Vreau să-mi exprim aprecierea pentru rezultatele obținute de elevii Școlii Gimnaziale Grumăzești la concursurile și olimpiadele școlare desfășurate în anul școlar 2021-2022. A fost un an cu realizări deosebite din punct de vedere al actului educațional. Ne mândrim cu rezultatele obținute de elevii noștri, începând de la nivelul preșcolar până la cel gimnazial. La finele anului școlar 2022, într-un cadru festiv, plin de emoție, zâmbete și bună dispoziție, elevii au fost răsplătiți cu diplome, medalii, cărți oferite din partea școlii în semn de apreciere pentru tot efortul depus și pentru promovarea imaginii școlii. Apreciez dăruirea şi perseverenţa dascălilor acestei şcoli, care au arătat elevilor calea spre succes.
Anul școlar 2022-2023 a debutat cu o ceremonie deosebită la care au participat reprezentanți ai ISJ Neamț, primarul Comunei Grumăzești, reprezentanți ai Poliției și preoții parohi din localitățile comunei. Cuvinte emoționante și pline de respect au fost rostite și cu ocazia Zilei educației când elevii au mulțumit dascălilor pentru efortul lor de zi cu zi în formarea acestora. Dintre proiectele educaționale care s-au desfășurat până în prezent se pot aminti: „Ana are mere… pentru zimbri” (proiect de voluntariat) „1 Decembrie – Sărbătoarea tuturor românilor”; Concursul „Magia sărbătorilor de iarnă”;„Iată, vin colindătorii!”; „Mihai Eminescu – Luceafărul literaturii și culturii românești”; „Hora Unirii – 24 ianuarie”. Ne pregătim pentru Simpozionul – Concurs interjudețean „Apa, esența vieții”, ediția a V-a, inclus în CAERI care se va desfășura în 30 martie 2023 și Concursul interjudețean de creație literară și artistico-plastică „Copilăria, o lume a viselor”, ediția a VI-a, ce se va desfășura în iunie 2023 fiind inclus și acesta în CAERI. Majoretele școlii au deschis turneul caritabil organizat de Asociația Sportivă Grumăzești și Primăria Grumăzești. Ne dorim să avem rezultate la fel de impresionante cum au fost cele anterioare. Până în prezent, menționez că s-au calificat 7 elevi la etapa județeană a Concursului Judeţean „Matematica pe placul tuturor”, Clasa a IV-a / Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” pentru clasele a V-a – a VIII-a, etapa județeană (2 elevi de clasa a IV-a și 5 elevi la gimnaziu). Acești elevi sunt coordonați de înv. Resmeriță Dorina, respectiv prof. Ignat Maria și prof. Vadana Diana-Iuliana. La Olimpiada de Limba română, la etapa județeană s-au calificat 4 elevi de gimnaziu (2 elevi de clasa a VII-a și 2 elevi de clasa a VIII-a) sub îndrumarea celor două profesoare, Alucăi Elena și Matasă Mariana. S-au calificat la Olimpiada de istorie, la etapa județeană, 2 eleve sub îndrumarea prof. Popa Valentina. Perioada concursurilor și a olimpiadelor școlare este în plină desfășurare. Mai avem elevi participanți, la etapa județeană, la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” și Olimpiada pentru elevii din mediul rural „Universul cunoașterii prin lectură”, îndrumați de prof. din Catedra de Limba și literatura română. Este un efort susținut de perseverența și dăruirea profesorilor în pregătirea elevilor. Am fost și sunt alături de elevi, profesori și îi susțin cu tot ce este nevoie pentru buna desfășurare a acestor concursuri.
În data de 4 martie a.c., Școala Grumăzești a fost Centru de Concurs unde s-a desfășurat etapa județeană a Concursului Judeţean „Matematica pe placul tuturor”, Clasa a IV-a / Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” pentru clasele a V-a – a VIII-a. Au participat 65 de elevi și 26 de cadre didactice. Mulțumesc, pe această cale, Inspectoratului Școlar Județean Neamț, în special, dnei. Inspector școlar pentru învățământul primar, prof. înv. primar Ana Socea și dnei. Inspector școlar de specialitate, prof. Elena Morariu pentru încrederea acordată prin desemnarea școlii noastre centru de concurs. Toate aceste activități au fost realizate cu suflet de elevii și profesorii școlii noastre, iar succesul acestora s-a datorat și îmbunătățirilor resurselor materiale din ultima perioadă. În acest scurt timp, de când sunt managerul școlii, un an și două luni, m-am străduit să fiu atentă la cerințele și nevoile elevilor, părinților și ale cadrelor didactice. În luna aprilie a anului 2022, am asfaltat curtea școlii fiind atât de necesară această acțiune și am asigurat material lemnos de calitate și suficient pentru anul școlar următor. Recent, am instalat tăietori de zăpadă pe întreg acoperișul școlii fiind o măsură de protecție pentru elevii noștri, împiedicând căderile masive de zăpadă. Am achiziționat mijloace de învățare conform analizei de nevoi și la sugestia cadrelor didactice: hărți, materiale didactice pentru nivelul preșcolar și primar, videoproiectoare pentru toate sălile de clasă, inclusiv la grădiniță, flip-charturi, xerox cancelarie (la care nu se găsise o soluție de ani de zile), xerox grădiniță, 2 table interactive, 10 table magnetice, boxă portabilă cu microfon wireless, rolete CDI, panou de prezentare a școlii (viziune, misiune, foto cu activități reprezentative), bradul școlii (pe care l-au înfrumusețat copiii cu decorațiuni realizate de ei), mobilier adecvat pentru grădiniță. Aceste dotări au fost atât de necesare la realizarea activităților didactice desfășurate în cadrul Cercului pedagogic, la nivelul primar, desfășurat la școala noastră.
Avem în continuare o colaborare foarte bună cu Primăria și Consiliul Local Grumăzești care ne sprijină în toate acțiunile pentru dezvoltarea școlilor din comună. Am solicitat asigurarea transportului elevilor care nu puteau fi transportați cu microbuzul școlar și, în acest sens, au cumpărat un microbuz nou marca Mercedes-Benz cu 22 de locuri pentru a rezolva această situație și pentru a le asigura cele mai bune condiții. Adresăm mulțumiri Primăriei Grumăzești, domnului Primar, Matasă Constantin care a răspuns afirmativ la solicitarea școlii de a depune un proiect în vederea finanțării nerambursabile pentru sprijinirea intervențiilor din cadrul proiectului „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR ȘI A UNITĂȚILOR CONEXE” Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul VI. Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație. Ne propunem dotarea unui laborator de informatică cu echipamente digitale, echipamente TIC pentru 11 săli de clasă, dotarea cu mobilier pentru 3 săli de clasă, dotarea cu mobilier specific pentru două săli de grădiniță în vederea organizării activității cu program prelungit, dotarea cu mobilier specific, materiale didactice și echipamente digitale pentru un laborator de științe, dotarea sălii de sport cu echipamente și materiale didactice. Îmi propun să modernizez terenul sportiv al școlii cu covor sintetic. Sunt de părere că dotarea sălilor de clasă din școala noastră va fi, pentru beneficiarii direcţi, un important stimulent în vederea motivării şi dezvoltării interesului pentru participarea la activitățile școlii și îmi doresc ca acest proiect să demareze cât mai repede.
În tot demersul nostru, de la bun început am fost sprijiniți de echipa Inspectoratului Școlar Județean Neamț care ne-a dat avizul favorabil pentru solicitarea finanțării nerambursabile. Mulțumim dnei. Inspector Școlar General, prof. Florentina Luca-Moise și echipei manageriale a ISJ-lui pentru promptitudine, sprijin și consiliere. Școala Grumăzești are și dezvoltă o relație eficientă de comunicare cu departamentele din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț și cu toți inspectorii de specialitate. Împreună am demonstrat că avem posibilitatea de a transforma şcoala, sălile de clasă, spațiul de învățare pentru ca acestea să devină medii propice desfășurării activităților didactice, cu toții devenind agenți ai schimbării.
Cu ocazia venirii primăverii și a zilei de 8 Martie când sărbătorim sensibilitatea și gingășia feminină, le doresc purtătoarelor de frumos o adiere caldă de fericire, raze de iubire și prețuire din partea celor dragi!
Cu considerație,
Director Prof. Mariana Matasă