Rătăcirea viceprezidentului de judeţ Dragoş Chitic la ediţia de primăvară a Târgului de Turism al României (prezentarea aici ) – ţinută în avans iarna, la ROMEXPO, în perioada 23-26 februarie – e învăluită în continuare într-un nor dens de discreţie oficială. Un nor pe măsura consolidării turismului fără turişti. E acea pecete inconfundabilă a Neamţului, cu accent pe gălăgiosul şi fudulul Piatra-Neamţ, pecete consolidată în ani prin risipă de resurse financiare dincolo de limita obrăzniciei şi prin impunerea unei clientele cu proptele în prim-planul acţiunilor lipsite de beneficii reale.
Diploma recepţionată în numele staţiunii Durău, ca destinaţia cu numărul 10 în topul pe 2023 al Clubului Presei de Turism – FIJET România, generează mai multe semne de întrebare decât cuvinte de apreciere. Mai ales că, în ansamblul organizaţional al CJ, nu Chitic are treabă cu turismul. Mai mult, consiliul nu patronează nici comuna Ceahlău, nici staţiunea.
O primă întrebare este ce căuta vicele la standul Fundata, localitatea din Braşov fiind pe locul I ca destinaţie turistică? Dacă tot nu ai o umbră de stand local la târg, de bun era simţ să faci poza de popularizare pe Facebook la standul FIJET. Nu de alta, dar în anunţurile oficiale scria aşa: <<Festivitatea de premiere a celor mai votate „Destinaţii FIJET România” este programată joi, 23 februarie, la ora 14, la în cadrul Târgului de Turism al României de la ROMEXPO, Pavilionul B2, la standul Clubului Presei de Turism – FIJET Romania (73B)>>.
Aici se cuvine o paranteză. FIJET România e o „jucărie” sectorială tipic românească, un instrument al celor care expun turismul în presă, indiferent de suport. Preşedinte pe ţară al organizaţiei şi vice mondial e un anume Ştefan Baciu. Pe site-ul oficial al clubului, la secţiunea „membri” figurează numai Consiliul Director. În componenţă găsim o cunoştinţă veche, pionier al televiziunilor locale, Petrică Frăsilă de la Iaşi.
Era interesant să cunoaştem membrii câtă vreme premiile speciale se acordă în circuit închis (vezi beneficiile membrilor ). O precizare se impune în acest moment: la nivelul federaţiei internaţionale e vorba şi despre jurnalişti, şi despre scriitori, făcându-se distincţie netă între cele două categorii. În fine, pentru posteritate, Durăul a fost propus ca destinaţie de Puiu Nistoreanu, profesor universitar la ASE, Facultatea de Business și Turism, Departamentul de Turism şi Geografie, în calitate de redactor la revista bianuală CACTUS . Evident, publicaţia dedicată cercetării, educaţiei, culturii şi sufletului nu are legătură cu planta suculentă.
Alte întrebări curg direct din organizarea târgului, dedicat explicit „şi zonelor turistice din România prin intermediul: Unităţilor Administrativ Teritoriale, Consiliilor Județene, Primăriior, Asociațiilor de Turism, Oficiilor de Turism”. Cum se face că judeţul Neamţ, în ansamblul său n-a lăsat nicio o urmă de participare? Unde au dispărut cele localităţi zgomotoase când vine vorba de năstruşnicii turistice? Dar GAL-urile obişnuite a cuvânta despre turismul rural cu ce se mai ocupă? Că dacă vreunii mişcau ceva la târg, chiar printr-un cotlon, vă daţi seama cât s-ar fi lăudat cu prezenţa în coordonatele GPS: 44.476234, 26.064972…
Cu sau fără coordonate, în respect pentru vizitatorii aşteptaţi, iată cât de simplu şi clar se exprimau organizatorii:
De ce să vizitați Târgul de Turism al României, ediția de primăvară 2023?
- Pentru a profita de ofertele pe care agențiile de turism și touroperatorii le-au pregătit special pentru târg;
- Pentru a descoperi cele mai atractive destinații, atât naționale, cât și internaționale;
- Pentru a întâlni specialiști în domeniu care vă vor oferi recomandări pentru alegerea vacanței perfectă în funcție de preferințe și buget;
- Pentru a profita de cele mai bune servicii de cazare și transport, prin compararea acestora direct în platformă;
- Gadget-urile și accesoriile de vacanță nu vor lipsi, deci profită de super oferte;
- Pentru că Târgul de Turism al României rămâne în continuare locul tuturor destinațiilor!
Din multitudinea de comune, oraşe şi judeţe evoluând ca destinaţii turistice şi cărora nu avem motive să le facem reclamă, o excepţie este de înţeles. Are în prim-plan un pietrean autentic, un adevărat ambasador al Neamţului.
Este profesorul doctor în istorie Liviu Zgârciu de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Meseriaş consacrat într-ale marketingului cultural, creatorul Gărzii Apulum s-a echipat în ţinuta de senator roman şi vă salută alături de un gladiator veteren din trupa cu care ţine lecţii de istorie vie.
În privinţa fostului primar de Piatra-Neamţ, luăm act şi de o involuţie în reprezentare. E unul şi acelaşi personaj public care, la ediţia târgului din februarie 2016, dădea o grozavă lovitură cu standul municipiului, unul bine plasat graţie preşedintelui CCI Neamţ, Mihai Apopii.
Pe fond a funcţionat de minune ideea de a pune accent pe Teatrul Tineretului şi Festivalul de Teatru, ambele cu greu întoarse în sediul istoric în anul precedent. Show-ul cel mare s-a consemnat în ziua deschiderii, când urbea de sub Telegoală a avut parte de susţinerea a doi promotori de patrimoniu naţional.
Dimineaţă, în schimbul I, a prestat Nicu Alifantis. Audienţa şi înghesuiala se subînţeleg. În schimbul II, s-a administrat o a doua vizită de forţă aranjată de Liviu Timuş, ultimul director adevărat al TT, de se transformase standul în loc de pelerinaj. Venise să ne susţină însăşi Oana Pellea. (Din păcate, nu avem la îndemână o mărturie foto, dar sigur o au cei care se ocupă de Ţinutul Zimbrului, că tare au încercat – fără succes – s-o „împrumute” puţin pe Oana.)
Aşadar şi prin urmare, cam mare prăpastia între momentul 2016 şi cartonul nici măcar înrămat de la Fundata, nu? Sigur, e de aşteptat ca situaţia să fie speculată de seria nouă de organizaţii de management a destinaţiei, zisele OMD-uri, în frunte cu asociaţia nou şi greu născută la Piatra-Neamţ. Prognosticul, pentru a folosi un termen familiar turismului medical, este nefavorabil. Şi ălora vechi, şi ăstora cu chip nou le scapă un detaliu esenţial: mai întâi trebuie să ai destinaţia turistică. De pretexte și alte închipuiri ne-am săturat, nu mai avem răbdare.
Viorel COSMA