La doar 13 ani şi jumătate, Alexandru Sabin, elev al Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Piatra Neamț, s-a calificat la Campionatele Mondiale de Junior II Latino, care vor avea loc la Vagos, în Portugalia, pe data de 28 octombrie. Alexandru are un palmares de invidiat după 7 ani de dans: reprezentarea României peste hotare, reuşind calificarea în două finale de German Open Championshiop în 2022, fiind singura pereche de dansatori sportivi din Moldova (Alexandru Marian Sabin și Alessandra Maria Dediu), câştigarea titlului de vicecampion naţional la categoria de vârstă 14-15 ani, secţiunea Latino.
Alexandru Sabin ne explică chiar el cum a ajuns să facă dans și ce a însemnat acest pas pentru el: “Era necesar să fac mișcare şi părinţii au ales dansul ca fiind cea mai bună soluție. Am dansat pentru prima oară la 7 ani. Primele mele premii au fost locul 16 și 17, ultimele și cele mai importante premii ale mele premii au fost locul 2-vicecampion naţional și locul 4 la Campionatul Național de Dans Sportiv 2023, deoarece cu acest loc 2 m-am calificat la Campionatul Mondial din Portugalia. Îmi aloc mult timp dansului sportiv, repet aproape zilnic pentru această pasiune. Eu aş dori când voi creşte să devin antrenor, arbitru sau chiar adjudecator la cele mai mari competiții din lume. Acest sport te învață să ai o disciplină impecabilă, o flexibilitate şi o viteză de reacție foarte bună dar și foarte mult respect faţă de tine şi faţă de ceilalţi, îți dă încredere în tine”.
Mama sa, Isabela Sabin ne povestește pe scurt cum a ajuns dansul în viața lui Alexandru: “În 2016, eu și soțul meu ne-am hotărât să le deschidem ambilor copii, Alexandru și Octavian cartea sporturilor. La acel moment ceea ce părea mai atractiv, era dansul sportiv. Aşadar, de două ori pe săptămână urcam scările la Mall-ul de la 1 Mai. Dar, după câteva săptămâni, totul a devenit o misiune imposibilă. Niciunul dintre cei doi fii zglobii nu mai dorea să descopere tainele dansului. Am schimbat macazul, iar Alex a încercat rând pe rând, artele marţiale, înotul, fotbalul, reuşind să urce în treptele valorice ale fiecărui sport. Dar, declicul a fost după o nuntă, unde am avut invitată o pereche de dansatori de dans sportiv. Acel moment a fost crucial, reprezentând butonul de start al titirezului. Doamna Laura Miron a fost cea care a văzut în Alex acel ceva, fapt pentru care îi mulțumesc. Un concurs la Bacău, la care Alex şi partenera sa de atunci au participat, m-au făcut să iau decizia care i-a marcat debutul efectiv în dansul sportiv. Astfel, anul 2017 a fost anul descoperirii unui viitor diamant care avea nevoie de a fi şlefuit de unul dintre cei mai buni maeştri din judeţul Neamţ, fost membru al lotului naţional, vicecampion european, Andrei Scrab. Şi aşa a început povestea meşterului care prelucrează zi de zi talentul ştrumfului neastâmpărat. Este o muncă extraordinară pentru Alexandru. A urcat pas cu pas în ierarhia dansului sportiv, antrenându-se zi de zi, sacrificându-şi vacanțele, week-end-urile şi zilele libere. Ce nu a sacrificat, a fost şi este şcoala. Chiar dacă ne-am întors noaptea de la competiţii, a doua zi Alex a fost prezent la ore. Alexandru este un copil harnic, perseverent, luptător dar, în acelaşi timp, sensibil, elegant, respectuos. Dăruirea cu care practică acest sport este demnă de toată lauda. Chiar dacă în evoluţia sa a avut partenere din Bulgaria, chiar dacă foarte mult timp s-a antrenat singur, chiar dacă a trebuit să învingă poate prejudecăți din partea unora, toate acestea au făcut să îşi construiască tăria de caracter şi l-au ambiţionat să muncească mai mult. Toate acestea au contribuit la obţinerea tuturor rezultatelor de până acum. Nu este deloc uşor să faci performanţă. În sport se spune că doar 10% este talent, restul, de 90% este muncă. Cu mulţumiri pentru profesionalism, implicare şi dăruire: Andrei Scrab, Alexandru Rusu, Catia Vanone, Alexandru Necula, Andreea Necula, Vlad Ene, Otilia Gologan şi toţi ceilalţi care au fost lângă noi”.
Ciprian Traian STURZU