Județul Neamț este încă sub avertizare de cod galben până diseară, 6 februarie, ora 20,00, pentru viscol, ninsori, vânt de 60-70 km/oră cu rafale mai puternice la altitudini de peste 1700 de m de până la 90 de km/oră. Valul de frig cu temperaturi minime de până la -18 -20 gr Celsius va persista până vineri, 10 februarie.
Nu sunt drumuri închise în acest moment în judeţul Neamţ, în schimb există zăpadă frământată pe majoritatea arterelor de circulaţie cu o grosime cuprinsă între 1 şi 3 cm. Vizibilitatea este redusă pe anumite porţiuni, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului.
Cele mai mari probleme sunt pe D. N. 15 D între Piatra-Neamţ şi Roman unde, potrivit informaţiilor furnizate de Nicolae Popovici, purtătorul de cuvânt al DRDP Iaşi, acţionează în acest moment 6 utilaje de tip ATB, cu lamă (vezi video de azi dimineaţă!). Drumarii au acţionat tot timpul pe principalele drumuri naţionale, acolo unde nu ninge foarte tare a fost împrăştiată sare. Utilajele cu lamă acţionează sectorizat pe porţiunile de carosabil pe care s-a depus zăpadă frământată.
Şi DRUPO Neamţ acţionează cu 30 de utilaje cu lama la sol pentru a curăţa principalele drumuri judeţene din Neamţ. “S-a acţionat cu utilajele cu lamă pe majoritatea drumurilor judeţene, a fost împrăştiat şi material antiderapant acolo unde a fost cazul. Deocamdată nu sunt probleme deosebite, se circulă greu, în condiţii de iarnă. Utilajele se întorc periodic la bază şi alimentează cu carburanţi. Nu sunt drumuri închise până acum“, a precizat Mihaela Bârgăuanu, ofiţerul de serviciu al DRUPO Neamţ.
În Piatra –Neamţ, directorul Publiserv supraveghează personal drumurile din oraş în această dimineaţă. “Se circulă în condiţii de iarnă, cerem prudenţă şoferilor pe fondul ninsorii şi al viscolului. Se circulă cât de cât ok, nu avem străzi înfundate. Solicitări au mai fost de la populaţie pe străzile periferice. O persoană ne-a chemat pentru că nu putea ieşi cu maşina din cauza zăpezii. Toate utilajele noastre sunt în oraş, acţionează cu lama. Deocamdată, atâta timp cât ninge nu are rost să dăm cu antiderapant pentru că după aceea venim cu lama şi ar fi doar o irosire a materialului. Avem 19 dintre angajaţii proprii şi doar 4 dintre asistaţii sociali care curăţă manual accesul către unităţile de învăţământ, staţiile de autobuz, treptele, podurile şi podeţele, unele trotuare“, a precizat Marius Ghineţ, directorul Publiserv.
Angela Croitoru
Un comentariu
În Piatra Neamț pe variantă de la piață pina la 1 mai capacele de la canale sînt mai sus față de asfalt. Azi am vazut că au fost lovite cu lama mașinii de curățat zăpada. Păcat de banii cheltuiți cu montarea greșită a capacelor de canal.Primaria ce are de spus.