Începând cu luna ianuarie Spitalul Târgu Neamț are un nou medic, în persoana neurologului Bogdan Constantin Monac. Din 15 februarie a fost înființat și deschis oficial și Cabinetul de Neurologie în cadrul Ambulatorului de specialitate, la etajul I al clădirii. Absolvent al Universitatății de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași, Facultatea de Medicină și cu rezidențiatul de Neurologie făcut la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași, dr. Bogdan Monac a devenit în scurt timp un medic căutat și apreciat de pacienți.
– De ce ați ales medicina și nu alta profesie? Și de ce aceasta specialitate?
Medicina este o știință foarte vastă, ce se află într-o continuă dezvoltare și necesită cercetare cvasi permanentă. Ea reprezintă știința diagnosticului, tratării și prevenției diferitelor tipuri de afecțiuni. Am ales medicina, deoarece am fost fascinat de complexitatea corpului uman, fiind un organism ce tinde spre perfecțiune într-o stare bună de funcționare, în care toate procesele fiziologice sau fiziopatologice au o explicație logică. Din perioada gimnaziului am fost atras de științele exacte (matematică și fizică), dar ulterior am descoperit că biologia (în speță anatomia corpului uman), respectiv medicina au la bază mecanisme foarte bine puse la punct, dar care uneori necesită o integrare și o corelare mai amplă. Acesta a și fost motivul pentru care am ales medicina și nu altă profesie, din ideea de a fi într-o continuă dezvoltare, tendința de a căuta permanent o explicație logică și de a găsi o soluție optimă într-un context vast, ținând cont de limitele medicinei, ale sistemului medical și mai ales de pacient. Am optat pentru Neurologie deoarece este una dintre cele mai complexe specialități medicale, sistemul nervos fiind la baza funcționării întregului organism. Acest fapt determină nevoia de studiere și cercetare continuă, în vederea stabiliri etiologiei (cauzei), respectiv tratamentului afecțiunilor cu care ne întâlnim.
– Când v-ați dat seama că vă place medicina? Aveți rude medici în familie ?
Pe parcursul școlii generale, respectiv al liceului am fost nevoit să apelez la sistemul medical, în contextul unor probleme de sănătate personale sau ale unor rude apropiate, unele minore, altele mai deosebite, care au necesitat spitalizări mai mult sau mai puțin îndelungate. Fiind o fire mai curioasă, am aflat informații sau chiar și detalii care m-au ajutat să îmi fac o idee cu ce se „ocupă” medicina. Totodată, în acele momente m-am confruntat cu situații și persoane care au dat dovadă de empatie și solidaritate, dar și persoane care poate m-au lăsat cu un sentiment neplăcut, sau poate chiar cu un semn de întrebare, lucruri ce m-au motivat îndeajuns încât să îmi doresc să aduc o schimbare în bine. În familia mea nu au fost medici, dar nu am simțit niciun moment că acest lucru m-ar dezavantaja. Dimpotrivă, consider că am avut parte de o educație adecvată, susținere nemărginită indiferent de situație, îndrumare permanentă, toate acestea provenind din partea familiei. Aceste lucruri m-au ajutat și m-au motivat și mai mult să țintesc și să reușesc atingerea anumitor obiective pe care mi le-am stabilit.
– Cum ați ajuns la Spitalul Târgu Neamț? Și ce v-a convins să profesați aici?
Fiind născut și crescut în acest orășel liniștit de munte, dar plecat pentru o perioadă relativ scurtă de timp într-un oraș mai agitat precum Iașiul, am observat ușor beneficiile unei vieți liniștite, în apropierea naturii și a numeroaselor obiective turistice, lucru ce m-a determinat să mă întorc „acasă”. Împreună cu soția, Dr. Monac Georgiana-Mihaela (medic gastroenterolog în cadrul Spitalului Târgu Neamț) am realizat că este un oraș în care putem profesa într-un mediu plăcut și în care putem îmbina armonios viața profesională – medicală cu cea privată – de familie. Totodată, pe parcursul anilor de facultate și rezidențiat, am urmărit evoluția pozitivă, rapidă a orașului și mai ales a Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie”, Târgu Neamț. Atât orașul, cât și Spitalul sunt într-o continuă dezvoltare, determinată de dorința persoanelor aflate în funcții de conducere de a îmbunătăți stilul de viață, accesul facil la servicii medicale și nu în ultimul rând la creșterea calității actului medical.
“Am fost plăcut surprins de entuziasmul cu care am fost primit, atât de către colectiv, cât și de către conducere”
– Care sunt patologiile cu care va confruntați cel mai des în neurologie? Și explicați pe înțelesul cititorilor în ce consta această specialitate.
Afecțiunile cu care ne confruntăm în cadrul Neurologiei sunt foarte vaste, pot varia de la o banală durere de cap (cefalee), vertij, până la afecțiuni invalidante foarte cunoscute și des întâlnite precum accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, demențe, polineuropatii sau mai puțin cunoscute precum scleroza laterală amiotrofică, scleroza multiplă, etc. Neurologia constă în diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic. Cronologic vorbind, plecăm de la o simplă discuție (anamneză) din care aflăm date cu privire la pacient, simptome și istoricul medical. Ulterior, pe baza unui examen neurologic obiectiv, încercăm să stabilim sediul leziunii (diagnostic topografic) și o supoziție de diagnostic pe baza căruia recomandăm un set de analize medicale sau investigații paraclinice (radiografie, Computer Tomograf, Imagistică prin Rezonanță Magnetică, examen electrodiagnostic, etc). În funcție de rezultatele obținute stabilim o conduită terapeutică, constând în recomandări privind stilul de viață și tratamentul medicamentos, cu o monitorizarea în dinamică în vederea tratării diverselor tipuri de afecțiuni.
– Cum ați fost primit de conducerea și colectivul de la spital? Și ce părere v-ați făcut despre spitalul.
Începând cu luna ianuarie a acestui an, am început activitatea în cadrul Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț, unde am fost plăcut surprins de entuziasmul cu care am fost primit, atât de către colectiv, cât și de către conducere, din prisma faptului că este o specialitate solicitată, poate chiar indispensabilă unui spital ce deservește un număr foarte mare de locuitori. Am beneficiat de susținere, receptivitate și flexibilitate din partea domnului Manager Dr. Patrașcu Alexandru și din partea personalului, în vederea amenajării și dotării cabinetului de Neurologie pentru demararea activității într-un timp util și în condiții adecvate, pentru a oferi confort viitorilor pacienți. Colectivul Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț este alcătuit din personal implicat, deschis la a rezolva diverse probleme de natură medicală, fără a fi împiedicați de faptul că ne aflăm într-un oraș mic, cu resurse medicale relativ limitate, într-un sistem de sănătate național nu tocmai perfect. Pe această cale doresc să mulțumesc întregii echipe a spitalului pentru susținere și implicare, cât și viitorilor pacienți pentru încrederea acordată, pe care îi asigur că vor fi întâmpinați cu profesionalism, cu un act medical de înaltă calitate și interes desăvârșit în găsirea celor mai optime soluții în tratarea diverselor afecțiuni medicale.
A consemnat Ciprian Traian STURZU