Situată într-o zonă cu mari probleme din cauza reliefului accidentat, comuna Hangu se dezvoltă de la un an la altul. Viceprimarul Ioan Pântea, cel care conduce întreaga comunitate, are în vedere o listă importantă de investiții, care vor aduce schimbări importante în paleta de servicii publice oferite comunităţii. Lucrurile nu sunt simple în această comună, majoritatea locuințelor fiind situate pe versanții Culmei Stânișoarei, areal în care se circulă greu atât vara, cât și iarna. Cu toate acestea, administrația locală nu disperă și vrea ca, în viitorii ani, locuitorii să beneficieze de apă curentă, asfalt la poartă, acolo unde se poate moderniza și, evident, canalizare. Toate acestea însemnă fonduri importante alocate din bugetul local sau atrase de la UE ori Guvernul României.
– Domnule viceprimar, ce proiecte de investiții se vor realiza în comuna Hangu în acest an, din bugetuul local?
În primul rând, asfaltarea DC147, de la intersecția cu drumul național, în lungime de doar 300 m, dar care va schimba total aspectul zonei centrului civic. Apoi, vom executa un pod peste pârâul Audia, dar și un drum în satul Chirițeni de modernizat, cel care coboară pe lângă magazinele din centrul satului, și care se va opri drept în fața porții fostului înv. Teoctist Galinescu, o adevărată personalitate a comunei noastre.
– Ce investiții vor fi în infrastructura școlară?
La vară, vom avea de executat anumite reparații. Vom reabilita grupurile sanitare. Este o investiție destul de mare acolo. Mai mult, avem în derulare achiziția unui microbuz școlar, evident cu bani tot de la primărie. Suma alocată este de aproximativ 4 miliarde lei vechi, cu 19 locuri, plus șofer. Prin GAL avem de achiziționat o mașină multifuncțională, pentru deszăpezire, cu sărăriță, cu tot ceea ce trebuie pentru a îndepărta zăpada de pe carosabil. Mai mult, am obținut fonduri și pe Programul Național “Anghel Saligny”, doar că acolo avem o problemă, fiind suprapuse două proiecte. Este o lucrare peste altă lucrare, prima realizată prin PNDL2. Prin acest program am asfaltat un drum, iar acum vine aducțiunea cu apă, care inevitabil ne va afecta asfaltul de pe acel drum pe o anumită porțiune. În acest caz, trebuie refăcut asfaltul. Am făcut un demers la MInisterul Dezvoltării, ca să vedem ce se poate face, pentru că nu prea ne dă voie să facem lucrări peste alte lucrări. Deocamdată, nu am încheiat contractul, însă vom vedea în ce condiții se vor desfășura lucrările în viitorul apropiat. Dintre aceste investiții, doar mașina multifuncțională este pe fonduri europene. Am mai semnat cu contract pentru stații de reîncărcare electrică a maşinilor electrice, prin PNRR. Mai avem un proiect pentru supraveghere video, tot prin PNRR, la fel și pentru iluminat public, prin Administrația Fondului de Mediu.
Modernizarea centrului civic
– Este cunoscut centrul comunei Hangu, așa cum arăta acum 20-25 de ani, și cum arată acum.
Este un salt uriaș făcut în timp. După ce se va termina de modernizat drumul de care am pomenit, după care centrul se va completa cu alte două spații, lucrurile vor arăta cu cu totul altfel. Vom avea și un spațiu de joacă pentru cei mici aproape de dispensarul uman.
– Blocul prin ANL, când va fi gata?
Termenul de finalizarea este luna iunie a.c., dar are mari șanse să fie gata. Nu se va depăși termenul, pentru că se lucrează destul de bine la acest obiectiv.
– Cândva ați fost primar, nu sunteți un cadru de conducere căruia i s-a încredințat astăzi misiunea pe care o aveți.
Așa este. Întâmplător, eu știu ce înseamnă administrație publică locală, pentru că am condus cu ani în urmă această comună.
– Ca atare, s-a simțit vreun șoc în administrația locală?
Recunosc, pentru noi a fost un șoc la nivel de salariați, de colaborare, prin plecarea domnului Gavril Lupu. Dumnealui era cu noi, aici, și, recunosc, îi simțim lipsa și astăzi. Dar, asta este situația, activitatea trebuie să continuie. Cu tot respectul, viața merge înainte, cu greutăți, cu piedici, cu tot felul de obstacole. Cu bune, cu rele, dăm înainte!
– Comuna are și o anumită suprafață de fond forestier, așa încât, ce cantitate se exploatează anual?
În jur de 5.000 mc, cu o valoare de până la 20 miliarde lei vechi. Exploatarea se execută în funcție de prevederile amenajamentului forestier, pentru că nu putem tăia fără discernământ. Exploatările anuale s-au efectuat între 3.000 și 5.000 mc/an. Este un venit important pentru comunitatea noastră, care numără circa 3.000 de locuitori. Este adevărat, aceste sume ne ajută foarte mult.
Reabilitarea Școlii Hangu
– Ce proiecte importante ar urma în viitorii ani?
În primul rând, vrem să rezolvăm proiectul pe Programul “Anghel Saligny”, și nu vrem să pierdem banii, pentru că se referă la aducțiunea cu apă a satului Boboteni, care ne-ar ajuta foarte mult, până la Chirițeni. Ar fi un plus extraordinar. Valoarea proiectului este de 7,5 milioane ron, adică, 75 miliarde lei vechi.
– Canalizarea, în ce sate a ajuns?
Avem rețele de canalizare în satul Hangu, dar și în Buhalnița și Ruginești. Avem două stații de epurare, iar în proiectul pentru satul Boboteni este extindere rețea de apă, dar și canalizare. Sperăm să nu întâmpinăm piedici la acest proiect.
– Datorită reliefului, administrația locală Hangu pare să aibă cea mai dificilă misiune în privința infrastructurii.
Mai toate casele sunt așezate pe coaste, iar ca să duci canalizarea acolo, este foarte greu. La fel asfaltul și toate celelalte. Este extrem de greu, dar ne gândim și vom încerca să găsim soluții pentru mici stații de epurare, ca să reușim să adunăm câte două drumuri sătești. Această metodă are ca scop rezolvarea problemei. Noi vrem ca lumea să beneficieze de acest serviciu. Dar, folosind stații de pompare la Ruginești, chiar și pe Hangu, stațiile sunt destul de costisitoare ca funcționare. Ca și consum, dar și ca durată de funcționare a acestor pompe, cheltuielile sunt mari. Acestea se strică foarte ușor, iar lumea nu este încă destul de civilizată.
– Așadar, la Hangu sunt două stații de epurare, iar în alte comune se interzice înfiinţarea de stații.
Se pompează și iar se pompează, iar acest lucru duce la creșterea fondurilor de întreținere. La noi sunt două stații, asigurăm mentenanța prin intermediul unei firme de la București, dar este constisitor acest sistem.
– Nu cu multă vreme în urmă, pomeneați de un proiect de reabilitare a școlilor.
Este un proiect cu fonduri de la bugetul local, fiind vorba de aripa școlii. Avem probleme cu o sală de clasă, unde dușumeaua nu mai corespunde cerințelor actuale, apoi peretele, dar și grupurile sanitare de care am amintit. Vrem să găsim o soluție, pentru a muta grupurile sanitare în altă parte, ca să nu mai întâmpinăm necazuri de acest gen. (Rep.)
Proiecte pentru 2023
– Modernizare drum comunal DC146;
– Construire pod peste râul Audia;
– Modernizare drum sătesc Chirițeni;
– Extindere alimentare cu apă în satul Grozăvești;
– Achiziție microbuz școlar;
– Achiziție utilaj multifuncțional de lucru dotat cu lamă și sărăriță;
– Montare a 4 stații de reîncărcare pentru mașini electrice;
– Extindere alimentare cu apă Hangu (Boboteni) și extindere rețea de canalizare în satul Hangu (Boboteni).
Proiecte în lucru din 2022
– Modernizare drum sătesc Buhalnița 26;
– Aducțiune cu apă în satul Buhalnița (Brădițel);
– Modernizare drum sătesc Hangu 8;
– Modernizare drum sătesc Ruginești 5;
– Construire Dispensar uman Hangu;
– Construire bloc de locuințe pentru tineri.