Chiar dacă această întâlnire ar fi trebuit să aibă loc la sediul primăriei Vânători-Neamț, marți, 14 februarie, în sala de ședințe a primăriei Târgu Neamț au avut loc discuții între conducerea instituției și o echipă din cadrul Programului ROMACT (program implementat din anul 2013 de către Consiliul Europei și Comisia Europeană). Vizita echipei de experți de la ROMACT la primăria Târgu Neamț a avut ca scop inițierea de comun acord a implementării unui program și în orașul Târgu Neamț privitor la comunitatea de romi și îmbunătățirea capacității autorității locale de a dezvolta și de a implementa planuri și proiecte pentru incluziunea acestora.
La discuții au fost prezenți primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, Vlad Angheluță, directorul Direcției de Asistență Socială, alături de responsabilii comunității de romi din primărie și experții de la ROMACT.
Unul din reprezentanții ROMACT au explicat că, Programul ajută autoritățile locale să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor, inclusiv a romilor, prin evaluarea în comun a nevoilor, planificarea acțiunilor împreună cu toți cei implicați și facilitarea transpunerii acestor planuri în măsuri concrete.
Vlad Angheluță, directorul DAS Târgu Neamț a ținut să-i informeze pe cei de la ROMACT că, principalele probleme cu cerșetoria și furturile din oraș sunt generate de comunitatea de romi din comuna Vânători-Neamț.
La finalul întâlnirii s-a luat decizia ca acest program să fie implementat și în orașul Târgu Neamț, urmând ca în perioada următoare să aibă loc și alte discuții și întâlniri.
Primarul Daniel Harpa: „O întâlnire cu o temă importantă pentru noi, aceea de a rezolva problema cu romii din orașul nostru. Pe lângă faptul că acest program nu implică niciun cost financiar pentru primărie există și alte avantaje. La finalul programului 100 de persoane vor beneficia de sprijin, și chiar de un loc de muncă. În primă fază trebuie identificate persoanele vulnerabile din comunitatea de romi. Dar după cum bine știm cu toții, majoritatea romilor care vin la cerșit la noi în oraș sunt din comuna Vânători. De aceea ne dorim ca în cadrul acestui program să fie partener și cei de la primăria Vânători, să încercăm să rezolvăm problemele create de comunitatea de romi de acolo. Noi ne dăm tot interesul, suntem deschiși la orice inițiativă, idee, proiect, program. Împreună trebuie să găsim soluții de rezolvare a fenomenului cerșetoriei și a faptelor antisociale care au loc pe raza orașului ”.
Metodologia ROMACT constă în 4 pași, implementați pe parcursul unei perioade de 18 până la 22 de luni: conștientizarea și angajamentul autorității locale față de incluziunea romilor, agrearea nevoilor și a planurilor, transpunerea planurilor în acțiuni și proiecte, finanțare, implementare și monitorizare. teoretic, totul este foarte frumos.
C.T.S
Un comentariu
Cu astfel de programe de vorbe frumoase pe care se iau niste bani degeaba,nu poți decât să îi încurajezi pe țigani sa mai calce pe bec.Mai degrabă se amenaja un centru de reeducare la nivel de județ,unde să fie trimiși cu forța acolo pt o perioadă de o lună sau trei sau șase funcție de gravitatea faptei.Ca și așa ei nu plătesc amenzi și majoritatea refuză integrarea în societate.