Cel mai intens moment al ședinței Consiliului Județean Neamț de ieri, 11 aprilie, a fost la rubrica diverse, la final, când au fost puse în discuție mai multe teme importante pentru județ.
Una dintre acestea, a venit din partea consilierului județean Sorin Cazan, care dorea un răspuns pentru localnicii din zona Roman – Sagna – Secuieni care vor să știe când se va face efectiv ceva legat de podul prăbușit de la Luțca.
Ion Asaftei, președintele CJ Neamț, a arătat că se fac demersurile necesare și că există o finanțare de 12 milioane de lei numai pentru eliberarea albiei râului Siret de resturile podului. Doru Conache, directorul executiv al Direcției Investiții , programe și infrastructură din Consiliul Județean, a explicat în ce stadiu se află acest proiecti, amplasamentul fiind predat de către organele de anchetă la sfârșitul lunii ianuarie.
“Vă informez că în perioada imediat următoare producerii evenimentului noi am acționat, bineînțeles cu acceptul instituțiilor abilitate, adică a procuraturii. În prima fază domnul profesor universitar Corneliu Iațu de la Facultatea de construcții Iași a efectuat o expertiză pentru eliberarea albiei râului Siret. După aceea, în decembrie anul trecut, s-a votat în plen proiectul pentru eliberarea albiei, în faza următoare am trecut la procedura de achiziție, concomitent cu scoaterea avizelor necesare. Cel mai dificil a fost obținerea avizului de la Agenția Națională a Ariilor Protejate, pentru că acolo suntem într-un sit – arie naturală protejată. Pe 29 martie a fost termenul limită de depunere a a ofertelor, s-au depus 10 oferte din toată țara, Timișoara, Brașov, Satu-Mare. Suntem în evaluarea acestor oferte, după care urmează să emitem ordinul pentru începerea lucrărilor pentru eliberarea albiei Siretului. În paralel, cu degajarea albiei, venim cu proiectul pentru construirea noului pod. Sperăm ca asta să se întâmple până în vară”, a precizat Doru Conache.
Odată cu începerea lucrărilor de eliberare a albiei va trebui realizată o variantă provizorie care să permită traversarea râului Siret și drumurile de acces. Pentru toate acestea, însă, va fi necesară o hotărâre de guvern care să permită accesul în aria naturală protejată.
Directorul de la investiții a explicat că datorită sitului natural protejat din acea zonă există o perioadă în care, în primăvară, nu va se putea face nimic acolo pentru că este interzis accesul, ceea ce va genera întârzieri. Întrebat de când este podul de la Luțca într-o arie protejată, Doru Conache a spus: “Vă garantez că este arie naturală protejată. Sunt niște păsărele protejate acolo! Nu știu să vă spun exact suprafața protejată, dar este destul de mare”.
Angela Croitoru
2 comentarii
profesor universitar Corneliu Iațu – nu este de la Facultarea de Constructii Iasi, este de la Geografie – si nu cred ca este expert. Undeva se face o confuzie.
Profesorul universitar Corneliu Iațu – nu este de la Facultarea de Constructii Iasi, este de la Geografie – si nu cred ca este expert. Undeva se face o confuzie.