Cu o insistenţă greu de explicat, principalele fluxuri de ştiri ne-au bombardat câteva ore cu o veste despre Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei pentru o perioadă cu totul nesemnificativă (3 martie – 17 decembrie 2014), ulterior președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie. Nicolescu a fost invitat să facă parte din Consiliul unui think-tank numit European Council for Foreign Relations (ECFR) – Consiliul European pentru Relaţii Externe. Cu trei zile mai devreme, trecea aproape neobservată invitaţia similară adresată ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Teleormăneanul Răzvan Nicolescu e foarte mândru de invitaţia primită, drept pentru care a scris pe Facebook următoarele, în cel mai pur neolimbaj lemnos:
„Am acceptat cu plăcere şi onoare invitația Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) de a reprezenta România ca membru în această prestigioasă organizație pan-europeană. Le-am comunicat celor trei coordonatori ai organizației (Carl Bildt, fost prim-ministru al Suediei, Norbert Rottgen, membru al Parlamentului Germaniei şi Lykke Friis, fost ministru danez al energiei şi climei) dorința mea de a contribui la succesul organizației, a proiectului Uniunii Europene pe care aceasta îl susţine şi de a împărtăși viziunea românească despre perspectivele şi provocările globale actuale.
ECFR reprezintă una dintre cele mai eficiente organizații globale, preocupată de înțelegerea și aprofundarea evoluțiilor sistemului de relații internaționale şi a provocărilor sale.”
Fostul ministru, absolvent de Energetică la Politehnica bucureşteană, are un CV impresionant, care întrece rezumatul oficial disponibil pe site-ul OMV Petrom SA, unde exercită un mandat de membru independent în Consiliul de Supraveghere începând cu 28 aprilie 2021. Este coleg „de suferinţă” foarte-foarte bine remunerată cu tăcutul pietrean Marius Ştefan de la Autonom. Semnalam prezenţa celui din urmă într-un articol publicat pe mesagerulneamt.ro în februarie 2022.
În articol punctam două omisiuni… stăruitoare din prezentările de care beneficia Nicolescu în diverse ocazii. Mai întâi, se trecea sub tăcere că, de la 30 de ani, în perioada 2008-2014, a lucrat ca Director Reglementare şi Afaceri Publice la OMV Petrom, anterior „plantării” ca ministru. Apoi, pentru poziţia actuală de supraveghetor, dincolo de titulatura de „membru independent”, aflasem de la HotNews (vezi aici) că propunerea venea din partea statului român, prin Ministerul Energiei.
Cine sunt şi cu ce ocupă reprezentanţii statului român (minoritar) în asemenea consilii, în companiile strategice, întreba foarte tăios şi argumentat, de exemplu, profesorul Iulian Iancu, într-un interviu de colecţie (vezi aici), publicat de Mesagerul de Neamţ în septembrie 2021. Titlul interviului este perfect valabil în continuare: Criza din Energie sau Statul român împotriva românilor. Despre aceste „fantome” a vorbit recent şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Întreaga prezentare, în ediţia print a săptămânalului nostru de joi, 6 aprilie.
În privinţa ministrului Aurescu e pierdere de timp să mai întrebăm pe cine reprezintă, odată ce e dovedit cu vârf şi îndesat pe cine NU reprezintă. Însă, strict în speţa fostului ministru, cu ale sale conexiuni cu OMV Petrom, e de urmărit dacă întrebarea din titlu va face pui, măcar din greşeală. Mai ales că nu ni s-a explicat cine finanţează corpul de experţi ECFR.
Viorel COSMA