În structura anului școlar viitor vacanța de Paști părea dispărută, pe motivul aberant al „egalității de tratament între confesiuni”. Ligia Deca ,ministrul Educației, provenit din pepiniera de cadre de la Cotroceni, cu un președintele de altă confesiune decât majoritatea populației, a cedat presiunilor publice și a promis acum o revenire. Putem spune că prin noul proiect s-a trecut în cealaltă extremă, vor fi două zile libere, pe 29 și 30 aprilie (adică luni și marți), care leagă prin ziua de joi, 2 mai, liberele din 1 și 3 mai. Urmează Paștele ortodox, pe 5 mai, cu următoarele două zile libere, fiindcă și în a treia zi de sărbătoare cei din învățământ vor sta acasă, conform contractului colectiv de muncă.
Vacanța de primăvară va fi în perioada 13-21 aprilie, iar pentru următoarea săptămână școlile pot desfășura activități în cadrul programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, care trebuie programate din prima zi de școală și până pe 26 aprilie. Așa s-ar putea alege elevii și profesorii cu vreo lună de vacanță în primăvară. „Anul școlar 2023-2024 este unul atipic, în sensul în care zilele libere de Paște sunt foarte aproape de zilele libere aferente sărbătorii zilei de 1 Mai. Adică, mai concret, 1 mai este miercuri – zi liberă, urmează 2 mai care probabil se va face punte, 3 mai este Vinerea Mare, sâmbătă și duminică este Paștele, luni este a doua zi de Paște, iar marți, 7 mai este a treia zi de Paște și este zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație. Asta înseamnă că sunt șapte zile libere deja grupate prin prisma zilelor libere pe care oricum le avem conform reglementărilor legal. A fost, din ce am văzut în societate această solicitare ca să suprapunem și vacanța școlară de Paște peste această perioadă și o să mai dăm lunea și marțea de dinainte de 1 Mai. Luăm în considerare aceste solicitări, și probabil într-un timp scurt, săptămâna viitoare vom da un ordin de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele Ortodox. Oricum copiii erau acasă de Paște”, a declarat la un post tv național ministrul Ligia Deca.
Un an într-adevăr atipic, care teoretic are tot 36 săptămâni de cursuri și 5 module (foto), dar care este fragmentat de zilele libere și vacanțe și face ca învățarea să se concentreze maxim la începutul și sfârșitul de an școlar. Sistemul liberelor din învățământul nostru a fost remarcat și de Eurydice (n.n. – rețeaua europeană de informare asupra sistemelor și politicilor de educație), care a raportat că România ocupă locul 3 cu cele mai multe zile de vacanță, potrivit edupedu.ro.
C.I.