mulțumesc prin ceea ce fac pentru ei. De fapt, asta este și misiunea mea ca primar.
”Aș fi vrut să realizez mai mult, dar atât s-a putut”
– Sunteți mulțumit de cele realizate până acum?
Din punctul meu de vedere, sunt mulțumit. Aș fi vrut mai mult, dar atât a fost să fie. Așa cum am spus mai înainte, totul ține de partea financiară. Dacă aș avea bani în vistieria locală aș putea face mult mai multe. Și am termina într-un an, doi, toate problemele din comună, inclusiv toate utilitățile. După, ne vom ocupa doar de întreținere, care este foarte importantă.
– Cum colaborați cu membrii Consiliului Local?
Cred că suntem o primărie, un UAT, unde colaborăm foarte bine. Și asta este cel mai important lucru. Este o bună comunicare atât între colegii mei de la Partidul Național Liberal, cât și cei de la PSD sau USR. Avem o colaborare bine închegată și orice problemă o discutăm împreună, ca să nu apară divergențe. Important este că lucrăm împreună pentru binele comunității. Așa le-am transmis și lor. Lucrurile pe care le facem în comună nu le facem pentru noi. Nu le ducem acasă. Le facem pentru oameni. Și atunci, ar fi păcat să ne certăm între noi, că suntem diferiți politic. În cazul în care ne-am certa, ar suferi comunitatea. Nu este mai bine să existe un echilibru și să ne facem treaba așa cum trebuie? (Rep.)