După scandalul iscat cu licitaţia, contestată de Brantner şi câştigată de Asocierea Clean Prest Activ SRL – Salubris SA, pentru concesionarea gestiunii serviciului de colectare și transport deșeuri pe zona 1, cu care ADI ECONEAMT s-a grăbit să semneze contractul, au apărut documente care arătau că scrisoarea de garanţie prezentată nu era legală. Detalii puteți citi aici.
În loc să treacă direct la reziliere, cum ar fi fost normal, ca să nu se piardă timp și bani, conducerea ADI ECONEAMT a tărăgănat lucrurile și a apelat la tot felul de subtrefugii. A cerut opinia Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), care, previzibil, le-a răspuns scurt să ţină cont de condiţiile de delegare şi să le respecte cu stricteţe. Asta după ce Banca Națională a României a demonstrat că garanția firmei nu era emisă de o firmă care să poată face acest lucru.
După ce și ultimele încercări de rezolvare amiabilă a conflictului par să fi eșuat, ADI ECONEAMȚ dă o nouă dovadă de incompetență și convoacă de-abia acum Adunarea Generală a Asociaților, ca să ia o hotărăre pa care ar fi trebuit să și-o asume ei: “O să convocăm astăzi AGA pentru data de 24 aprilie, şedinţă în care vom propune anularea contractului semnat cu Asocierea Clean Prest Activ SRL – Salubris SA pentru că noul operator a avut o problemă cu Scrisoarea de garanţie. Potrivit adresei BNR, însoţită de corespondenţa purtată cu Banca Naţională Cehă, ni se spune că emitentul garanţiei de bună execuţie nu este o instituţie bancară şi nu poate emite astfel de garanţii valabile pe teritoriul României. ANAP-ul ne-a comunicat la rândul său să ţinem cont de condiţiile de delegare. Aşadar, noi vom propune anularea contractului şi Adunarea Generală va decide“, a declarat Claudiu Pădure, director executiv adjunct al asociației.
Va fi interesant dacă cineva dintre membrii AGA va cere demisia conducerii ECONEAMT, pentru incompetență, coabitare cu unul dintre competitori și pentru daunele aduse județului.
V.B.