Un agent de poliție nemțean a fost găsit vinovat de fapte de corupție, iar Tribunalul Neamț a aplicat o pedeapsă de peste 7 ani de închisoare. Oricine se poate întreba, pe bună dreptate, ce a putut face omul legii pentru a merita o pedeapsă atât de mare. Chiar dacă pare șocant la prima vedere, dar și disproporționat în raport cu acuzele, trebuie spus că instanța de judecată a pedepsit patru fapte, din care două de abuz în serviciu și alte două de luare de mită. Cele patru sancțiuni dispuse au fost contopite și a rezultat o condamnare de 7 ani, o lună și 10 zile de închisoare, cu executare. Titularul sancțiunii este fostul șef al Postului de Poliție Bodești, agentul de poliție Lungu Valentin Viorel. Acesta a contestat hotărârea la Curtea de Apel Bacău, iar instanța se va pronunța în a doua jumătate a lunii viitoare când se va stabili dacă decizia Tribunalului Neamț este dreaptă sau nu. Indiferent de hotărâre, aceasta va fi definitivă.
Procurorii au făcut o listă mai mare de infracțiuni
Chiar dacă polițistul Lungu a fost condamnat pentru patru fapte, el a fost trimis în judecată de procurori pentru un total de 7: două de abuz în serviciu, două de trafic de influență și trei infracțiuni de luare de mită. Pe parcursul procesului completul de judecată a apreciat că nu sunt probe care să susțină traficul de influență și o faptă de luare de mită, astfel că au dispus exonerarea de răspundere penală pentru acestea.
Frăția de la Bodești
Faptele relevă că în “parohia“ lui Lungu de la Bodești era un fel de frăție între mai multe personaje, iar unii călcau pe lângă litera legii cu binecuvântarea omului legii. Totul a funcționat ani de zile, din 2015 până în 2019, dar abuzurile polițistului au întrecut limita, frăția nu a mai funcționat, iar șeful de post a fost reclamat. La simultan cu Lungu, a “căzut“ și un inginer de la ocolul silvic din localitate, acesta fiind acuzat de fals în declarații. La judecată, acesta a recunoscut acuzele, a mers pe procedura simplificată, și a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare. În ce-l privește pe polițist, acesta nu a recunoscut și procesul a continuat cu administrări de probe și audieri de martori.
Achitat pentru trafic de influență și o faptă de luare de mită
Una din acuzele de trafic de influență, se arată în decizia Tribunalului Neamț, ar fi avut loc în august 2018 când Lungu i-a pretins unei persoane 2.000 de euro, sumă care urma să fie împărţită şi remisă mai departe unui procuror şi unui polițist. Agentul Lungu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra celor doi, pentru a-i determina să efectueze demersuri în vederea obţinerii unei soluţii de clasare într-un dosar penal pentru infracțiuni rutiere. A doua faptă ar fi avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2018, când a pretins suma de 2.000 euro şi a primit 9.000 lei, în două tranşe egale, pretinzând că are influenţă pe lângă organe de poliţie şi pe lângă o grefieră, pentru a întocmi în fals acte într-un dosar penal pentru obţinerea unei soluţii de clasare.
”A interpreta convorbirile purtate de inculpat în sensul dorit de ####### în actul de sesizare înseamnă a forţa înţelesul acestor convorbiri, deşi nu există o «promisiune» din partea inculpatului. (…) instanţa reţine că cele două acte materiale ale infracţiunii de trafic de influenţă pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu există, urmând a se dispune achitarea inculpatului în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală pentru săvârşirea acestei infracţiuni, în formă continuată”, au stabilit judecătorii.
Aceeași soluție de exonerare de răspundere penală a fost aplicată pentru o faptă de luare de mită. Procurorii au acuzat că polițistul ar fi primit pe 10 septembrie 2019 suma de 500 de lei de la un bărbat pentru a administra în mod părtinitor probe și a tergiversa cercetările în alt dosar. Totuși, din probele administrate în cauză, judecătorii au concluzionat că nu se poate stabili cu certitudine predarea banilor către polițist așa cum s-a reținut în actul de inculpare, astfel că au decis achitarea pe motiv că fapta nu există.
Mita: un scaun directorial și 500 de lei
Una din faptele de luare de mită pentru care s-a dispus condamnarea constă în aceea că polițistul a primit, la cerere, un scaun ergonomic pentru a închide ochii la o infracțiune rutieră. Totul s-a întâmplat în iulie 2018, când a primit scaunul directorial ce valora 369,99 lei. În fața judecătorilor, șoferul a susținut că a fost oprit în trafic în perioada în care avea suspendat dreptul de a conduce, nu a fost sancționat de Lungu, iar în semn de mulțumire i-a dăruit scaunul ce fusese achiziționat online. La audieri, polițistul nu a recunoscut oprirea în trafic a șoferului, iar despre scaunul directorial a susținut că l-a cumpărat de la conducătorul auto cu 250 de lei. Probatoriul a demonstrat contrariul.
O altă faptă a fost pe 16 iulie 2019 când Lungu a primit de la un sătean 500 de lei pentru a propune o soluție de clasare într-un dosar penal pentru infracțiuni silvice. În concret, delictul silvic a avut loc pe 9 iulie 2018, fiind anunțat prin 112 că din pădurea din satul Oșlobeni, comuna Bodești, a fost sustras lemn. Sesizarea a ajuns la colegii lui Lungu pentru că acesta nu era de serviciu, dar a fost solicitat de colegi pentru a le pune la dispoziție formularele tipizate și a-i ajuta la investigații. A fost înregistrat dosar penal la parchet, iar pe 10 iulie a fost repartizat, spre soluționare chiar polițistului Lungu. Pe 16 iulie 2019, polițistul s-a întâlnit întâmplător cu cel cercetat, l-a anunțat că pentru moment nu este suspect, dar va lua o decizia după ce probele vor fi adunate. În aceste condiții, bărbatul i-a dat lui Lungu 500 de lei pentru a propune o soluție de clasare. Trebuie spus că la momentul în care a început ancheta pentru fapte de corupție împotriva lui Lungu, dosarul de furt de lemn era pe biroul său și ”de la data repartizării și până la momentul ridicării și xerocopierii inculpatul (…) nu a efectuat nici un act de urmărire penală în dosar”, spun judecătorii. Din conversațiile dintre cel cu dosarul și polițist, din 6 august 2019 și 10 septembrie 2019, rezultă că omul legii și-a asumat faptul că a primit de la cel cercetat suma de 500 de lei.
Referitor la cele două fapte de abuz în serviciu, judecătorii au apreciat că una ar fi avut loc în perioada mai-septembrie 2019 când Lungu, în calitate de agent de poliție judiciară în cadrul Postului de Poliție Bodești, prin încălcarea dispozițiilor legale, nu s-a sesizat din oficiu pentru o infracțiune de fals în declarații, prin declararea necorespunzătoare a împrejurărilor în care a avut loc un eveniment rutier. În alt caz, timp de trei ani polițistul ar fi închis ochii și nu a constatat faptul că un sătean circula cu mașina, deși nu avea permis de conducere. Șoferului de ocazie îi fusese reținut permisul de conducere pe 17 octombrie 2015, iar ulterior documentul i-a fost anulat la jumătatea lunii februarie a anului 2018. Procurorii au arătat că pentru toate acestea, la începutul anului 2018 polițistul ar fi împrumutat de la cel în culpă 10.000 de lei și nu a mai restituit banii. Dar, judecătorii au apreciat că acest fapt nu se coroborează cu restul probatoriului, astfel că au reținut doar abuzul în serviciu pentru că nu l-a sancționat pe șoferul de ocazie.
Pentru două fapte de abuz în serviciu instanța a aplicat două pedepse de câte 2 ani și 8 luni de închisoare, iar pentru fiecare din cele două fapte de luare de mită s-a aplicat câte o pedeapsă de 4 ani de închisoare.
”Contopeşte pedepsele de 4 ani, 4 ani, 2 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare la care a fost condamnat inculpatul (…) prin prezenta hotărâre, urmând a fi aplicată pentru inculpat pedeapsa cea mai grea, de 4 ani, la care se adaugă un spor de 3 ani, o lună şi 10 zile, calculat potrivit art. 39 alin. 1 lit. b) Cod penal, pedeapsă rezultantă: 7 ani, o lună şi 10 zile”, conform Tribunalului Neamț.
La final, o precizare importantă: scaunul directorial și suma de 500 de lei, șpaga dovedită, au fost confiscate. Restul…
Gabi SOFRONIA