Pentru că primarii nu au curajul să-şi ridice lumea în cap şi să piardă electorat, un proiect legislativ propune ca amenzile pentru cei care nu-şi asigură obligatoriu locuința să fie aplicate de către polițiști. Motivul principal este acela că „din 2008 nu s-a dat nicio amendă”, dar şi în contextul cutremurelor înregistrate în Turcia, Siria şi în Vrancea şi Gorj (România), potrivit expunerii de motive. Cei care nu-și asigură locuințele vor plăti şi un impozit mai mare, iar cei asiguraţi vor beneficia de reducerea impozitului.
Propunerea, aflată în dezbatere la Senat ar modifica Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, dar și Codul Fiscal, având scopul declarat de a creşte numărul celor ce-și asigură locuințele. Aşadar, amenzile ar urma să fie aplicate de “personalul desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”, nu de reprezentanţii primarilor aşa cum este acum. Rămâne la latitudinea MAI să decidă cine din structurile teritoriale va aplica aceste amenzi.
Proiectul va modifica şi Codul fiscal, în sensul că în cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu, impozitul calculat să se majoreze cu 10%. Pentru clădirile rezidenţiale asigurate, impozitul se va reduce cu acelaşi procent. Amenzile prevăzute de lege pentru neîncheierea unei asigurări obligatorii pentru locuințe sunt cuprinse între 100 și 500 de lei. Inițiatorii atrag atenţia asupra faptului că “potrivit reprezentanţilor PAID, doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate obligatoriu în prezent”. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Propunerea;
modificare lege asigurari locuinteAngela Croitoru