Municipiul Roman îmbracă haina festivă pentru marcarea, pe 30 martie, a 631 de ani de la prima atestare documentară. “Au trecut peste șase secole de când domnitorul mușatin Roman I făcea, într-un document, prima referire la târgul moldav situat la confluența celor două râuri, Moldova și Siret, amplasat strategic din punct de vedere militar și economic. Istoria a confirmat acest lucru prin atestarea celor două cetăți (Cetatea Mușatină și Cetatea lui Ștefan cel Mare), existența pe parcursul epocii medievale și moderne a unor puternice comunități de armeni, evrei, ruși lipoveni sau greci și a breslelor specifice dar și documentarea Episcopiei Romanului încă din timpul lui Alexandru cel Bun“, anunță Complexul Muzeal Național Neamț.
Muzeul de Istorie din Roman organizează și anul acesta un simpozion științific, ajuns la ediția a XXX-a. În acest an tematica este evoluția învățământului în Roman, prilej cu care va fi deschisă și o nouă expoziție temporară cu exponate din patrimoniul instituției dar și din două colecții particulare, intitulată „Aspecte din evoluţia învăţământului la Roman”.
Expoziţia urmăreşte ilustrarea temei pe parcursul secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, până la 1989, prin obiecte, documente şi fotografii relative la diferite instituţii şcolare din oraș. Sunt expuse schiţele de amplasare în zonă şi planuri ale edificiilor şcolare, manualele de pe care s-a învăţat în diferite perioade, instrumente de scris şi accesorii, acte relative la activitatea unor profesori din Roman, manuscrise şi tipărituri rezultate din activitatea extinsă a acestora din urmă, imagini care evidenţiază preocupări şi atitudini ale elevilor în orele de curs şi în afara acestora. Expoziţia rămâne deschisă publicului până la data de 20 mai 2023, putând fi vizitată de luni până joi în intervalul 8 – 16 şi vineri între 8 şi 14. Muzeul de Artă din Roman sărbătoreşte ziua oraşului prin prezentarea expoziţiei colective Salonul de primăvară unde expun 36 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Vaslui, Bârlad, Ploiești, Brașov, Buzău, Chișinău, Galați, Iași şi Bacău. Sunt 140 de lucrări reprezentând pictură, grafică, sculptură, fotografie, cu teme diverse: floral, peisaj, portret. Expoziția va fi deschisă până pe 7 mai 2023.
(G.S.)