Orașul Târgu-Neamț are un spital în care a investit și investește destul de mult. A pornit și un program curajos de atragere de medici tineri, unii care vin cu specialități care nu existau până acum în oraș. Pentru aceștia este nevoie și de spații în policlinică unde să poată oferi servicii locuitorilor, în regimul de decontare a serviciilor cu Casa de Asigurări.
Orașul Târgu-Neamț are și un spațiu numit în limbajul popular Policlinică – Ambulatoriu pe stil nou, în care multe spații ( 19 acum) sunt închiriate unor medici care nu sunt angajații spitalului, care beneficiază de chirii modice față de se practică dacă ai închiria un spațiu echivalent pe piața liberă. Chiria pe o lună la un astfel de cabinet individual poate ajunge între 600 și 1.200 lei pe lună, în funcție de suprafață. Un spațiu de 75 de mp situat în zona Parc Ion Creangă sau în zona Poștei poate fi închiriat în jurul sumei de 16 euro/mp și ajunge la peste 550 euro lunar. Este foarte clar de ce medicii care au contract doresc să păstreze cabinetele – nu mai vorbim și despre ”vadul comercial”.
Pe acest fond a apărut un conflict între conducerea spitalului, care vrea să deschidă noi cabinete cu medici din spital și cei care beneficiază de contracte cu Primăria. Recent s-a mai desfășurat un episod, de data aceasta în Consiliul Local Târgu-Neamț.
Medicul psihiatru Teodora Șufaru a beneficiat de un contract pentru un spațiu la parterul policlinicii, undeva în parcarea instituției. Cum contractul nu mai putea fi prelungit (o spune secretarul orașului Isabela Sabin: „Ați avut un contract de închiriere, cu posibilitatea de prelungire a încă unei jumătăți din perioada contractului inițial. Această perioadă de prelungire expiră pe 30 aprilie. conform legii contractul de închiriere nu se mai poate prelungi”) Spitalul a făcut o cerere pentru ca acolo să deschidă un cabinet de dermatologie, în condițiile în care va exista un medic angajat cu o asemenea specialitate, Andreea Nechita, care în plus este și cetățean de onoare al urbei (amănunte puteți citi aici și aici). Prin hotărâre a Consiliului Local spațiul a fost atribuit spitalului, dar nu fără multe parlamentări și discuții.
Argumente și contrargumente
Spitalul a cerut spațiul și pe motiv de acces mai facil pentru medic, persoană cu dizabilități. Dr. Teodora Șufaru, care a beneficiat de un adevărat lobby în Consiliu, a venit cu o argumentație care dorea impresionarea consilierilor: „Demersul meu este pentru pacienții mei, celelalte investiții din cabinet fiind mai puțin interesante. Acest spațiu se dorește a fi dat domnișoarei doctor Andreea Nechita, care a primit și un titlu de onoare din partea primăriei. Dar acest spațiu nu cred că este adecvat pentru activitatea unui cabinet de dermatologie. Pacienții care se adresează cabinetului de psihiatrie evită să fie văzuți, să se expună. Domnișoara doctor ar putea primi un alt spațiu în policlinică. Să stea între colegii medici pentru a se integra mai ușor. La nivelul cabinetului meu am date peste 6.000 de consultații. Adresabilitatea este foarte mare. Intervenim în situații medicale de la CPU și din alte secții. Unde vor fi redirecționați acești pacienți?”
În ședința de joi, între unii consilieri locali au putut fi consemnate o serie de polemici pe subiect. În timp ce unii au argumentat că trebuie respectată legea și că prioritate au medicii angajați ai spitalului, alții au încercat să promoveze ideea ca spațiul să fie scos iar la licitație sau, de ce nu, dr. Șufaru să primească un alt spațiu în Policlinică.
Până la urmă proiectul a trecut cu majoritate din voturi, în favoarea transferului spațiului în folosință gratuită spitalului. Concluzia aparține Isabelei Sabin, secretarul orașului: „Tocmai ce s-a votat, și anume, spațiul nu va fi scos la licitație publică pentru închiriere. Va fi dat direct spitalului. Legea este lege, și trebuie aplicată. Legea nu este subiectivă”.
Viceprimarul Vasile Apopei și consilierii PNL, Mihai Stoica și Traian Humulescu au intervenit pentru a se găsi o soluție, un spațiu în cadrul policlinicii pentru dr. Teodora Șufaru. În replică, Maria Vrînceanu, președintele Consiliului de Administrație al spitalului a precizat că, în perioada următoare va fi nevoie de 8 cabinete pentru specialități medicale noi. De aceea va fi greu de găsit un spațiu de scos la licitație, mai ales că . obiectivul conducerii spitalului asumat prin planul de management este ca toate cabinetele din policlinică să revină în administrarea instituției medicale. Plan de management care a fost aprobat și de Consiliul Local.
C.T.S.
Un comentariu
Ati început sa dati pe toți afara. Imi pare rau de ce faceti. Ati folosit niste medici pe care acum ii ejectați fara menajamente. RUSINE