După ce ANM anunţa în ultimele buletine nivelometeorologice de săptămâna trecută un risc mare sau însemnat de avalanşă în grupul montan Călimani-Bistriţei-Ceahlău, şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, se arăta sceptic faţă de metodele folosite la realizarea acestor evaluări (detalii aici ).
Astăzi, 6 martie, pe contul de socializare al Salvamont Neamţ a apărut o adevărată dispută după o postare în care salvamontiştii precizau că au făcut propriile teste pe Ceahlău, în zone de pe sau din apropierea unor trasee turistice.
“Acum câteva zile ANM anunţa, empiric zicem noi, risc însemnat de avalaşă în Ceahlău. Bineînţeles că am fost contactaţi de mai multe canale media şi nu am putut comenta, din motive pur tehnice, mesajele ANM. Avalanşa este un fenomen complex şi foarte greu de prognosticat. Nu se produce aşaaa…., doar că ninge (avalanşa tip ANM), ci trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii care se evidenţiază prin studii şi metode. Cum nu am văzut nici o urmă de activitate ANM în zonele cu interes turistic ale Masivului Ceahlău, am efectuat un studiu de strat, urmat de Metoda blocurilor de alunecare şi în final Metoda Norvegiană, iar rezultatul a fost cel mult moderat. Testele au durat aproape 6 ore. Cu siguranţă riscul este puţin mai crescut pe feţele nordice şi vestice unde sunt acumulări mai mari şi plăci de vânt, dar acolo nu interesează pe nimeni, vâlcelele şi jgheaburile neintersectând trasee turistice importante în afara celui ce urcă de la Cascada Duruitoarea, care este oricum închis traficului turistic pe perioada de iarnă. Am fi tare interesaţi de metodele de evaluare ANM că poate ni le însuşim şi noi. Or fi mai puţin riscante, ultrarapide şi poate nici nu necesită să stai în zăpadă până te prinde noaptea”, precizează Salvamont Neamţ în postarea sa.
Un angajat al ANM de la Staţia Toaca – Ceahlău, Radu Manta, a comentat la această postare: “Vă invităm cu drag la una din stațiile ANM cu program nivologic să participați la un sondaj “empiric”, “ultrarapid” și care “nu necesită să stai în zăpadă”, adăugând şi o fotografie care ilustrează metoda ANM.
De aici a început o avalanșă de comentarii, unele care erau de partea ANM, altele de partea Salvamont (vezi crop comentarii). Cei mai mulţi dintre comentatori erau de părere că cele două entităţi – Salvamont şi ANM- ar trebui să colaboreze şi poate chiar să facă teste împreună.
Angela Croitoru
Un comentariu
Uitându-mă de-a lungul timpului la ieșirile publice d-lui Papalicef, constat, fără să greșesc, faptul că se erijează într-un stăpân al muntelui Ceahlău. Este un generator de conflicte multiple, începând de la jandarmi, pompieri, polițiști, iar acum și cu meteorologii. Parcul este condus de el, cei din administrație făcând doar figurație. În mod normal, domnia sa ar trebui să-și vadă doar de misiunile de salvare pentru care este solicitat, nu despre activitatea altor instituții. Și mai ales despre modul în care sunt cheltuiți banii publici, deloc puțini. Opinia mea încearcă sa fie una obiectivă, bazată pe informațiile din spațiul public. Unde mai pui ca este gestionarul unui fond de vânătoare situat în zona unde își desfășoară jobul pentru care este plătit. Și lucrurile sunt mult mai complicate în ce-i privește încrengăturile din zona peste care se crede și primar și director de parc și administrator de fond de vânătoare și director la Salvamont. Normalitatea presupune ca fiecare să își îndeplinească activitățile pentru care este plătit.