Comuna Grințieș nu spune mare lucru căutătorului prin media. Motoarele de căutare amintesc, cu încăpățânare, despre o „mică Mafie a lemnului” decapitată prin nişte arestări cu mascaţi. Despre un „Festival al Haiducilor” (sic!), cu o destul de largă popularizare, inclusiv trei emisiuni „Exclusiv în România” (TVR 1 – Cristian Tabără) şi trei emisiuni „Descriptio Moldaviae” (TVR Iaşi – Vasile Arhire). Şi, din nefericire, despre un cercetător ştiinţific în geografie, la final de doctorat şi cu gânduri de postdoctorat condus pe ultimul drum duminică, 19 martie 2023. Și, in când în când, despre activități școlare demne de a fi urmate în tot județul. Amănunte aici, aici și aici.
Un articol din 9 martie 2023 din „Mesagerul de Neamţ” ( amănunte aici) anunţa un câştigător al „Olimpiadei Satelor la Matematică” din Grinţieş: Matei Daniel Dieaconu la clasa a VIII-a, câştigător detaşat, care va merge la faza naţională din 17-19 mai de la Cluj-Napoca. Elevul amintit a mai avut premii la acest concurs: în clasa a IV-a – locul II, la diferenţă de 0,15 puncte, în clasa a VII-a, locul II, după o departajare pe acelaşi punctaj.
Matei Daniel Dieaconu este un obişnuit al concursurilor şi al premiilor. La 7 ani a fost mezinul grupului „Floare de colţ” care a câştigat întrecerea de filme dedicate ariilor protejate. Premiul: o tabără „ranger junior” de 5 zile în Parcul Naţional Retezat cu ascensiuni la peste 2000 m. În anul Centenarului a realizat „un mesaj pentru viitor”, un eseu istoric în care vorbea despre strămoşii săi care au luptat în ’77, în ’17 sau în ’44 şi a fost premiat: locul al III-lea. În 2019, alături de Antonia Răşchitor au fost recompensaţi cu Premiul al II-lea la concursul pe teme istorice iniţiat de APIN („Neamţul, ţinutul tezaur”). Tema eseului: „Familia regală în ţinutul Neamţului”).
Anul 2020 trebuia să fie unul extraordinar pentru şcoala din Grinţieş: Antonia Răşchitor, clasa a VIII-a, participa la Olimpiada de Istorie, etapa judeţeană şi obţinea punctajul necesar pentru o participare la o etapă naţională ce trebuia să se ţină la Piatra-Neamţ. Matei Daniel Dieaconu obţinea 100 de puncte la „Mica Olimpiadă de Geografie Terra” şi urma faza naţională. Dar virusul liliecilor din Wuhan a frânt aripile unor doi mici învăţăcei din comuna de la capăt de judeţ. Clasa a VI-a a fost pentru Matei una a online-ului şi a lipsei concursurilor. Dar în clasa a VII-a a participat la toate concursurile la care a putut: Locul II la „Olimpiada Satelor la Matematică”, Locul VI la Olimpiada de Fizică, Locul VI la Olimpiada de Matematică şi Premiul I la „Mica Olimpiadă de Geografie Terra”, urmat de Premiul al III-lea la etapa naţională. O meritată descătuşare…
Clasa a VIII-a a adus Locul I la „Olimpiada Satelor la Matematică” şi urmează participarea la faza naţională, dar, totodată participarea la faza naţională şi la Olimpiada de Fizică (Oradea) şi Olimpiada de Matematică (Braşov).
O parcurgere a tabelelor nominale cu câştigători arată performanţa tânărului grinţieşean. La Olimpiada de Fizică şi Olimpiada de Matematică între premiaţi este singurul din mediul rural.
Ce gânduri are tânărul din Grinţieş? Să facă o figură frumoasă la olimpiade, să fie mândri grinţieşenii de rezultatele lui. Unde va continua studiile? La „Petru Rareş”, dacă va întruni punctajul necesar.
Valentin Bălănescu