Interviu cu primarul Adrian CIOBANU
În peisajul economic al județului Neamț comuna Cordun are o dezvoltare specifică, datorită faptului că este situată în imediata vecinătate a municipiului Roman, care se bucură de condiții care permit o dezvoltare accelerată. Bugetul localității pleacă de la taxele și impozitele locale – numărul investitorilor crescând anual, deci și banii încasați la buget – şi se completează prin atragerea de fonduri guvernamentale și europene. Totul, într-un sistem unitar cu o singură direcție – dezvoltarea și modernizarea localității. Primarul Adrian Ciobanu nu a ascuns niciodată că are două priorități, să atragă fonduri pentru dezvoltarea paletei de servicii publice și să creeze cadrul propice pentru dezvoltarea investițiilor private.
– Domnule primar, comuna Cordun a primit primul proiect de finanțare din Programul „Anghel Saligny” din județul Neamț.
Așa este, am semnat contractul de finanțare în octombrie 2022, iar între timp am făcut proiectarea. La ora actuală, am obținut avizele de autorizare, proiectul tehnic este pe masa mea de lucru, iar în scurt timp vom scoate la licitație întreaga lucrare. Sperăm ca, în câteva luni, funcție de complexitatea procedurii și de participanții care or să se înscrie la această procedură, să terminăm procedura de achiziție și să dăm drumul la lucrări. În acest fel, vom finaliza un proiect important, pentru două așezări mari ale comunei noastre. Sper ca în primăvara anului viitor, cel târziu, rețelele de apă și de canalizare să fie gata. Vreau ca aceste utilități, vitale pentru dezvoltarea comunei, să fie finalizate și pentru satele Simionești și Cordun.
– Proiectul respectiv este singurul în acest domeniu?
Nu. În cursul anului trecut, am mai lucrat la două investiții, una de apă la Pildești, alta de canalizare la nivelul satului Cordun. Pentru mine, acestea au fost tot timpul obiective de investiții importante, dar finanțate și din bugetul local, tocmai din dorința de a se finaliza în totalitate rețelele de apă și canalizare în toată comuna. În cursul anului trecut, am depus, prin PNRR, solicitare de finanțare pentru demararea unui alt proiect de investii pentru apă și canalizare pentru satul Simionești. Astăzi suntem în curs de a trimite câteva clarificări la Ministerul Fondurilor Europene pentru acel obiectiv de investiții, dar sperăm să obținem finanțarea și pentru satul Simionești, pentru rețeaua de canalizare, astfel încât, în doi ani să terminăm întreaga comunitatea cu cele două investiții, alimentare cu apă și canalizare. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă că m-am apucat de lucru în 2018 la cele două sisteme, iar dacă vom reuși să le terminăm în perioada 2025-2026, ar fi excelent. Important este că în șapte-opt ani am realizat cele două mari investiții pentru întreaga comună. Recunosc, au fost șapte ani de muncă și activitate intensă. Sperăm ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să terminăm și pentru Simionești, și, așa cum am spus anterior, în prezent, lucrăm la anumite clarificări pe care trebuie să le trimitem la Ministerul Fondurilor Europene. Documentele trebuie trimise în cinci zile lucrătoare. Vreau să fie două capitole încheiate pentru comuna Cordun, pentru că nu este confortabil acum, la ora actuală, în secolul XXI, să vorbim de lucruri elementare pentru o comunitate. Aceste servicii publice trebuiau rezolvate cu mult înainte, dar datorită dezinteresului general am ajuns în postura de a discuta aceste lucruri importante astăzi, când trebuia să discutăm despre alte obiective la nivelul comunităților noastre.
Modernizarea axului rutier central
– Cât despre drumurile comunale?
Și în acest domeniu am lucrat în ultima perioadă. La ora actuală avem în plan un obiectiv de investiții care deja este licitat. Mă refer la modernizarea drumului de la Roman până în centrul satului Pildești. Va fi o modernizare a tot ceea ce însemnă centrul de comună. Toate aceste zone vor fi modernizate din nou, doar că lucrările se vor efectua etapizat, funcție de etapizarea altor obiective de investiții, în sensul în care, logic și normal, este să treci mai întâi cu apa și canalizarea și abia după să vii și să modernizezi drumurile. Chiar dacă suntem în zona centrală, și chiar dacă se fac subtraversările la apă și canal, aceste lucrări sunt făcute dirijat, le protejăm metalic, cu toate că pot apărea probleme. De aceea, vreau să modernizăm aceste drumuri după ce vom termina celelalte obiective de investiții. Evident, covorul asfaltic va fi lățit cu vreo doi-trei metri. Oricum, va ieși ceva foarte frumos, iar în toamna și primăvara anului viitor vom începe lucrările din satul Cordun până la intrarea în Simionești. Apoi, funcție de cum vom finaliza lucrările de apă și canal la Simionești, vom continua lucrările și în zonele centrale din acest sat. La fel și la Pildești. Această modernizare este un lucru foarte important pentru comunitate. Și chiar dacă arată bine la ora actuală satele în zonele centrale, preconizez că vor arăta și mai bine. Cum spuneam, zonele centrale vor fi supralărgite, astfel încât, din punctul meu de vedere, totul trebuie să se prezinte foarte bine și să fie în avantajul tuturor participanților la traficul rutier.
Bazele sportive, obiective foarte importante
– Ce se realizează la Școala Gimnazială Pildești?
Acolo este în construcție o sală de sport, începută în august 2022. Este o lucrare complexă și care vizează construirea unei săli, dar și a unui teren de sport, precum și amenajarea curții. Vor fi parcări pentru biciclete, alei pietonale, spații verzi și multe altele. Vrem să avem condiții decente pentru copiii care învață în acest sat. Am în plan construirea a două săli de sport, iar în acest moment putem spune că deja am construit una. Mai avem solicitări la Compania Națională de Investiții, pentru a mai construi una. De ce nu, am avut promisiunea unui investitor de pe raza comunei, cum că va face o sponsorizare cu încă o sală de sport. Preconizez că în maximum doi ani, vom mai avea o sală de sport în comună, inclusiv la nivelul școlii din satul Cordun.
– Baza sportivă este o investiție în sănătatea comunității.
Așa este. Dorim ca toți copiii să aibă posibilitatea de a practica mișcarea. Consider că sportul este una dintre disciplinele cele mai importante din programa școlară. Este o zicală, una mai bătrânească, dar completată de mine: ”Poți să faci în viață orice dacă ești sănătos, dar poți fi sănătos doar în cazul în care faci sport și mișcare”. Cu toții trebuie să înțelegem că fiecare sală și teren de sport nu fac altceva decât să anuleze o farmacie din interiorul unei comunități. Avem foarte multe farmacii și prea puține baze sportive la nivelul întregii societăți. Nu discutăm doar de comunitatea Cordun, ci de întreaga societate. Practicăm prea puțin sport, iar copiii nu au fost încurajați pentru a practica sportul. Este o problemă la nivelul întregii societății, pe care clasa politică, administrațiile publice locale trebuie să o trateze cu maximă seriozitate. Este clar că nu sunt suficiente finanțări pentru a acoperi aceste obiective. Dar dacă ar exista un interes mai mare, alta ar fi situația. Cred că s-ar putea ca la nivelul fiecărei școli să existe o sală de sport, un teren de sport, bine pregătite, bine amenajate și dotate. Astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a face cât mai multă. Pentru viitorul comunităților noastre, este important să avem copii educați și sănătoși. Dacă dorim să avem un viitor mai bun și prosper, sănătatea și educația copiilor trebuie puse pe primul plan.
La orizont, Centru medical modern
– Nu cu multă vreme în urmă aminteați că veți muta primăria în altă construcție.
Nu am găsit soluții în ultimii ani pentru finalizarea acelui obiectiv de investiții început în zona centrală a satului Cordun cu ceva ani înainte de a ajunge primar. Despre acest obiectiv neterminat, am discutat cu mai mulți colegi din Consiliul Local. Am solicitat finanțări și pentru această construcție, am demarat procedura pentru o nouă documentație de intervenție asupra acelei clădiri. Între timp am efectuat-o, iar acum urmează să căutăm soluții pentru finanțare. Am solicitat inclusiv prin Compania Națională de Investiții fonduri pentru așa ceva. Noi sperăm să obținem finanțare pentru acest obiectiv, astfel încât să-l terminăm în viitorii ani. Dorim să transformăm clădirea respectivă într-un centru administrativ multifuncțional, în care să avem primăria, căminul cultural, biblioteca din comună, astfel încât să ai la un loc toate obiectivele de interes local. Mai bine spus, într-o clădire trebuie să ai de toate, inclusiv un muzeu cochet, în care să adunăm obiecte ale comunității noastre, pentru păstrarea valorilor și a identității locale.
– Credeți că într-un viitor apropiat veți avea în comună și un centru medical modern?
Nu vom avea un dispensar, ci vom reloca actuala primărie în clădirea aflată în construcție, iar sediul va fi transformat într-un centru medical, care să vină în ajutorul nevoilor din comunitate. Și la nivelul primăriei va fi o structură complexă, dar și la nivelul primăriei actuale, pe care o vom pune la dispoziția comunității cu funcționalitate medicală.
”Locurile de muncă aduc beneficii la bugetul local”
– A apărut ideea înființării unor centre medicale, cu specialiști de renume, fără a afecta activitatea medicilor de familie.
Este puțin complicat traseul medicilor din centrele universitare, pentru că la ora actuală sunt foarte puțini și foarte solicitați. Cu greu se pot găsi medici disponibili pentru a veni la 100 km față de un centru universitar.
– Din punct de vedere economic, pe ce treaptă ar fi comuna Cordun în acest moment?
Nu pot să evaluez treapta pe care suntem, însă unul dintre obiectivele mele principale a fost să sprijin foarte mult mediul privat. Din punctul meu de vedere, este pilonul principal de dezvoltare a societății. Crearea de locuri de muncă aici, la Cordun, a punerii în valoare a brațelor de muncă din comună, este un factor foarte important. Spun acest lucru, pentru că tot timpul ne plângem de scăderea demografică. Cred că mai avem tineri la ora actuală, că încă se mai nasc copii români în țară, deși cei mai mulți se nasc în Europa, pentru că majoritatea tinerilor sunt plecați acolo. De aceea, în calitatea mea de primar, mi-am propus să am câte o investiție mare în lucru în fiecare an. Este un aspect benefic pentru bugetul local și administrația publică. Sunt importante fondurile europene, cele guvernamentale, dar consider că ambele fonduri, pe diferite axe de finanțare, sunt ca un starter pentru motor. Ele asigură doar pornirea sistemului, iar funcționarea acestuia se face cu resurse locale. Esența dezvoltării unei comunități sunt sursele de finanțare locală, respectiv, unitățile economice. Este vorba de privații care asigură locuri de muncă și care aduc beneficii per total în comunitate și în alte direcții. Atât pentru populația locală, cât și pentru funcționarea statului la scară macro. (Rep.)