Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Național Școlar INOVAFEST, desfășurat la Liceul „Vasile Conta” în perioada 24-25 martie, a fost de departe un eveniment reușit, cu ecouri la scară națională. Organizat sub egida Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar Județean, primăriei orașului Târgu Neamț și cu implicarea directă a liceului gazdă evenimentul a adus laolaltă profesori de la 20 de universități tehnice din țară și oameni de afaceri. Profesorii și elevii au avut ocazia să-și testeze potențialul creativ și inovativ în cadrul celor patru secțiuni: Comunicări științifice, Tehnică și tehnologie, Energie verde, Antreprenoriat și inovare. Vineri, 24 martie, la Casa Culturii „Ion Creangă” a avut loc deschiderea festivalului, în prezența prefectului Adrian Niță, dar și unui numeros public format din profesori, elevi, părinți, oameni de afaceri și invitați. Manifestarea a fost deschisă prin intonarea Imnului Național al României și imnului oficial al liceului.
Prof. Karina Cojocariu, directorul liceului a deschis lista discursurilor: „Inovație înseamnă a face lucruri noi. De la acest motto am plecat în organizarea acestui eveniment. Educarea și valorificarea creativității de pe băncile școlii constituie nu numai o necesitate de ordin personal, ci și o impetuoasă nevoie socială. În învățământul preuniversitar creativitatea înseamnă să oferi oportunități de valorizare a capitalului inovativ al elevilor și profesorilor. De aceea, Ministerul Educației a lansat tuturor școlilor invitația de a participa la acest festival. Liceul nostru deține șapte clase cu profil tehnologic, iar calificările personale sunt tehnician în activități economice și tehnician în achiziții și contracte. Mai avem trei clase în domeniul tehnic, cu calificare profesională – tehnician, operator, tehnică de calcul. Și mai avem patru clase cu filieră vocațională, profil pedagogic, cu specializare învățător-educator și puericultor. Recunoașterea instituției noastre vine și din diversitatea activităților organizate care urmăresc dezvoltarea abilităților practice ale elevilor. Unii dintre foștii noștri elevi au devenit antreprenori de succes. Ne bucurăm să împărtășim cu invitații noștri frumusețea unui festival care aduce laolaltă oficialități, profesori universitari, reprezentanți ai mediului de afaceri, părinți, elevi și cadre didactice interesate de dezvoltarea învățământului tehnologic. Le urăm tuturor bun venit în orașul de sub cetate, vă mulțumim pentru participare și vă asigurăm de toată recunoștința noastră! CONTAți pe prețuirea noastră!”
Adrian Niță, prefectul județului Neamț: „Vă felicit pentru acest eveniment minunat! Liceul Vasile Conta este un liceu cu tradiție în ce privește învățământul tehnologic, iar doamna director merită aplauzele noastre. Urez elevilor să aibă cât mai multă creativitate și să țintească cât mai sus. Să aveți încredere în voi”.
Pe scenă au urcat și au transmis mesaje de laudatio pentru organizarea acestui festival și inspector școlar, prof. Steluța Postolică, din partea ISJ Neamț, coordonator-inspector regional Nord-Est, prof. Florentina Vasilescu (cea din urmă recunoscând că a rămas profund impresionată de organizarea festivalului), prof. univ. dr. Vasile Moise de la Universitatea Politehnică din București, profesorii universitari doctori Vlad Cehan, Marius Brânzilă și Ion Bogdan de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,
Paula Svasta, prof.univ.dr. la Universitatea Politehnică din București: „Mă uit în această sală și constat că viitorul e luminos prin ceea ce faceți dv. Regret profund că ceea ce faceți nu este recunoscut așa cum ar trebui. Sper din suflet să se înțeleagă că nu se poate ajunge la performanță decât prin muncă. Fără muncă, nimic nu este”.
Prof. univ. dr. inginer Laurențiu Milici – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava: „Este o onoare pentru mine să particip la acest festival. Cei care au acum puțin sub 20 de ani este posibil ca peste ani să concureze pentru un post cu o mașină, cu un robot. Mă bucur că sunteți atât de mulți”.
Prof. univ. dr. Vlad Bande – Universitatea Tehnică din Cluj Napoca: „Vă mărturisesc că sunt surprins de puterea emanată de doamna director și de invitații de prestigiu care sunt aici. Cu toții veți fi câștigători la concursul de duminică”.
Prof. univ. dr. Paul Gasner – Facultatea de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Vă transmit salutul facultății de fizică din Iași. Mulțumiți părinților și profesorilor voștri, pentru că vă îndrumă pe acest drum. Sunt foarte impresionat de desfășurarea acestui festival”.
Prof. univ. dr. inginer Radu Bozomitu – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași: „Sunt impresionat de ceea ce văd aici. Impresionat de numărul mare de elevi. Acest festival se desfășoară într-un moment oportun, dacă ținem cont că ne aflăm la începutul unei revoluții industriale. Este foarte important să vă urmați visul și să vă transformați această pasiune într-o carieră. Mult succes tuturor!”
Prof. univ. dr. inginer Constantin Sărmășanu – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi din Iași”: „Am mari emoții, deoarece sunt un om de-al locului. De 49 de ani nu am mai urcat pe această scenă, când eram în clasa a XII-a la o festivitate de premiere. Am constat că la Târgu Neamț se face școală și mă mândresc cu asta. Sunt un exponent al acestor școli de la Târgu Neamț, al acestui învățământ de aici. Mă bucur mult să văd în sală mulți părinți alături de copii și profesori. Liceul Vasile Conta s-a ridicat frumos în toți acești ani. Felicitări!”
A venit rândul reprezentanților mediului de afaceri să-și exprime opiniile despre problemele pieței muncii și lipsa de calificare profesională a multor tineri.
Din partea societății Sofiaman din Târgu Neamț a vorbit doamna Teodora Mihăileasa: „Prezența mea aici se datorează prietenei mele de mulți ani, doamna Karina Cojocariu. Pe noi ne definește calitatea produselor și a oamenilor care lucrează la Sofiaman. Fiind cadru didactic de profesie am plecat cu ambiție în afacere de la o singură pijama. Am dorit să facem în România și afaceri cinstite. Pentru a reuși o afacere cinstită trebuie să muncești foarte mult și să te poți sprijini pe oameni de calitate. De ani de zile elevi ai liceelor din Petricani și Oglinzi fac practică la noi. A fost foarte greu. Costurile sunt foarte mari. Dar după terminarea clasei a XII-a majoritatea dintre ei vor să plece în străinătate. Și stau și mă întreb dacă o să mă implic și anul viitor în formarea profesională a elevilor, în măsura în care anul trecut nu a venit niciun elev la noi să se angajeze. De aceea, profit de ocazie și vin cu o propunere în fața reprezentanților Ministerului Educației. De ce să dăm unui elev absolvent de școală profesională 200 lei când termină școala? Să vedeți ce cozi de elevi sunt la Agenția Județeană de Șomaj, pentru a lua acești bani. De ce să nu dea statul român 500 de lei de elev pentru angajare? La poarta cui să bat să spun asta? Suntem o firmă cu capital românesc, nu am avut niciodată vreo problemă în justiție, dau de mâncare la atâtea familii, 80% din personal provine din mediul rural. Avem o mare responsabilitate”.
Au mai urcat pe scenă din partea mediului privat și Mihai Stoica, administratorul Pensiunii „Carol”, Petru Cioacă, administratorul fabricii de ciorapi Petra Elisa, Sever Ciubucă, din partea Clubului Rotary Cetatea Neamțului și alții.
Prof. Karina Cojocariu ne-a precizat la finalul celor două zile din cadrul festivalului și câteva impresii: „Ideea acestui festival este să tragem un semnal de alarmă pe care îl adresăm în mod deosebit părinților. Acelor părinți care nu cred în învățământul tehnologic, acelor părinți care sunt încă tributari unor mentalități. Din păcate unii părinți își îndrumă copiii împotriva voinței lor către școlile teoretice. Copiii care vin și ne spun că se plictisesc la aceste școli. Sunt copii care au deschidere către zona tehnică. Dar părintele este de multe ori o barieră. De aceea, vrem să transmitem acest mesaj: lăsați copiii să aleagă singuri. O să fiți surprinși să constatați că de multe ori copiii fac alegeri mult mai bune ca noi. Și spun asta din propria experiență. Mesajele cadrelor didactice și al oamenilor de afaceri trebuie să ajungă la cât mai mulți părinți. Am ajuns ca din director să mă transform și în psiholog, să chem părinții și să le explic că ai lor copii își doresc altceva după clasa a VIII-a. De cele mai multe ori nu reușesc să conving mulți părinți. Și asta este dezamăgitor. Dar noi nu renunțăm. Deschideți ochii. Viitorul este tehnologia și este nevoie de specialiști. Meritul organizării acestui festival aparține echipei de la Liceul Conta. O echipă de profesori și de colaboratori”.
Printre câștigătorii festivalului se numără și elevi ai Liceului „Vasile Conta”, la Secțiunea Tehnică și Tehnologie: la subsecțiunea Machete: premiul III, elevii Mateo Marian Cintiță și Mihnea Gabriel Croitoriu; la subsecțiunea Roboți: Mențiune V, elevul Mateo Marian Cintiță și Mențiune II, elevii Vlad Tomescu și Dacian Trifan.
Ciprian Traian STURZU