O mână spală pe alta și amândouă fața, spune o zicală care se potrivește de multe ori când vine vorba despre anumite hotărâri, pe bani, luate prin intermediul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Nu a trecut mult timp de când o comisie a hotărât că la Teatrul Tineretului s-au produs daune complete la instalația electrică a autobuzului instituției de la… trăznetul care a lovit Turnul lui Ștefan și, culmea, a fost luată în serios. Acum, tot o comisie, o fi aceeași?, a constatat că alunecări de teren apărute în februarie anul acesta în dealul din sud-vestul ansamblului mănăstiresc de la Pângărați afectează zidul de incintă, biserica veche și chiliile. Pentru conformitate, cităm din comunicatul postat de Adrian Niță, prefectul județului: „În urma ședinței de astăzi, 26 aprilie 2023, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost emisă o hotărâre în baza căreia s-a aprobat Programul pentru punerea în siguranţă a obiectivelor, refacerea zonelor afectate şi monitorizarea factorilor de risc natural, ca urmare a alunecărilor de teren din satul Pângărați – Mănăstirea Pângărați.
La începutul lunii februarie 2023 a avut loc activarea unei alunecări de teren pe versantul S-V al amplasamentului, alunecare de teren ce pune în pericol mai multe obiective din cadrul Ansamblului Mănăstirea Pângărați, monument istoric înregistrat în Lista Monumentelor Istorice cod: NT- II-a-10637 (zid de incintă de pe latura S-V, biserica Voievodală „Sf. M. Mc. Dimitrie“, corpuri chilii pe latura N-V și S-V).
Pentru evaluarea situației, prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie mixtă, pentru stabilirea unor măsuri operative, în vederea gestionării cât mai eficiente a situației de urgență generată de alunecările de teren care afectează proprietatea Mănăstirii Pângărați.”
Evident, după anunțarea unor măsuri de bun simț, care puteau fi luate chiar de cei din mănăstire (semnalizare, evacuarea chiliilor, interzicerea accesului etc.) vine și lucrul cel mai important: „Pentru punerea în siguranță a clădirilor și zidului de incintă se impune efectuarea în regim de urgență a demersurilor necesare în scopul realizării lucrărilor de consolidare stabilite prin expertiza tehnică executată“. Adică fonduri pentru lucrări, într-un obiectiv în care s-au cheltuit sume imense pentru ridicarea de clădiri noi.
Dincolo de comisii și comitete, adevărul este un pic altul. Despre modul în care a fost tratată moștenirea voievodului Lăpușneanu chiar de către fețele bisericești care o au în administrare, puteți găsi mai multe detalii aici.
Cât privește fisurile, Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură , este categorică: „Fisurile din zidul de incintă sunt de mai mulți ani, nu au apărut acum, cu alunecările de teren. Noi, Direcția pentru Cultură Neamț, am trimis nenumărate adrese starețului prin care sesizam că trebuie să se ia măsuri acolo, că nu poate fi lăsat așa un monument istoric. Acum, cu alunecările de teren, s-a găsit un bun prilej pentru a se da această hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență prin intermediul căreia se poate cere finanțare de la Compania Națională de Investiții. Pericolul există și a existat dintotdeauna și noi am sesizat că aceste lucruri trenează de prea mult timp, dar nu s-a făcut nimic. Zidul sigur că trebuie restaurat, iar biserica a fost deja restaurată, însă acolo există o problemă cu infiltrațiile apei care se pare că nu a fost rezolvată odată cu aceste lucrări. Trebuie făcută o nouă expertiză la biserică, ca să se vadă exact de unde apar acele infiltrații și cum pot fi rezolvate. Chiliile vechi, care sunt de fapt ruinele care datează de când s-a construit ansamblul mănăstiresc, nu mai pot fi decât conservate in situ, așa cum au fost și până acum”, ne-a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcției pentru Cultură Neamț.
Oare nu era mai corect, ca la spovedanie, dacă tot vrei să te împărtășești cu banii de la situații de urgență, să spui cum stă cu adevărat treaba, că a existat atenție doar pentru clădiriile noi, aducătoare de fală lumească și venituri, iar ceea ce înseamnă tradiție creștină, istorie, au fost lăsate în paragină în ideea că va veni o comisie ”de la stat” să constate ce trebuie pentru ca să primești fonduri?
Altfel, salutară intervenția pentru salvarea unor clădiri de patrimoniu, chiar dacă este clădită pe asemenea subtrefugii.
Valentin Bălănescu