Alegerea unui laptop îți poate da dureri de cap, mai ales dacă nu ești o persoană prea tehnică. Nici măcar nu este imposibil de înțeles, cu atât de multe modele pe care le ai de studiat. Dacă pentru tine Asus Vivobook și Asus Zenbook înseamnă același lucru, atunci articolul ăsta e pentru tine.
Să fie memoria, autonomia, performanța? Care sunt aspectele de care trebuie neapărat să ții cont înainte de a achiziționa un laptop?
Deslușim împreună misterul, pas cu pas.
Înainte de toate, gândește-te pentru ce îl vei folosi: dacă ai nevoi de bază, cum ar fi redactarea documentelor, vizionarea filmelor, crearea de prezentări, navigarea pe internet etc., atunci Asus Vivobook poate fi alegerea potrivită pentru tine. Dacă, în schimb, vrei să editezi video și foto, activezi în graphic design sau ești gamer, Zenbook este mai recomandat. Iată că am deslușit repede și misterul de la început.
Acum, că am stabilit că nevoia de întrebuințare este primul pas de la care te sfătuim să pornești, să trecem în revistă și celelalte criterii de care e bine să ții cont pentru a face o alegere informată și fericită.
- Performanța
Și bugetul cântărește considerabil în luarea deciziei, dar gândește pe termen lung: chiar dacă plătești poate cu câteva sute de lei în plus, în timp reprezintă o investiție și nu vei fi nevoit să schimbi laptopul atât de des. Ține cont, deci, de performanța viitorului tău laptop, adică de puterea procesorului. Asus Vivobook, de exemplu, de care pomeneam anterior, deși nu este un laptop foarte puternic, are un procesor bun, i3, perfect pentru activitățile comune și chiar pentru unele jocuri care nu îl solicită prea mult.
- Autonomia
Știi cât de frustrant e să te lase bateria când ți-e lumea mai dragă. Tocmai de aceea este indicat să te uiți și la specificațiile care se referă la asta. Alte detalii, care ajută la păstrarea autonomiei sunt: tehnologiile de răcire folosite de brand-uri, ventilatoarele mai subțiri și conductele duble care transportă căldura pentru că toate acestea cresc durata de viață a bateriei.
- Memoria
De regulă, laptopurile folosite pentru activitățile de bază, cum ar fi Asus Vivobook, sunt prevăzute cu memorie de 4GB, iar cele care fac operațiuni complexe, cum ar fi editarea și gaming-ul, cu 8, 16, 32 sau 64 GB RAM. Experții recomandă că o memorie între 16 și 32 GB, pentru activități complexe.
- Ecranul
La fel cum spuneam și la început, în funcție de ce îți propui să operezi pe laptop, trebuie să alegi și mărimea ecranului. Dacă ești nevoit să îl iei cu tine la birou sau când călătorești, cea mai bună alegere este uun ecran care are între 13 și 14 inchi, Spre exemplu, Asus Vivobook are un ecran de 14 inchi. Există, însă, și ecrane mai mici, de 11 sau 12 inchi, dar și ecrane de 17 și 18 inchi, care sunt preferatele celor care lucrează în graphic design și editare foto și video.
- Sistemul de operare
Cea mai înțeleaptă decizie în ceea ce privește acest criteriu este să optezi pentru sistemul de operare pe care îl cunoști și în care ești obișnuit să lucrezi. Schimbarea de sistem de operare s-ar putea să te deruteze pentru că scurtăturile și meniurile diferă. Însă dacă nu ți se pare complicat și vrei să experimentezi și altceva, poți încerca, până la urmă asta ține doar de preferințele tale.
- Brandul
Poate că nu pui mare preț pe brand pentru că te gândești că majoritatea producătorilor colaborează, până la urmă, cu aceiași producători de componente. Și ai dreptate, însă ce le diferențiază sunt: designul, modul în care aleg să asambleze piesele, modul în care se face răcirea, felul în care sunt poziționate ventilatoarele și altele. Poate nu ți se par demn de luat în seamă, dar aceste aspecte fac diferența de preț, dar îți fac și viața mai ușoară sau mai grea, după caz, atunci când necesită reparații. Te sfătuim să alegi branduri de încredere și fiabile.
Iată, deci, principalele aspecte de care să ții cont atunci când vrei să îți cumperi un laptop nou.