Sentința definitivă de astăzi, 10 martie, a Curții de Apel Brașov i-a redus lui Ionel Arsene din pedeapsa inițială. De la 8 ani și 4 luni cât a decis Tribunalul Bacău, el are de executat 6 ani și 8 luni de închisoare acum. S-a ajuns aici pentru că la prima faptă de trafic de influență, cea din 2013, anchetată de DNA Bacău pe baza denunțului lui Gheorghe Ștefan (era vorba de o tentativă de distrugere din punct de vedere politic a lui Culiță Tărâță, la acea vreme președinte al Consiliului Județean, prin intermediul ANI), a intervenit prescripția răspunderii penale.
„În baza art. 396 alineat 1 și 6 raportat la art. 16 alineat 1 lit. f Cod de procedură penală, art. 154 alineat 1 lit. c Cod penal, art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alineat 1 Cod penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale a României, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Arsene Ionel sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, prevăzută de articolul 291 alineat 1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000, ca efect al intervenției prescripției răspunderii penale”, se arată în minuta instanței.
Ionel Arsene n-a scăpat de celelalte două acuzații de trafic de influență din vara lui 2015 și pentru fiecare a primit aceeași pedeapsă ca la fond: câte 5 ani. Magistrații brașoveni au contopit pedepsele și au aplicat-o pe cea mai mare, adică 5 ani, plus sporul de o treime și așa a rezultat 6 ani și 8 luni.
În ce privește pedepsele pe parte civilă, fiindcă Ionel Arsene a comis faptele de corupție în timp ce era cetățean și deputat al României, el va suferi consecințele și ca om politic. Judecătorii au decis interdicție pe 5 ani a drepturilor de a fi ales și a exercitării drepturilor de a fi ales în funcții publice și la partid. „În temeiul art. 45 alineat 3 şi 5 Cod penal contopeşte pedepsele complementare şi accesorii stabilite în sarcina inculpatului şi aplică, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, de 6 ani şi 8 luni închisoare, pedeapsa complementară cea mai grea, a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere, sau de a exercita atribuții de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alianță politică din România, pe o perioadă de 5 ani şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere, sau de a exercita atribuții de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alianță politică din România”, se precizează în minuta instanței de la Brașov.
Spre deosebire de instanța de fond, de la Bacău, care a dat interdicția de a fi ales sau de a ocupa funcții publice, pe perioada executării pedepsei, cea de la Brașov a menționat un termen fix, de 5 ani .
C.I.